Suicidul

Extras din referat Cum descarc?

I. Definitii. Cadru conceptual
Suicidul semnifica orice caz in care moartea rezulta direct sau indirect dintr-un act pozitiv sau negativ, facut de victima insasi, care stie ca trebuie sa produca acest rezultat (E. Durkheim, 1993). Sinuciderea este actul de disperare al unui om care nu mai doreste sa traiasca.
Dupa Larousse-Dictionar de psihologie (2000), sinuciderea este ace actiune de a-si lua singur viata, in mod voluntar, cel mai adesea pentru a scapa de o situatie devenita intolerabila.
Suicidul comporta si o definitie operational-psihologica in virtutea careia suicidul este un act uman de incetare din viata, autoprodus si cu intentie proprie(Schneidman, 1980).
Suicidul este actul prin care un individ isi provoaca el insusi moartea.
Sinuciderea se intalneste in aproape toate societatile. Proportiile sale sunt greu de stabilit cu precizie, deoarece multe cazuri de moarte voluntara sunt mascate in accidente. Unele sinucideri, motivate de considerente morale (scaparea de o situatie dezonoranta) sau sociale (a nu fi o povara pentru celalalt) aduc a sacrificii. Altele, mai frecvente, dictate de o afectivitate perturbata, corespund unui comportament patologic: nevrotici deprimati, incapabili sa se integreze armonios in viata si sa gaseasca un sens existentei lor, sau melancolici care isi premediteaza din timp moartea.
Intre 60% si 80% dintre persoanele care au comis suicid au comunicat intentia lor, intr-o forma sau alta, din timp. Unii oameni incearca sa se sinucida, in timp ce un alt numar pot face gesturi suicidare care sunt chemari in ajutor sau incercari de a face cunoscut cat de adanca, de mare este disperarea lor.
Multi oameni care comit suicid sunt depresivi, dar foarte multi depresivi nu au suficienta energie sa comita suicidul si, de aceea, il comit atunci cand se simt mai bine.Desi multitudinea deciziilor de comitere a suicidului poate releva stresul sau depresia, mule persoane, inainte de a comite actul suicidal, par mai putin depresive.
Teoria conform careia rasa ar fi un factor important al inclinatiei catre sinucidere presupune implicit ca sinuciderea este ereditara, caci, in caz contrar, nu ar putea avea un caracter etnic. Faptele arata ca daca numarul sinuciderilor in cadrul unui popor sunt mai mari decat in altul, asta nu se datoreaza rasei, ci civilizatiei poporului respectiv. 
Din punct de vedere al varstei, sinuciderea apare doar in cazuri exceptionale la copiii, ea incepand sa se manifeste dincolo de 10-15 ani. In concluzie, nu se poate atribui ereditatii o tendinta care apare doar la adult si care se accentueaza mereu pe masura ce inainteaza in viata.
Dorind sa explice sinuciderea egoista, Durkheim arata in ce fel actioneaza religia, familia si societatea politica asupra sinuciderii. 
Faptele arata ca protestantii furnizeaza mult mai multe sinucideri decat oricare alt cult, dar se pare ca atunci cand protestantismul devine minoritar, tendinta spre sinucidere se diminueaza. Se poate concluziona ca inclinatia spre sinucidere a protestantismului depinde de spiritul reflexiei libere care il caracterizeaza, biserica protestanta neputand actiona ca moderator impotriva sinuciderii tocmai pentru ca nu are aceeasi consistenta ca alte religii. Omul ajunge la sinucidere pentru ca societatea religioasa din care face parte si-a pierdut coeziunea.
Familia este un mediu puternic protector impotriva sinuciderii, ea protejand cu atat mai bine cu cat este mai puternic inchegata. Statisticile arata ca: 
- vaduvii se sinucid mai mult decat casatoritii si celibatarii


Fisiere in arhiva (1):

  • Suicidul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!