Tehnici de Investigare

Extras din referat Cum descarc?

Exista similitudini si deosebiri intre metodele de diagnostic psihoneurologic si psihologic. In setul de metode psihoneurologice nu sunt incluse metode de examinare a sferei intelectuale, emotionale si a personalitatii sub forma de teste, deoarece acestea reclama experimente si metode speciale de analiza a rezultatelor. 
A.R.Luria medic, neurochirurg de origine rusa, a elaborat o metoda (schema neuropsihologica complexa) de cercetare a psihocomportamentului personalitatii, compusa din 14 protocoale (procese verbale incluse exhaustiv in anexe). Schema poate fi aplicata in clinica atat de psihoneurolog cat si de psiholog. Fiecare protocol este specializat in examinarea unei anumite functii psihice. Pana in prezent schema neuropsihologica a lui Luria este printre primele scheme aplicabile in diagnosticul psihofunctialitatii creierului, recunoscute in plan mondial de catre specialistii din domeniu. 
Examinarea psihoneurologica in clinica prevede cunostinta (familiarizarea) cu istoria bolii si o convorbire prealabila cu bolnavul. La etapa data psihoneurologul obtine informatii despre nivelul dezvoltarii limbajului, particularitatile emotional expesive, constientizarea prezentei bolii si starii de catre bolnav, atitudinea fata de boala si fata de sine- ca bolnav. 
Daca bolnavul intelege adecvat vorbirea adresata, i se explica obiectivele cercetarii si este rugat sa fie atent deoarece probele se vor prezenta o singura data. 
Prin convorbire psihologul clarifica toate datele amnestice (informatii despre dezvoltarea psihofizica pana in prezent, date despre dominanta manii- dreptaci-stangaci a bolnavului sau altor rude,). Se abordeaza un tempou de prezentare a itemilor individual; nu se recomanda sa se precipite bolnavul, insa trebuie sa fixeze perioada de latenta, ezitarile inainte de a prezenta solutia, toate momentele anticipatoare (premargatoare): inactivitate


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici de Investigare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.



Hopa sus!