Tabuuri Sociale cu Privire la Comportamentul Sexual

Extras din referat

Se considera ca omul nu dispune de o preprogramare ereditara a detaliilor de comportament sexual, menite sa asigure viata individului si a speciei. Pentru a suplini aceasta carenta el trebuie sa le invete. Incepand de la nastere, prin parcurgerea perioadelor ce caracterizeaza mai ales copilaria, pubertatea, adolescenta, experienta cotidiana, educatia in familie, in scoala, exemplele si modelele din mediul social in care traieste etc., il pregatesc pentru a se adapta la cerintele pe care le impune viata, directionandu-i comportamentul in acest sens.
La baza comportamentului sexual se afla ,,motivatia sexuala, notiune considerata ca mai adecvata decat cea de ,,impuls sexual" sau de ,,instinct sexual".
Utilizarea termenului de ,,impuls sexual" nu este recomandabila intrucat acesta se refera aproape numai la aspectul dinamic al motivatiei sexuale.
Termenul de ,,instinct sexual" este considerat, de asemenea, neconvenabil, referindu-se numai la componenta innascuta, cu rol secundar in sexologia umana.
Un alt termen utilizat frecvent in sexologie este cel de ,,libido". El defineste motivatia sexuala normala a omului.
Motivatia sexuala a fost definita ca un complex psihic, in care rolul hotarator il au elementele dobandite, avand o componenta cantitativa, dinamogena si una calitativa directionala, fiind determinata de elemente organice interne, respectiv structuri neurohormonale si de actiunea unor excitanti externi care, in raport cu experienta fiecarei persoane, declanseaza o serie de reactii asociate direct cu actul sexual. Comportamentul sexual este influentat de prezenta hormonilor sexuali care favorizeaza dezvoltarea morfofunctionala a organismului, dezvoltarea caracterelor sexuale secundare si a organelor genitale apte pentru efectuarea contactului sexual.
Se considera ca exista o corelatie mai stransa intre comportamentul sexual si placerile de ordin psihologic furnizate de actul sexual, decat intre comportamentul sexual si necesitatile de perpetuarea speciei.
Se aprecieaza ca in formarea si activarea motivatiei sexuale si a comportamentului sexual, rolul hotarator revine sistemului nervos cu diferitele sale structuri si mediul social in care traieste individul.
Exista mari deosebiri intre pozitia barbatului si a femeii fata de actul sexual. In unele cazuri barbatul acorda contactului sexual o semnificatie efemera, uitandu-l, in timp ce pentru femeie acesta a insemnat abandon, daruire, afectiune, ilustrand o traire complexa psihosomatica.
Sexualitatea ramane inca un subiect tabu. Fascineaza, intriga, iar sexualitatea altora trimite adesea la propriile practici, la propriile indoieli. Aceasta se insoteste cu o presiune sociala ce obliga pe fiecare sa se defineasca in raport cu propriul comportament sexual.
Tabuuri sociale cu privire la comportamentul sexual:
1.Masturbarea se poate defini ca o actiune a barbatului sau a femeii de a-si atinge si manipula organele genitale in scopul producerii de placere sexuala.
Din lipsa educatiei, a modelelor, masturbarea este considerata un tabu. 
Exemplu de pareri in ceea ce priveste masturbarea: "Masturbarea este anormala si daunatoare sanatatii omului - atat in cazul barbatilor, cat si a femeilor. Spun acest lucru avand la baza cazuri reale de oameni care au practicat aceasta forma de auto-satisfacere sexuala si care au avut de suferit din pricina unor boli si afectiuni provocate de ea. Lucrul acesta este cea mai mare dovada ca masturbarea nu numai ca nu este normala, ci ca are si repercursiuni grave asupra sanatatii omului, cu cat ea este practicata mai des si pe o perioada mai lunga de timp. Unul din simptomele initiale care apare la oamenii care se masturbeaza este tremorul mainilor. Mainile le tremura, ca la batrani, si deasemenea controlul asupra lor se micsoreaza. Pierderea memoriei si a puterii de concentrare o poate observa persoana respectiva pe masura ce ea continua sa se masturbeze mai mult. Masturbarea nu face decat sa "imbatraneasca" omul mult mai rapid decat in mod normal."
Alta parere despre masturbare:" Dintre toate comportamentele sexuale , masturbarea are cea mai lunga lista de beneficii. Pe scurt masturbarea este cea mai sigura cale de a avea sex si este o excelenta cale de a scapa de tensiunea sexuala, hormoni, si tensiune in general."
2.Homosexualitatea: In unele medii - in provincie sau la marginea orasului, de exemplu , homofobia cotidiana si pulsatorie constituie o presiune sociala ce tinde a ascunde toate expresiile unei atractii, unei dorinte cu caracter homosexual. Chiar daca ea este invizibila, nu trebuie sa uitam ca homosexualitatea este prezenta in toate mediile, in toate regiunile. Problemele de prezentare la psihoterapie pentru persoanele de orientare homosexuala sunt identice cu cele ale persoanelor heterosexuale, cu deosebire ca destul de frecvent persoanele homosexuale traiesc intr-un mediu social ostil. Astfel, problemele specifice pentru persoanele homosexuale se leaga de obicei de stresul psihologic produs de neacceptarea sociala, presiunea sociala, prejudecati si probleme in familia de origine datorita orientarii sale sexuale.Din pacate, societatea de azi inca ne mai


Fisiere in arhiva (1):

  • Tabuuri Sociale cu Privire la Comportamentul Sexual.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!