Suicidul la Adolescenti

Extras din referat Cum descarc?

Despre adolescenta s-a scris foarte mult, fara a se gasi insa explicatii satisfacatoare pentru toate intrebarile si problemele caracteristice acestei varste.Adolescenta este cu siguranta o etapa a schimbarilor, iar parcurgerea multitudinii de lucrari care abordeaza aceasta problematica ne arata ca nici o alta varsta nu a fost caracterizata prin atatea atribute, epitete si metafore. J.J.Rousseau numeste aceasta etapa ,,varsta ratiunii" dar si ,,revolutie furtunoasa", ,,a doua nastere" (1973, p.194); pentru Stanley Hall este ,,furtuna si stress", pentru Schopenhauer este ,,vremea nelinistii" iar pentru Mihai Ralea este ,,timpul in care luam Universul prea in serios". in alte texte vom gasi metafore precum: ,,varsta de aur", ,,varsta ingrata", ,,varsta marilor elanuri", ,,varsta dramei", ,,varsta crizelor", ,,a anxietatii", ,,a nesigurantei", ,,a insatisfactiei", ,,varsta integrarii sociale", ,,varsta contestatiei", ,,varsta
marginalitatii", ,,a subculturii" etc.
Aceste caracterizari plastice dovedesc ca adolescenta poate fi privita din unghiuri extrem de diverse si, mai mult decat atat, ne ofera o interpretare a conditionarilor si transformarilor care intervin in aceasta perioada. Se afirma adesea ca adolescenta1 este o perioada a vietii foarte ,,dificila", in care adolescentii sunt puternic stresati si instabili afectiv, datorita faptului ca trebuie sa faca fata unor schimbari enorme in viata lor, atat pe plan biologic, cat si pe plan psihologic si social. Unele dintre aceste schimbari se refera la schimbari fizice si fiziologice importante care au loc pubertate si modificarile consecutive
acesteia care apar la nivelul comportamentului sexual. 
Odata cu acestea, pe plan subiectiv, psihologic are loc un proces de schimbare a imaginii de sine, care intra in conjunctie cu tendinta adolescentului de a se autodefini. Aceasta ,,creare" a unei noi identitati are loc, adesea, prin opozitia fata de imaginea adultului si adoptarea unor norme sociale si de grup prezente la ceilati tineri din aceasi generatie. Schimbari majore apar si in plan social: adolescentii petrec tot mai mult timp cu alte persoane de aceasi varsta si petrec mult mai putin timp cu parintii si familia decat atunci cand erau copii. Totodata, adolescenta este perioada in care se iau decizii importante pentru dezvoltarea persoanei si se fac planuri cu privire la viitor. De exemplu, in perspectiva alegerii unui traiect profesional, adolescentii trebuie sa decida ce tip de liceu doresc sa urmeze, ce examene sa dea, daca sa urmeze sau nu studii universitare etc. Chiar daca adolescenta este varsta unor importante schimbari in viata unei persoane, nu este obligatoriu sa fie insotita - asa cum s-a sustinut adesea - de conflicte si crize adaptative dramatice. Cercetarile realizate in ultimii ani asupra adolescentei au aratat cu claritate faptul ca aceste caracteristici depind mai ales de aspectul si calitatea (autenticitatea) relatiilor cu familia, scoala si grupul de prieteni, de contextul mai larg, cultural si social in care adolescentul se dezvolta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Suicidul la Adolescenti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!