Structuri de grup - Lidership-ul, tipuri de lideri, funcțiile liderului, calitățile liderului

Extras din referat Cum descarc?

Tipuri de lideri. Functiile liderului. Calitatile liderului
Rezumat
Abstract
Cuvinte cheie
Keywords
Introducere
Leadershipul presupune existenta unui individ sau a unui microgrup care influenteaza comportamentul unui individ sau al unui grup de indivizi.
Liderii sunt evaluati in ceea ce priveste caracterul lor (de exemplu: trasaturi fizice, inteligent, carismatic), etica si mijloacele folosite pentru a-i inluenta pe ceilalti.
Liderii permit grupurilor sa functioneze ca intreg, sa devina productive si coordonate.
Oamenii sunt de acord sa-si urmeze liderul doar daca acesta le ofera incredere si credibilitate, este competent si integru, apreciaza oamenii si creaza relatii cu acestia, ofera sprijin si este atent la problemele celorlalti.
Tipuri de lideri
1. Leadership autoritar (autocratic)
2. Leadership tranzactional 
3. Leadership transformational 
4. Leadership participativ (democratic)
5. Leadership delegativ (laissez-faire)
6. Leadership charismatic
7. Lider formal si Lider informal
1. Leadership autoritar (autocratic)
Liderul autoritar sau autocratic este cel care ia decizii singur fara consultarea celorlalti membrii ai grupului, dand doar ordine. Nu este un stil de leadership motivant deoarece apar erori din lipsa consultantei cu restul grupului. Acesta prefera puterea totala avand un comportament lipsit de empatie si focusat strict la nivel profesional si formal. Este considerat unul dintre cele mai eficiente stiluri de leadership.
2. Leadership tranzactional
Acesta se bazeaza in mare parte pe abilitatile de negociere ale liderului. Functioneaza pe principiul " dupa fapta si rasplata ". Acesta este empatic cu ceilalti si il ajuta sa-i inteleaga mai bine pe ceilalti. Atunci cand liderul promite diverse recompense dar nu ajunge sa le ofere la timp isi va pierde din credibilitate. Acest lucru va crea probleme in relatia cu ceilalti mem
3. Leadership transformational
Leadershipul transformational se caracterizeaza prin implicarea liderilor de a face schimbari cu vedere la modul de organizare. Acesta are o personalitate dinamica cu care se adapteaza in orice situatie pentru a-si crea confortul necesar in mediul de lucru. Se poate aseamana cu liderul carismatic.
4. Leadership participativ (democrat)
Acest tip de leadership este caracterizat mai ales prin devotament si implicarea celorlalti in luarea deciziilor. Acest stil are la baza increderea si unicitatea grupului. Singurul dezavantaj major este incetinirea procesului de luarea a deciziei finale si pierderea unor oportunitati.
5. Leadership de tip delegativ (laissez-faire)
Acesta se remarca prin dorinta de construi doar in ansamblu, iar dupa aceea echipa sa indeplineasca obiectivele. Implicarea liderului este doar in faza incipienta. Astfel, membrii se ocupa de celelalte indatoriri. Eficienta acestui lider este determinata de motivatia si calificarea celorlalti.
6. Leadership charismatic
Acest tip de lider pot spune ca sunt innascuti cu abilitati ce le permit influentarea celor din jur. Sunt persoane increzatoare in propriile calitati si profita la maxim de aceasta.in oameni si a crea un avantaj prin sporirea acestuia si atingerea obiectivelor propuse. Marii lideri ai lumii sunt carismatici, fie prin gesturi sau prin simpla prezenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Structuri de grup - Lidership-ul, tipuri de lideri, functiile liderului, calitatile liderului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.colorful.hr/stilurile-de-leadership-de-cate-tipuri-sunt-si-cum-influenteaza-cultura-organizationala/
2. https://ro.scribd.com/upload-document?archive_doc=133873753&escape=false&metadata=%7B%22context%22%3A%22archive_view_restricted%22%2C%22page%22%3A%22read%22%2C%22action%22%3A%22download%22%2C%22logged_in%22%3Atrue%2C%22platform%22%3A%22web%22%7D
3. https://prezi.com/view/6U0BZbcQQodumMKbpTkK/
4. https://leaders.ro/newsfeed/diferentele-dintre-lideri-si-manageri/?gclid=CjwKCAjwq832BRA5EiwACvCWsYNfHMBL8WxjW1ufA1FPifNAJvqsKNB6VVlpeQsyvRKpWSlIswsDYhoCXiIQAvD_BwE
5. Damiela Valentina Radu, Formatorul
6. https://ro.scribd.com/upload-document?archive_doc=97131624&escape=false&metadata=%7B%22context%22%3A%22archive_view_restricted%22%2C%22page%22%3A%22read%22%2C%22action%22%3A%22download%22%2C%22logged_in%22%3Atrue%2C%22platform%22%3A%22web%22%7D


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!