Teoria Tipologica Prezentata De C Viola

Extras din referat Cum descarc?

C. Viola a fost un apreciat psiholog, in mod deosebit, de catre Schreiber, care a facut o prezentare, in 3 volume, caracterologiilor mai importante (60 la numar), socotindu-l pe Viola ca pe unul dintre cei mai importanti caracterologi ai Scolii de la Padova si ca pe un om de stiinta cu totul remarcabil, fapt ce nu poate fi contestat.
Lucrarile de baza ale lui C. Viola Semeiotica della constituzione (Tratatto di semeiotica), Milan, (1933) si La constitutione individuale Bologna, 2 volume, (1932) au constituit o etapa moderna in dezvoltarea psihologiei diferentiale. Viola C. a atras atentia asupra faptului si necesitatii de a se depasi conceptul vag de om- specie sau om conventional sau om in general, difuzat prin lucrarile de psihologie, lucrari in care, se prezenta o schita personalista cu tendinte de omogenizare a profilului uman. El a efectuat o abordare legata de diferentele tipologice, mai semnificative, dintre oameni, in care, descrierea sa se incadreze in repere, pe care, a dorit sa le supuna cerintei de foarte mare claritate, si exactitate. In opinia sa, era nevoie sa se construiasca analize de functii explicative, privind rolul unor repere de prim, secund sau tertial grad de interpretare.
Viola C. a atras atentia asupra faptului, ca acest demers este dificil si ca, in genere, exista o foarte mare varietate a oamenilor, fapt ce creeaza obligatia de a face diferentierea lor, prin criterii clare. Descrierea tipurilor fundamentale ar permite, dupa Viola, o explicare acceptabila a foarte numeroaselor tipuri intermediare. Inca, in lucrarea Le loi de correllation morphologique des types individuels (1909), Viola a pledat pentru criterii biogenetice, dar si pentru necesitatea de a analiza mixt tipurile ce se afla in procente de peste 60%. C. Viola a delimitat ca tipuri fundamentale braditipul, longitipul si mixotipul, in functie de raporturile morfologice dintre partile corporale umane. Braditipul sau brachitipul (microplanchinic) a fost descris ca fiind o persoana mai mult scunda, cu torace rotund si ceva mai scurt, dar bine consolidat somatic, mai dezvoltat decat membrele, deoarece, corpul are unele depozite de tesut adipos, inclusiv pe torace (care este dominant in structura corporala). Este, in genere, un tip anabolic (la care domina asimilarea). In genere, functiile digestive ale acestui tip sunt active, dominante, puternice. Din punct de vedere psihic, braditipul este, in genere, o persoana incarcata de apetituri. Si, afectivitatea disponibila a acestui tip, este puternica, precum si trebuinta de afectivitate. La acestea se adauga, o buna sociabilitate, mereu activa. Din punct de vedere al sanatatii, braditipul are, de asemenea, unele caracteristici. Apetitul alimentar activ, si uneori excesiv, il face sa se alimenteze peste necesitati. Alimentatia bogata (abundenta, si nu prea echilibrata), face ca braditipul sa aiba, adeseori, valori crescute ale acidului uric, colesterol ridicat, de asemenea, in sange. ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Tipologica Prezentata De C Viola
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!