Stresul Ocupational

Extras din referat Cum descarc?

Intregul proces economic presupune adaptarea individului la cerintele mediului inconjurator. Modificarile economice si, mai ales cele sociale (atat de frecvente in ultima vreme), deseori neasteptate si profunde, solicita la maximum disponibilitatile organismului uman pe linia adaptarii, astfel ca stresul ocupational este una dintre multiplele probleme cu care se confrunta societatea moderna. 
El este generat de viata profesionala, de mediul muncii, cu consecinte nemijlocite asupra activitatii profesionale dar si asupra sanatatii celor care presteaza munca respectiva. Ultimii ani au schimbat in profunzime natura societatii, in general, si a locurilor de munca, in special. Aceasta, in urma modificarilor explozive a tehnologiilor, penetrarii agresive a proceselor de informatizare dar si a modernizarii sistemelor manageriale. Asistam dupa anii 1980 la startul unor procese manageriale care includ operarea la nivelul marilor privatizari si fuzionari ale colosilor industriali, la procesele de reengineering si dezvoltare a unei economii de piata foarte active. Competitia economica dura in care este angrenata viata sociala prezenta este considerata ca una din semnele sau reactiile generatoare a ceea ce a intrat in limbajul cotidian prin sintagma de "stres" sau "stres profesional" ori "stres ocupational".
Stresul a devenit preocupant nu doar prin transferarea acestuia si a altor termeni inruditi - nevroza, sindrom de neadaptare - din limbajul stiintific, in cel cotidian. Prezenta conceptuala se face simtita ca raspuns al existentei sale concrete in realitatea practica. Din punct de vedere teoretic, atat in vocabularul curent, cat si in publicatiile de specialitate, stresul apare in dubla ipostaza: ca situatie stresanta (conditii daunatoare, agresive, presiuni, constrangeri, privatiuni la care este supus individul) si ca stare a organismului (manifestata prin suferinta, uzura, raspunsuri psihologice si fiziologice ale individului la actiunile agentilor stresori).
Interactiunea dintre organism si mediu apare drept un element esential al vietii si impune o continua adaptare a organismului atat pe linie filogenetica, cat si ontogenetica. Primele observatii privind adaptarea organismului la mediu dateaza din antichitate. Hipocrate, in ,,Vis medicatrix naturae" considera ca boala nu e numai suferinta si leziune (pathos), ci si efortul organismului de a-si restabili echilibrul (ponos).(www.wikipedia.com)
Mult mai recent, cand progresele stiintei au permis cercetari mai riguroase, biologii si fiziologii secolului al XIX-lea au semnalat un grad inalt de organizare a lumii vii care faciliteaza o adaptare activa. In 1878, fiziologul francez Claude Bernard demonstra capacitatea organismului de a-si mentine constant mediul intern in raport cu stimulii externi. Procesul de adaptare activ a organismului la mediul extern aflat in continua transformare, este posibil datorita unor mecanisme dinamice, compensatorii de neutralizare si corectare a disfunctiilor survenite.
Aparitia conceptului de stres in limbajul psihologic este relativ noua; notiunea este folosita pentru prima data in anul 1944, in ,,Index Psihological Abstract". Topica de studiu a stresului era raportata de psihologi, pana la acea data, la alte fenomene psihice cum sunt: emotia, frustrarea, conflictul, anxietatea, adaptarea, apararea. Se afirma ca notiunea de stres este un termen ambiguu, ce tinde sa-si estompeze conturul, largindu-si genul proxim si ignorand diferenta specifica. Caracterul imprecis ar deriva si din comutarile sensului notiunii de la imaginea destructiva si dezechilibranta a actiunii stresante, la cea integratoare si echilibranta spre care organismul tinde in virtutea efortului sau adaptativ. Faptul ca dupa mai bine de 50 de ani notiunea de stres ramane operanta, este dovedit de impactul acestui concept asupra dezvoltarii stiintei, concretizat in volumul impresionant de date si studii, in cele mai diverse discipline. 
Oxford English Dictionary explica etimologia cuvantului stres ca provenind din abrevierea cuvantului distres, folosit in engleza medievala cu intelesul de dificultate, necaz, durere, provocate de factori exteriori organismului. In secolul al XIX-lea, sfera notiunii se largeste, stresul desemnand presiuni si influente ce se exercita din exterior asupra organismului.
Faptul ca in limba engleza curenta notiunea de stres este utilizata pentru a desemna incordarea nervoasa a creat o serie de confuzii, termenul fiind tradus in limba franceza prin ,,stimulare" sau ,,agresiune" (stimulation, agresion), in germana prin ,,fort" sau ,,leziune" (Anstrengung, Betastung) iar in spaniola prin ,,suferinta" (sufrimienta). In limba romana, termenul de stres a fost preluat initial cu ortografia din limba engleza (stress) pentru ca mai apoi ortografia sa fie adaptata cu un singur ,,s" (stres) atunci cand au aparut derivatele adjectivale (stresant), substantivele (stresor), verbale (a stresa). Nici unul din acesti termeni nu dau sensul notiunii de stres, ceea ce a facut ca acesta sa fie preluat ca atare in majoritatea limbilor iar sensul exact sa fie determinat prin asumarea de catre cercetatori a unei teorii asupra stresului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stresul Ocupational.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!