Sursele filosofice ale modelului integrativ strategic de supervizare

Extras din referat Cum descarc?

Surse filosofice ce stau la baza conceptelor preluate si de alte domenii cum ar fi acelea legate de abordarea psihologiei unde conceptul de fenomenologie apare mai intai la Hegel, care in 1807, a publicat lucrarea " Fenomenologia spiritului", si unde fenomenologia moderna isi are radacinile in psihologia descriptiva a lui Franz Brentano si care se bazeaza in cea mai mare parte pe conceptiile lui Husserl, sunt expuse mai ales in opera sa capitala din 1913, "Idei pentru o fenomenologie pura si pentru o filosofie fenomenologica", sunt exemple ale interdisciplinaritatii.
Fenomenologia a fost mai departe dezvoltata de Martin Heidegger in Germania si de Maurice Merleau-Ponty si Jean-Paul Sartre in Franta, ceea ce duce imediat, la aparitia existentialismului. Sarcina analizei fenomenologice este de a revela structurile, iar fenomenologia in conceptia lui Husserl se poate defini ca o metoda "stiintifica" de gandire transcendentala, prin care sa se ajunga la structurile universale ale experientei. Ea propune o intelegere a lumii lipsita de prejudecatile naturaliste, dominante in epoca respectiva, si ca particularitatea constiintei consta in faptul ca este totdeauna constiinta a ceva. Se astfel ajunge la diferenta intre noetic, ceea ce tine de actele constiintei (a crede, a voi, a iubi...) si noematic, ceea ce apare in urma actului noetic (ceea ce este crezut, voit, iubit...). Obiectivul analizei fenomenologice este de a revela structurile fundamentale ale experientei respective, si de a descrie experientele (si fenomenele) in toata complexitatea lor. 
Filosofia analitica foloseste adesea expresia sui generis, pentru a indica o idee, o entitate sau o realitate care nu poate fi redusa, nu se lasa limitata la un concept inferior sau inclus intr-un concept superior, pentru ca aere o anumita unicitate, adica cea ce nu se mai poate reduce pe mai departre la o forma mai simpla.
Fenomenologii ilustreaza astfel dorinta lor de a intelege fenomenele in expresia lor pura prin fundamentarea relatiilor intentionale. Iar intentionalitatea are un caracter propriu oricarei stari de constiinta de a fi orientata catre obiectul atitudinilor psihologice ce poate sa nu aiba existenta reala. Importanta intentionalitatii pentru fenomenele de constiinta a fost sesizata de Franz Brentano, iar in prezent, termenul este larg utilizat in fenomenologie, si mai nou chiar in domeniul inteligentei artificiale, dar si in stiintele cognitive.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sursele filosofice ale modelului integrativ strategic de supervizare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!