Sugestopedia, metoda holistica de superinvatare

Extras din referat Cum descarc?

Sugestopedia este:
- Un mod usor, rapid si nestresant de a invata, care stimuleaza rezervele intelectuale (mobilizind pina la 90% din potentialul creierului) si dezvolta abilitatile mintale, in primul rind capacitatea memorarii semifotografice.
- O metoda holistica ce valorifica somaticul si psihicul; constientul si inconstientul; emisfera cerebrala dreapta si cea stinga; factorul rational si cel emotional.
- O metoda in care oferta de informatie, intonatia, muzica, respiratia si ritmurile organice sint sincronizate astfel incit constientul se racordeaza la inconstient, accedind la banca lui de date.
- O metoda utila pentru orice virsta, nivel intelectual sau profesie, pe care o putem utiliza in cadru institutional sau acasa, pe cont propriu. 
Sugestopedia o metoda prin care inveti usor si uiti greu... 
Sugestopedia ca metoda de invatare extrem de rapida si temeinica a fost elaborata de medicul si psihiatrul bulgar Gh. Lozanov, in Institutul de Sugestologie din Sofia, primele experiente debutind in 1 960. Ea permite asimilarea de material factual (informatii statice si descriptive: cuvinte, expresii, cifre, date, formule, dar si sisteme largi de idei) din orice domeniu. In zeci de scoli de masa din Bulgaria elevii invata in numai doua luni materia unui an scolar, clasele realizind spectaculoase "accelerari ale studiilor". In fosta Uniune Sovietica centrele de sugestopedie sint un fapt curent: programele de invatare a limbilor straine, care folosesc in special manualele redactate de Alexo Novacov muzician, actor si profesor, sint parcurse in trei luni, patru ore pe zi, timp in care cursantii asimileaza 6 000 unitati lexicale si structuri lingvistice, ceea ce reprezinta dublul fondului activ al unei limbi. 
In 1969, ziarul Pravda afirma ca "este posibila invatarea unei limbi straine intr-o luna". Un savant japonez anunta ca "Am invatat engleza in 7 zile; franceza in 15". Insusi Lozanov raporteaza ca unii subiecti pot asimila 3 000 de cuvinte pe zi (sa nu uitam ca fondul activ al vocabularului unei limbi este de 2 500 3 000 cuvinte), eficienta invatarii crescind de 5-50 de ori. Centrele de sugestopedie din Berlin si Leipzig au constatat o memorie de durata de peste 90%, cifra pe care o sustin rezultatele lui Lozanov: retine rea materialului este in proportie de 88% dupa 6 luni si 57% dupa 22 luni. Or, dupa o invatare obisnuita, lucrurile stau cu totul alt fel: dupa 6 luni persoana retine 60% din tezele principale, 36% din unitatile logice si 21,5% din materialul textual, pentru ca din materialul pregatit pentru examene sa se prezinte la apel doar 20% dupa numai 15 luni!


Fisiere in arhiva (1):

  • Sugestopedia, metoda holistica de superinvatare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!