Teorii Psihologice asupra Agresivitatii

Extras din referat Cum descarc?

1. Agresivitate, agresiune, violenta - clarificari conceptuale
Fara indoiala, problemele pe care le suscita manifestarile agresive - in!de!osebi cele cu caracter antisocial - sunt de mare actualitate, mass-media semna!land zilnic omniprezenta violentei in societatea noastra sub aspectul ei extrem si spectacular: asasinate, talharii, violuri, atacuri cu mana armata, atentate etc. Iata de ce, agresivitatea este privita ca o problema sociala pentru care se asteapta o solutie, studiul stiintific al cauzelor violentei, precum si al mijloacelor de a reduce prevalenta acestora fiind de o importanta majora intr-o lume caracterizata printr-o crestere a agresivitatii atat la nivelul relatiilor inter!per!sonale, cat si la nivelul celor internationale.
Ca si multe alte concepte psihologice, termenii de ,,agresivitate", respectiv ,,agresiune" si ,,violenta" apartin deopotriva limbajului comun si arsenalului teh!nic al psihologiei, cele doua puncte de vedere putand sa nu coincida cu nece!sitate.
Fara a adera in mod necesar la o filosofie potrivit careia omul este fun!ciarmente bun - si deci societatea este cea care il perverteste - sau rau - si atunci societatea este cea care directioneaza, canalizeaza si inhiba natura sa - omul de pe strada si-a facut o idee mai mult sau mai putin clara asupra originii compor!tamentului agresiv. Grosso modo, se pot distinge urmatoarele puncte de vedere. Astfel, agresiunea ar fi:
a) un comportament natural si instinctual propriu fiecaruia;
b) un fapt social generat de constrangerile, dificultatile vietii in comun;
c) o reactie la frustrare;
d) un comportament invatat.
Aceste conceptii reflecta - cel putin in parte - diferitele abordari teoretice care au fost intreprinse in acest domeniu: biologice, etologice, sociologice, psihologice si psihosociologice. In ce priveste incercarile de definire, analiza si interpretare a agresivitatii de catre specialisti, nu numai ca nu intalnim un consens mai general dar se pare ca evantaiul punctelor de vedere exprimate este mai mare decat in cazul altor fenomene psihologice.
O prima acceptie data agresivitatii este aceea de comportare agresiva. Din aceasta perspectiva agresivitatea se poate defini ca ,,ansamblu de conduite ostile care se pot manifesta in plan constient, inconstient sau fantasmatic in scopul di!strugerii, degradarii, constrangerii, negarii sau umilirii unei persoane, unui obie!ct!! investit cu semnificatie sociala sau orientate spre propria persoana (autoagresivitate), cum sunt conduitele autodistructive intalnite in unele tulbu!rari psihice sau chiar in afara lor (suicidul rational)"[1].
Alti autori, referindu-se la conceptul de agresivitate, o definesc ca o ten!dinta specific umana marcata prin vointa, dorinta de a comite un act de violenta asupra altuia. Astfel, Laplanche si Pontalis definesc agresivitatea ca ,,tendinta sau ansamblu de tendinte care se actualizeaza in conduite reale sau fantasmatice, acestea urmarind ranirea altuia, distrugerea, constrangerea sau umilirea lui"[2]. Din perspectiva psihanalitica, ideea de agresivitate, pe care Freud o defineste prin termenul de ,,agresiune" (termen care desemneaza atat agresiunea cat si agresivitatea) se situeaza in interiorul individului. Potrivit Dictionarului de Psihologie Larousse (1995), agresivitatea este definita ca tendin!ta de atacare a integritatii fizice sau psihice a unei alte fiinte vii. 
In spatele acestei definitii simple se ascunde insa o ambiguitate majora a acestui concept. Dintr-o astfel de perspectiva, agresivitatea este situata la nivelul dispozitiilor, reprezentand acea tensiune care pune organismul in miscare, pana cand motivatia actului compor!tamental va fi redusa sau satisfacuta. Or, aceasta definire a agresivitatii este foarte larga si, asa cum numerosi autori au subliniat, rezulta ca agresivitatea constituie o dispozitie indispensabila pentru ca o persoana sa se poata constitui, pentru ca o fiinta vie sa-si poata ocupa locul in mediul social si geografic. Din acest punct de vedere, dualitatea traducerilor engleze este interesanta. ,,Aggressiveness" se refe!ra la o agresivitate pozitiva, la baza dinamismului general al personalitatii si al com!portamentelor adaptative; agresivitatea ar fi aici sinonima cu combativitatea. ,,Aggressivity" traduce agresivitatea in sensul sau ne!ga!tiv obisnuit. Aceasta di!stinctie are meritul de ilustra ideea conform careia un comportament agresiv poate fi o tentativa, mai mult sau mai putin reusita, de adaptare la conditiile de mediu si nu doar o simpla proiectie a unei energii interne.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teorii Psihologice asupra Agresivitatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!