Terapia narativă - psihoterapia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Psihoterapia narativa se bazeaza pe capacitatea oamenilor de a externaliza problemele, sau de a le separa de propria identitate. Acest lucru se realizeaza prin transformarea pacientului in naratorul povestii propriei vieti sau a problemei cu care se confrunta.

Ideea fundamentala a psihoterapiei narative este urmatoarea: Problema este separata de persoana si problema nu defineste persoana; problema este ceea ce o persoana are, nu ceea ce o persoana este.

Terapia narativa a fost dezvoltata in anii 1970 - 1980, in cea mai mare parte de catre australianul Michael White si neozeelandezul David Epston. Aceasta abordare terapeutica a capatat amploare dupa succesul avut in cazul unor forme dificile de anorexie nervoasa, ADHD, schizofrenie si alte afectiuni psihice.

Obiectivul psihoterapiei narative este faptul ca pacientul sa constientizeze ca propria persoana este diferita de problema, aceasta din urma urmand sa fie explorata in cadrul colaborarii dintre pacient si psihoterapeut. Individul identifica factorii si influentele care au dus la aparitia problemei si isi rescrie povestea vietii. Astfel, povestea-problema este transformata in poveste-solutie. Terapeutul are rolul unui reporter de investigatii care, desi nu se afla in centrul investigatiei, are un rol influent. Cu alte cuvinte, psihoterapeutul pune intrebari ce il ajuta pe pacient sa exteriorizeze problema si apoi sa o analizeze.

Aceasta metoda a externalizarii este aplicata si credintelor, valorilor, idealurilor persoanei. In cadrul terapiei se exploreaza rolul acestor elemente in povestea pacientului, apoi se rescriu aspectele negative. Prin obiectivizare, pacientul poate privi problema dintr-o alta perspectiva. Desi povestea pare a fi fixa, fiecare element al naratiei poate fi manevrat pentru a schimba finalul. Obiectivul nu este transformarea persoanei, ci transformarea efectului pe care problema il are asupra persoanei.

Terapia narativa are drept obiectiv general reconstruirea povestilor de viata ale clientilor, astfel incat acestia sa-si poata interpreta experienta de viata dintr-o perspectiva diferita, cu efecte benefice asupra experientelor lor prezente si viitoare. Nici o poveste de viata nu este "eronata", doar diferita, incompleta sau inutila clientului in satisfacerea nevoilor sale.

Din punct de vedere al psihologiei narative, termenul de "povestire/naratiune" reprezinta un "mod de a organiza episoadele, actiunile si relatarile despre actiuni; este un demers care aduce laolalta evenimente de zi cu zi si creatii fantastice si care incorporeaza dimensiunea timp-spatiu. Povestirea poate include si motivele oferite de actori asupra actiunilor proprii cat si cauzele actiunilor

Terapia narativa reprezinta o modalitate particulara de a intelege identitatile oamenilor, problemele si efectele acestora asupra vietii oamenilor, de a vorbi cu clientii despre vietile si problemele lor, de a intelege relatiile si politicele terapeutice.

Terapia narativa este o abordare respectuoasa, neacuzatoare a consilierii si a muncii in comunitate care ii promoveaza pe clienti ca experti ai propriilor vieti.

Cel mai important principiu al terapiei narative este mentinerea permanenta a unei curiozitati autentice a terapeutului, iar munca sa presupune formularea permanenta de intrebari la care sa nu stie anticipat raspunsul.

Terapia narativa a fost dezvoltata de Michael Withe si David Epston. Ideile centrale ale terapiei narative sunt:

1. Persoana nu este niciodata problema. Persoana are o problema.

2. Fiecare persoana este autorul povestii sale de viata si astfel a identitatii sale.

Bibliografie:

DeSocio, Janiece E. (2005) "Accessing Self-development through Narrative Approaches in Child and Adolescent Psychotherapy in "Journal of Child and Adolescent Psychiatric Nursing", Apr.-Iun.

Epston David, White Michael (1999) "Termination as a Rite of Passage: Questioning Strategies for a Therapy of Inclusion" in "Constructivism in Psychotherapy", vol. editat de Neimeyer Robert A. si Mahoney Michael J.

Fornari M., Pelcovitz David (1996) "Identity problem and borderline disorders" cap. 49.10 Kaplan si Sadock, "Comprehensive textbook of Psychiatry" Ed.a VII-a

Freeman Jennifer, Epston David, Lobovits Dean (1997) "Introduction to Narrative Therapy with Children" articol in arhiva Dulwich Centre http//www.narrativeapproaches.com

Gordon Maureen F. (1996) "Normal child development" cap. 32.2 in Kaplan si Sadock, "Comprehensive textbook of Psychiatry" Ed.a VII-a

Kecskemeti Maria, Epston David (1995), "A proposal for an interview format and practices of appreciation that value teachers' and students' knowledges in schools", articol in arhiva Dulwich Centre http//www.narrativeapproaches.com

Kelley Patricia, Blankenbug Lou, McRoberts Judith (2002) "Girls fighting trouble: Re-storying young lives" in "Families in Society"

Modrea Margareta (2006) "Adolescenta-traditie vs. modernitate (si postmodernitate) in Jurnalul APR nr.1

Vartanian Lesa Rae (2000) Revisiting The Imaginary Audience And Personal Fable Constructs Of Adolescent Egocentrism: A Conceptual Review in "Adolescence Magazine"

Vassallo Tony (2002), "Narrative Group Therapy with the Seriously Mentally Ill: A Case Study" in arhiva Dulwich Centre http://www.narrativeapproaches.com

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Terapia Narativa - Psihoterapia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 600 cuvinte
Nr caractere:
23 611 caractere
Marime:
33.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
psihoterapia, problemele, identitate
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!