Stabilirea Nivelului de Dezvoltare a Capacitatilor Creative la Copiii Prescolari

Cuprins referat Cum descarc?

1. Ipotezele si scopurile cercetarii 
2. Cercetarea inteligentei, nivelului intelectual
3. Evaluarea comportamentala prin desen si tehnica observatiei
4. Concluzii
5. Recomandari 
6. Bibliogarfie
7. Anexa


Extras din referat Cum descarc?

STABILIREA NIVELULUI DE DEZVOLTARE A CAPACITATILOR CREATIVE LA COPIII PRESCOLARI 
Am efectuat aceasta cercetare la o gradinita din Timisora, in periaoda 03.12.2007  14.12.2007 pe un lot de 26 copii din grupa pregatitoare.
Variabilele experimentului : 
1.Nivelul dezvoltarii creative la copiii din grupa pregatitoare difera de la copil la copil;
2.Calitatea, originalitatea, activismul copiilor este diferit in cadrul grupei.
Scopurile experimentului :
-determinarea nivelului organizarii muncii pe problema creativitatii si rolul creativitatii;
-dezvoltarea nivelului copilului in baza lucrului dus de educator, in baza cunostintelor. Ce stiu, ce pot, daca cunosc culorile, daca le imbina corect;
-activismul copiilor, daca incep activitatea dupa un plan.
In cadrul cercetarii de constatare am folosit urmatoarele metode :
-cercetarea gandirii verbal-logice;
-cercetarea spirituluiu de observatie;
-povestiri neterminate. Testul Blacky;
-test de creativitate neverbala Cercuri.
Am cercetat urmatoarele conditii si factori psiho-sociali de dezvoltare a creativitatii : atentia, gandirea, imaginatia, reusita, relatiile din familie.
Inainte de a trece la demonstrarea ipotezelor, am determinat nivelul creativitatii copiilor.
La determinarea dezvoltarii potentialului creativ am folosit testul de creativitate neverbala Cercuri si testul de creativitate verbala Blacky.
In evaluarea rezultatelor la ambele teste am folosit elemente definitorii ale creativitatii : fluenta, flexibitatea, originalitatea si elaborarea.
In urma prelucrarii rezultatelor am observat urmatoarele fenomene : odata cu cresterea fluentei, creste si flexibilitatea, adica odata cu cresterea reprezentarilor grafice, creste si numarul diversitatii ideilor (si invers). Daca flexibilitatea este sporita, atunci se evidentiaza si cresterea fluentei. Intre unele particularitati psihice si creativitate exista o corelatie pozitiva. Odata cu cresterea atentiei creste si creativitatea. Pentru o creativitate inalta se caracterizeaza o atentie de la medie in sus.
Activitatea mintala se realizeaza doar pe plan imaginativ. Subiectii trebuie sa povesteasca ce cred ei ca se intampla in plansele aratate (Blacky).
In realizarea testelor de creativitate neverbala am respectat aceleasi conditii metodologice evidentiate anterior. Au intervenit cateva particularitati : pe foaia de raspuns sunt date sub forma unor desene, toate elementele stimul pe baza carora subiectul elaboreaza propriile lui schite de raspuns, conform instructiunilor testului. Atitudinile de executare grafica nu au importanta, cerintele de raspuns fiind accesibile oricarui subiect. 
Testul Cercuri se adreseaza abilitatilor de imaginare, de creare a unor tablouri-raspuns, sau obiecte-raspuns, pornind de la o forma ovala care trebuie sa constituie o parte a tabloului sau a obiectului desenat. Copiii sunt chemati sa dezvolte prima idee care le vine in minte, astfel incat desenul-raspuns primit sa fie cat mai interesant si nimeni altul sa nu se fi gandit la el, iar apoi sa dea un titlu cat mai inteligent si neobisnuit care sa ajute la intelegerea desenului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stabilirea Nivelului de Dezvoltare a Capacitatilor Creative la Copiii Prescolari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!