Terapia Narativa - Psihoterapia

Extras din referat Cum descarc?

Psihoterapia narativa se bazeaza pe capacitatea oamenilor de a externaliza problemele, sau de a le separa de propria identitate. Acest lucru se realizeaza prin transformarea pacientului in naratorul povestii propriei vieti sau a problemei cu care se confrunta.
Ideea fundamentala a psihoterapiei narative este urmatoarea: Problema este separata de persoana si problema nu defineste persoana; problema este ceea ce o persoana are, nu ceea ce o persoana este.
Terapia narativa a fost dezvoltata in anii 1970 - 1980, in cea mai mare parte de catre australianul Michael White si neozeelandezul David Epston. Aceasta abordare terapeutica a capatat amploare dupa succesul avut in cazul unor forme dificile de anorexie nervoasa, ADHD, schizofrenie si alte afectiuni psihice.
Obiectivul psihoterapiei narative este faptul ca pacientul sa constientizeze ca propria persoana este diferita de problema, aceasta din urma urmand sa fie explorata in cadrul colaborarii dintre pacient si psihoterapeut. Individul identifica factorii si influentele care au dus la aparitia problemei si isi rescrie povestea vietii. Astfel, povestea-problema este transformata in poveste-solutie. Terapeutul are rolul unui reporter de investigatii care, desi nu se afla in centrul investigatiei, are un rol influent. Cu alte cuvinte, psihoterapeutul pune intrebari ce il ajuta pe pacient sa exteriorizeze problema si apoi sa o analizeze.
Aceasta metoda a externalizarii este aplicata si credintelor, valorilor, idealurilor persoanei. In cadrul terapiei se exploreaza rolul acestor elemente in povestea pacientului, apoi se rescriu aspectele negative. Prin obiectivizare, pacientul poate privi problema dintr-o alta perspectiva. Desi povestea pare a fi fixa, fiecare element al naratiei poate fi manevrat pentru a schimba finalul. Obiectivul nu este transformarea persoanei, ci transformarea efectului pe care problema il are asupra persoanei. 
Terapia narativa are drept obiectiv general reconstruirea povestilor de viata ale clientilor, astfel incat acestia sa-si poata interpreta experienta de viata dintr-o perspectiva diferita, cu efecte benefice asupra experientelor lor prezente si viitoare. Nici o poveste de viata nu este "eronata", doar diferita, incompleta sau inutila clientului in satisfacerea nevoilor sale. 
Din punct de vedere al psihologiei narative, termenul de "povestire/naratiune" reprezinta un "mod de a organiza episoadele, actiunile si relatarile despre actiuni; este un demers care aduce laolalta evenimente de zi cu zi si creatii fantastice si care incorporeaza dimensiunea timp-spatiu. Povestirea poate include si motivele oferite de actori asupra actiunilor proprii cat si cauzele actiunilor
Terapia narativa reprezinta o modalitate particulara de a intelege identitatile oamenilor, problemele si efectele acestora asupra vietii oamenilor, de a vorbi cu clientii despre vietile si problemele lor, de a intelege relatiile si politicele terapeutice. 
Terapia narativa este o abordare respectuoasa, neacuzatoare a consilierii si a muncii in comunitate care ii promoveaza pe clienti ca experti ai propriilor vieti.
Cel mai important principiu al terapiei narative este mentinerea permanenta a unei curiozitati autentice a terapeutului, iar munca sa presupune formularea permanenta de intrebari la care sa nu stie anticipat raspunsul.
Terapia narativa a fost dezvoltata de Michael Withe si David Epston. Ideile centrale ale terapiei narative sunt:
1. Persoana nu este niciodata problema. Persoana are o problema.
2. Fiecare persoana este autorul povestii sale de viata si astfel a identitatii sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Terapia Narativa - Psihoterapia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

DeSocio, Janiece E. (2005) "Accessing Self-development through Narrative Approaches in Child and Adolescent Psychotherapy in "Journal of Child and Adolescent Psychiatric Nursing", Apr.-Iun.
Epston David, White Michael (1999) "Termination as a Rite of Passage: Questioning Strategies for a Therapy of Inclusion" in "Constructivism in Psychotherapy", vol. editat de Neimeyer Robert A. si Mahoney Michael J.
Fornari M., Pelcovitz David (1996) "Identity problem and borderline disorders" cap. 49.10 Kaplan si Sadock, "Comprehensive textbook of Psychiatry" Ed.a VII-a
Freeman Jennifer, Epston David, Lobovits Dean (1997) "Introduction to Narrative Therapy with Children" articol in arhiva Dulwich Centre http//www.narrativeapproaches.com
Gordon Maureen F. (1996) "Normal child development" cap. 32.2 in Kaplan si Sadock, "Comprehensive textbook of Psychiatry" Ed.a VII-a
Kecskemeti Maria, Epston David (1995), "A proposal for an interview format and practices of appreciation that value teachers' and students' knowledges in schools", articol in arhiva Dulwich Centre http//www.narrativeapproaches.com
Kelley Patricia, Blankenbug Lou, McRoberts Judith (2002) "Girls fighting trouble: Re-storying young lives" in "Families in Society"
Modrea Margareta (2006) "Adolescenta-traditie vs. modernitate (si postmodernitate) in Jurnalul APR nr.1
Vartanian Lesa Rae (2000) Revisiting The Imaginary Audience And Personal Fable Constructs Of Adolescent Egocentrism: A Conceptual Review in "Adolescence Magazine"
Vassallo Tony (2002), "Narrative Group Therapy with the Seriously Mentally Ill: A Case Study" in arhiva Dulwich Centre http://www.narrativeapproaches.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!