Tehnici de Investigare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Exista similitudini si deosebiri intre metodele de diagnostic psihoneurologic si psihologic. In setul de metode psihoneurologice nu sunt incluse metode de examinare a sferei intelectuale, emotionale si a personalitatii sub forma de teste, deoarece acestea reclama experimente si metode speciale de analiza a rezultatelor.

A.R.Luria medic, neurochirurg de origine rusa, a elaborat o metoda (schema neuropsihologica complexa) de cercetare a psihocomportamentului personalitatii, compusa din 14 protocoale (procese verbale incluse exhaustiv in anexe). Schema poate fi aplicata in clinica atat de psihoneurolog cat si de psiholog. Fiecare protocol este specializat in examinarea unei anumite functii psihice. Pana in prezent schema neuropsihologica a lui Luria este printre primele scheme aplicabile in diagnosticul psihofunctialitatii creierului, recunoscute in plan mondial de catre specialistii din domeniu.

Examinarea psihoneurologica in clinica prevede cunostinta (familiarizarea) cu istoria bolii si o convorbire prealabila cu bolnavul. La etapa data psihoneurologul obtine informatii despre nivelul dezvoltarii limbajului, particularitatile emotional expesive, constientizarea prezentei bolii si starii de catre bolnav, atitudinea fata de boala si fata de sine- ca bolnav.

Daca bolnavul intelege adecvat vorbirea adresata, i se explica obiectivele cercetarii si este rugat sa fie atent deoarece probele se vor prezenta o singura data.

Prin convorbire psihologul clarifica toate datele amnestice (informatii despre dezvoltarea psihofizica pana in prezent, date despre dominanta manii- dreptaci-stangaci a bolnavului sau altor rude,). Se abordeaza un tempou de prezentare a itemilor individual; nu se recomanda sa se precipite bolnavul, insa trebuie sa fixeze perioada de latenta, ezitarile inainte de a prezenta solutia, toate momentele anticipatoare (premargatoare): inactivitate

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnici de Investigare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 191 cuvinte
Nr caractere:
7 674 caractere
Marime:
11.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
psihologie, investigare
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!