Stabilitatea in Familie

Extras din referat Cum descarc?

Cand un cuplu decide sa faca marele pas al casatoriei, optimismul si speranta la o viata minunata impreuna ating cote maxime. Ei sunt indragostiti si romantici si nimic nu pare sa le poata tulbura fericirea. Luna de miere e o perioada foarte frumoasa de care-si vor aduce aminte mereu.
Intorsi la viata de zi cu zi insa, dupa o vreme, vor putea constata cu tristete ca o multime de capcane stau sa le ameninte fericirea. 
Fie ca vorbim de dificultatile in a obtine o locuinta si de ratele la banca pentru care trebuie sa munceasca mai mult, de perfectionarea si avansarea in profesie si consumul psihic legat de aceasta, de stresul cotidian si oboseala care pot destul de usor sa captureze din teritoriul sentimentelor sau de unele mici neintelegeri care pot creste cu timpul. 
Stiindu-ne in fata unor asemenea provocari, putem lua cateva masuride prevedere:
Comunicarea sincera si deschisa 
Nu lasati micile neintelegeri nerezolvate. Ele se acumuleaza si sunt mai greu de gestionat cand sunt deja o mare gramada. Daca apare un motiv de cearta, asteptati sa treaca momentul tensionat. Mai bine discutati maine, mai relaxati, la o cafea. Invatati sa spuneti ce aveti pe suflet, dar si sa va ascultati cu atentie partenerul.
Increderea reciproca 
Increderea se cladeste in timp prin comunicare sincera si dragoste. De asemenea, increderea se invata. E nevoie de ea. E ca un stalp pe care se bazeaza durabilitatea relatiei. Fara ea, in timp, dragostea, siguranta, chiar si comunicarea palesc, iar intre cei doi se casca o prapastie.
Prietenia si sustinerea partenerului 
Sa-i fii un prieten bun omului pe care-l iubesti este o arta. Prietenia maturizeaza dragostea si ii da dimensiuni noi, nebanuite. Sustinerea reciproca consolideaza o relatie.
Proiectele individuale si planurile comune 
E bine sa existe un echilibru intre cele doua. Cand s-au indragostit, cei doi erau indivizi diferiti, fiecare cu personalitatea si nevoile proprii: nevoia de intimitate, de propriul univers, optiune proprie, liber arbitru, spatiu, preocupari, anturaj etc. 
Desi dupa ce si-au unit destinele o parte din acestea devin teritoriu comun, partenerii au in continuare unele nevoi particulare. La fiecare e altceva, iar intelegerea si respectarea lor de catre soti este un lucru necesar si o dovada de iubire adevarata. 
Planurile comune sunt mai incitante atunci cand cele doua personalitati isi mentin prospetimea de la inceput. In plus, daca fiecare isi pastreaza o linie personala de dezvoltare, cei doi vor fi mereu in masura sa aduca ceva nou in relatie, sa-si ofere ocazia de a se surprinde placut unul pe celalalt.
Impartirea la doi a sarcinilor si a responsabilitatilor 
Faceti lucruri pentru partener fara sa fiti rugat. Nu lasati o responsabilitate pe umerii celuilalt. Indiferent daca e de natura financiara sau care tine de casa (gatit, curatenie, spalatul hainelor, chiar daca e vorba de masina de spalat), responsabilitatile trebuie impartite din respect pentru celalalt.
Optimismul, veselia, spiritul ludic 
Orice problema se rezolva mai usor atunci cand nu te lasi rapus si-ti mentii optimismul. Ca si increderea, optimismul si veselia se pot invata. De foarte multe ori sunt o chestiune de alegere. "De ce sa fiu trist cand pot fi vesel?" Glume, surprize, bataia cu perne! Nu uitati sa radeti, chiar daca viata pare complicata uneori.
Disolutia familiei prin divort
Realizarea si mentinerea solidaritatii si stabilitatii familiale au loc in mod diferit. Unele familii nu reusesc sa stabileasca relatii de solidaritate, altele nu-si pot mentine solidaritatea realizata, iar altele realizeaza solidaritatea si o mentin. In primele doua situatii, sansele de disolutie a familiei sunt mari. Instabilitatea si disolutia familiei sunt, in acelasi timp, probleme individuale si sociale atat la nivelul conditionarilor lor, cat si la nivelul efectelor pe care le au. In societatile europene, datele statistice arata ca familia este in prezent mai putin stabila decat era cu cateva decenii in urma, a crescut rata divortialitatii si a scazut durata medie de convietuire a unui cuplu, astfel, familia a intrat intr-o lunga perioada de criza. 
Etapele disolutiei casatoriei
A.Starile conflictuale si eroziunea
Acestea pot aparea mai devreme sau mai tarziu avand efecte de disolutie si eroziune a vietii conjugale prin manifestarea satisfactiei fata de convietuirea in cuplu. Femeile invoca: alcoolismul sotilor, agresivitatea fizica, lipsa de comunicare. Barbatii invoca: lipsa de afectiune si intelegere, agresivitatea verbala si infidelitatea.
B.Disolutia legala
Este forma definitiva a ruperii relatiei conjugale, consfintirea juridica a acestei stari de fapt.
Evolutia divortialitatii in Europa si in Romania
In Europa rata divortialitatii s-a dublat sau chiar s-a triplat in ultimii 30 de ani (Danemarca, Suedia, Norvegia, Marea Britanie, Elvetia, Olanda, Ungaria, Rusia, Polonia). In tarile in care familia a suportat cele mai profunde transformari: atitudinea fata de casatorie, divortialitatea inregistreaza cele mai ridicate niveluri. Din anul 1950 pana in 1995 s-a inregistrat o reducere a duratei medii a casatoriei in momentul divortului de la 12-15 ani la 8 ani.
Romania are una din cele mai scazute rate ale divortialitatii. Pana in 1965 rata divortialitatii a crescut continuu ajungand pana la 2 la mie. Prin stabilirea unor reglementari legislative rata divortialitatii s-a mentinut sub 1 la mie pana in 1974, iar dupa aceasta data a oscilat in jurul valorii de 1,5 la mie. Divortul este un fenomen psihosocial complex, reprezinta forma finala a desfacerii vietii conjugale, modificand viata partenerilor si a descendentilor acestora. El antreneaza stadii tensionale, conflicte, frustrari si insatisfactii ale unor efecte ce se prelungesc dincolo de pronuntarea instantelor de judecata.? 
Divortul poate fi determinat de factori economici, culturali, psihologici, morali, religiosi care actioneaza la nivelul partenerilor, in interiorul cuplurilor si in afara acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stabilitatea in Familie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!