Tabagismul, Alcoolismul si Drogurile - Cele mai Raspandite Toxicomanii

Extras din referat Cum descarc?

Consideratii generale
Obiceiul de a fuma este unul din comportamentele cele mai periculoase pe termen lung pentru sanatatea tinerilor. Consumul tutunului de catre tineri este foarte raspandit in toate regiunile din lume si in crestere in tarile in curs de dezvoltare; se arata in majoritatea tarilor ca tabagismul inregistreaza o crestere mai mare la fete decat la baieti, astfel ca prevalenta la fete este egala cu cea inregistrata la baieti si chiar o depaseste in unele tari. Tinerii incep sa fumeze la o varsta din ce in ce mai precoce (marea majoritate inainte de varsta de 19 ani, foarte putini tineri dobandesc acest obicei dupa aceasta varsta).
Cauzele fumatului 
- Presiunea grupului 
Adolescenta este varsta la care influenta parintilor scade considerabil in detrimentul anturajului (cercul de prieteni, clasa). Pentru a fi acceptat de grupul pe care-l considera reprezentativ pentru valorile sale, adolescentul face aproape orice. In anumite contexte presiunea grupului se combina cu sentimentul de mandrie masculina, caracterizat printr-un comportament independent si temerar. 
- Tranzitia scolara si presiunea sociala
Adolescentul traieste o drama: nu mai este copil si nu mai beneficiaza de privilegiile acestei varste, dar nici adult, desi doreste mult sa se bucure de avantajele acestuia. 
- Imitarea modelelor (starurile de cinema, vedetele muzicii moderne, sportivii de performanta) 
- Curiozitatea si nevoia de a experimenta ceva nou
Copiii care fumeaza dovedesc ca sunt mult mai putin constienti de efectele nocive ale tutunului decat cei nefumatori. Din diferite considerente de ordin sociologic si psihologic este dificil sa convingi tinerii de gravitatea problemelor asociate imediat sau pe termen lung cu uzul tigarilor. Aceasta dificultate deriva in parte din faptul ca anumite moduri de comportamente sunt endemice in perioada adolescentei (experimentare, razvratire etc.) 
- Tendinta de "emancipare", de opozitie si protest fata de interdictiile parintilor pentru ca ulterior fumatul sa devina o "falsa necesitate"
- Exemplul parintilor 
- Publicitatea
Industria tutunului si-a axat campaniile publicitare asupra tinerilor, mai ales prin sponsorizarea manifestarilor sportive. S-a estimat ca pentru a-si mentine beneficiile la acelasi nivel, aceasta industrie are nevoie sa recruteze anual 2,5 milioane de fumatori noi. Cea mai mare parte dintre ei sunt tineri. 
Riscuri pentru sanatate 
- Nocivitatea fumului de tigara variaza in functie de caracteristicile tutunului si ale hartiei, precum si de lungimea tigaretei (scurtarea acesteia prin fumat creste concentratia gazelor in faza solubila). Frecventa si gravitatea bolilor produse de fumat este corelata cu numarul tigarilor fumate si cu varsta la care se incepe aceasta activitate.
- Fumatul intensiv si prelungit joaca un rol determinant in aparitia a numeroase afectiuni mortale sau invalidante la adult, ca de exemplu: cancerul pulmonar, emfizemul si bronsita cronica, ateroscleroza, cardiopatia ischemica. Fetele care utilizeaza anticonceptionale orale au un risc crescut de aparitie a afectiunilor cardio-vasculare mai tarziu in viata, daca fumeaza. 
- Tutunul are efecte nocive asupra fatului la fetele insarcinate fumatoare si creste riscul nasterii premature si insuficientei ponderale la nastere. In tarile in curs de dezvoltare, unde statusul nutritional al mamei este adesea nesatisfacator, riscul este si mai mare. 
- Mestecarea tutunului provoaca afectiuni dentare, gingivale si cancerul cavitatii bucale. 
- Un comitet OMS a estimat ca in lume, folosirea tutunului este responsabila de peste un milion de decese premature pe an. Cu cat fumatul debuteaza mai devreme, cu atat este redusa mai mult speranta de viata: cu opt ani daca fumatul debuteaza inainte de 15 ani si numai cu patru ani daca debuteaza la 25 de ani. Pe de alta parte, persoanele care incep sa fumeze de tineri au dificultati mai mari sa renunte.
Masuri de prevenire si combatere 
S-a stabilit ca diferite masuri legislative destinate combaterii fumatului pot, asociate cu activitati energice si sustinute de educatie sanitara, sa reduca incidenta tabagismului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tabagismul, Alcoolismul si Drogurile - Cele mai Raspandite Toxicomanii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!