Solutii de Reducere a Stresului la Locul de Munca

Extras din referat Cum descarc?

Indiferent daca faceti parte dintr-o corporatie multinationala, nationala sau daca sunteti managerul unei afaceri mici, cand este vorba despre productivitate sau competitivitate, va confruntati cu aceleasi dificultati/provocari: cum sa atrageti si sa retineti cei mai buni oameni; cum sa diminuati absenteismul; ce sa faceti cu angajatii care nu mai pot performa la maxim; cum sa cresteti profitul; cum sa deveniti un competitor puternic pe piata.
Pentru a reusi intr-o economie globalizata, competitiva fiecare organizatie trebuie sa se asigure ca angajatii ei muncesc la standardele maxime de performanta si productivitate.
Unele dintre cele mai frecvente aspecte cu care ne confruntam atunci cand ne gandim la performanta in munca a angajatilor privesc: 
- factorii care afecteaza performanta angajatilor;
- cum putem controla acesti factori pentru a creste productivitatea/performanta angajatilor;
- cum putem obtine performanta sustenabila a angajatilor in munca;
Un studiu asupra productivitatii si profitabilitatii, a pus in evidenta faptul ca organizatiile nu sunt pe atat de profitabile pe cat ar putea fi. 53% dintre CEO care au participat la studiu si 52% dintre angajati sunt de acord asupra acestui lucru. 
Studiile de specialitate arata indica mai multi factori care contribuie la deficitul in profitabilitatea organizatiilor. Dintre acesti factori amintim:
- lipsa programelor eficiente de training (raspunde de 39%-48% din pierderea profitabilitatii);
- strategii de management deficitare (raspund de 42%-59% din pierderea profitabilitatii);
- probleme de sanatate fizica, emotionala, stress, epuizare psihica (raspund de 66%-71% din pierderea profitabilitatii).
O perioada lunga de timp, atentia cercetarilor si politicilor organizationale a fost centrata asupra factorilor si pierderilor de profitabilitate, precum si asupra lipsei tehnologiei necesare, lipsei strategiilor eficiente de marketing. Noile cercetari atrag atentia asupra cauzelor ,,ascunse" ale pierderilor de profitabilitate . Una dintre aceste cauze ascunse este starea precara de sanatate a angajatilor. Aceasta stare este factorul cu impactul nagativ cel mai mare asupra rezultatelor organizatiei. 
Oamenii se implica zilnic in diferite activitati de munca, platita sau neplatita. Pentru realizarea acestora, principala resursa este sanatatea. Daca angajatii sunt deprimati sau nu se simt bine, prefera sa amane activitati pe care le au de facut, sa delege sau chiar sa evite realizarea sarcinilor. 
La locul se munca starea de sanatate a angajatilor are efecte asupra performantei acestora, atat directe (prin imposibilitate de a veni la munca, absenteism) cat si indirecte (prin ceea ce se numeste ,,prezenteism" ). 
Prezenteismul este un concept nou, care permite investigarea cauzelor care conduc la pierderi pentru companie si la scaderea productivitatii. Prezenteismul este evaluat prin inregistrarea numarului de ore in care realizarea activitatilor de munca este afectata de starea de sanatate (starea de sanatate a interferat cu capacitatea de concentrare, interactiunea cu colegii, clientii etc.) . Daca un angajat este prezent la locul de munca, nu inseamna in mod necesar ca este si productiv. Un studiu publicat in Journal of the American Medical Association, arata ca in Statele Unite, angajatorii pierd mai mult de $60 miliarde pe an deoarece angajatii nu sunt pe atat de productivi pe cat ar putea fi. 
Prezenteismul se exprima prin diferite comportamente ale angajatilor . Prima categorie de comportamente este reprezentata de munca excesiva, numarul de ore suplimentare de munca. Orele de munca peste program sunt adesea un simptom al prezenteismului, adica a faptului ca in timpul orelor de program angajatii nu pot lucra cu randament maxim. A doua categorie de comportamente este reprezentata de prezenta oamenilor la munca, in ciuda faptului ca nu pot avea performanta pe care o au de obicei, din diferite motive (stress, stari emotionale speciale, boli sau simptome somatice inconfortabile: dureri de cap, stomac, spate). 
Work and Health Interview, Health and Work Performance Questionnaire sunt intrumente de evaluare care permit identificarea timpului de munca neproductiv (lost productive time) datorat absenteismului si prezenteismului. Zilele de munca pierdute din cauza orelor de prezenteism sau a celor de absenteism reprezinta totalul timpului de munca neproductiv. Acest timp de munca neproductiv genereaza costuri enorme pentru companie. 
Studiile care au investigat pierderile in productivitate ca urmare a starii de sanatate a angajatilor arata ca 86% din totalul timpului de munca neproductiv este datorat prezenteismului. Costurile organizatiei se ridica insa daca se tine cont de faptul ca prezenteismul, spre deosebire de absenteism, implica remunerarea angajatului pe acea perioada si cresterea ratei erorilor in sarcinile de munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Solutii de Reducere a Stresului la Locul de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!