Studiu de caz - practica - psihologie clinica

Extras din referat Cum descarc?

I.Starea prezenta a pacientului.
Pacientul, I. O., in varsta de 30 de ani, a fost concediat, in urma cu trei saptamani. Este casatorit si are o fetita in varsta de un an.
A. Adaptarea la situatiile existentiale
Pacientul simte ca are datoria sa aiba grija, si sub aspect financiar, de fiica si de sotia lui. In conditiile in care a ramas fara loc de munca, aceasta responsabilitate a devenit o mare presiune pentru el. Simte ca, pentru moment, nu este capabil sa gaseasca o solutie. In plus, ii este greu sa incerce sa se dedice sarcinilor unui nou loc de munca, intrucat se simte profund nedreptatit si dezamagit.
B. Problematica comportamentelor simptomatice
1.Comportamentele simptomatice sesizat de pacient
Pacientul este deranjat de faptul ca a fost concediat pe nedrept, spune el, in momentul in care a atras atentia superiorilor ca nu este de accord cu neregulile finaciare care exista la societatea la care lucreaza. In plus ii este teama ca nu va avea resursele sa-si intretina familia. Simte tristete si anxietate, nu reuseste sa doarma iar uneori devine agitat.
2. Comportamentele simptomatice manifestate de subiect, sesizate de cei din jur
Sotia este cea care i-a sugerat pacientului sa ceara ajutor specializat, intrucat a observat ca acesta prezinta o stare de deznadejde, nemaiavand energia si motivatia necesare sa se ocupe de copil sau de casa, de activitatile zilnice.
3. Comportamentele simptomatice sesizate de evaluator
Pacientul este trist, preocupat si afirma ca nu intrevede nici o solutie la problemele sale.
C. Motivatia pentru tratament clinic si conceptia despre sanatate si boala
Pacientul a venit impreuna cu sotia. Doreste sa gaseasca o rezolvare a situatiei in care se afla, insa nu are capacitatea sa-si imagineze ca exista o rezolvare, ceea ce il face neincrezator si ii sporeste dispozitia depresiva.
D. Modul in care pacientul apare in fata noastra
Pacientul este anxios, neincrezator ca va gasi o solutie.
II. Personalitatea manifesta
A. Particularitati biologice
Pacientul are o stare de sanatate buna, in ultimele saptamani acuza dureri de stomac. Are un aspect ingrijit, este o persoana robusta.
B. Temperamentul
In momentul de fata, pacientul este letargic, pasiv, dominat de emotii negative destul de intense, usor neadecvate situatiei obiective.
C. Trasaturi manifeste
Pacientul afirma ca, inainte de momentul concedierii era o persoana cu multa energie, muncea mult, foarte organizat si ordonat, ii placea sa se joace cu fetita, era interesat si dedicat activitatii profesionale. Acum se vede ca fiind dezamagit si trist.
D. Comportamentul interpersonal
Pacientul afirma ca, in general, este o persoana sociabila, este interesat de alti oameni si de starea lor de bine, acorda ajutor. 
Sotia il percepe ca fiind un om bun, responsabil in relatiile cu altii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de caz - practica - psihologie clinica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!