Sistemul limbic

Extras din referat Cum descarc?

Introducere:
Procesele psihice care reflecta relatiile dintre subiect si obiect sub forma de trairi, uneori atitudinale, poarta denumirea de procese afective.
Afectivitatea reprezinta gama trairilor subiective care reflecta relatiile dintre om ca si ambianta, exprimata ca o reactie atitudinala a persoanei fata de aceasta. In acest sens, comportamentul afectiv-emotional reprezinta reflectarea prin atitudine si relatii subiective a trairilor spirituale.
Afectivitatea se realizeaza prin forme multiple: dispozitii, emotii, sentimente, afecte si pasiuni.
Din punct de vedere neurofiziologic, o traire emotionala se poate produce in doua situatii:
- In situatia absentei sau privarii informationale.
- In situatia prezentei sau actiunii semnalelor informationale.
Rolul sistemului limbic: 
Sistemul limbic si in special nucleul amigdalian regleaza comportarea generala afectiva a individului, influentand simultan, in mod sinergic, manifestarile somato - motorii si vegetative care conditioneaza aceste manifestari. Excitarea acestor zone mobilizeaza concomitent si inegal diferite tipuri de activitati nervoase, antrenand efecte variate parasimpaticomimetice si simpaticomimetice, efecte motorii, reactii de pregatire, frica, furie, etc. Sistemul limbic este impenetrabil la orice logica rationala.
Creierul emotional (creier limbic) - unic pentru mamifere: este elementul esential care pune in acord cortexul cu formatiunile cerebrale mai vechi. Acest creier raspunde de afectivitate si memorie.
Localizare: se afla situat deasupra creierului reptilian.
Rol: 
- inglobeaza mai multe formatiuni: hipocampul (centrul memoriei), sistemul limbic (considerat centrul emotiilor acesta fiind raspunzator de afectivitate), hipotalamus si talamus ( implicate in coordonarea functiilor organelor interne, termoreglare, somn, declansarea functiilor hormonale, modularea comportamentelor de foame si sete...), hipofiza (,, creierul " endocrin);
- rol important si in constituirea memoriei de lunga durata - intervine in stocarea amintirilor placute si neplacute;
- rol in producerea de imagini si in utilizarea lor, tot pe criterii afective (placere/neplacere);
- rol esential in adaptarea la mediul social; relatiile interpersonale, convingerile, credintele, sentimentul de securitate sau insecuritate sunt coordonate de sistemul limbic, nu de cortex; ratiunea doar moduleaza modul de exprimare a acestora in comportament; 
- implicat in generarea si procesarea emotiilor; sediul tuturor amintirilor cu impact emotional, starilor emotionale foarte complexe, cum ar fi: dezgustul, frustrarea, invidia, surprinderea si incantarea.
Acesta nu functioneaza conform algoritmului logicii rationale; rol selectiv, fiind un filtru ce functioneaza dupa criteriul placerii. Informatiile, apreciate ca emotional pozitive sau negative la nivelul sistemului limbic, pot genera direct un raspuns comportamental (atunci cand intensitatea emotiei este foarte mare); poate bloca in unele cazuri reactivitatea zonelor corticale.
Atunci cand creierul limbic este foarte activ starile emotionale preiau controlul si astfel apare depresia si starile negative"; pentru a avea stari pozitive este necesar sa avem experiente din acelasi registru, astfel incat creierul limbic sa fie mai putin activ.
Fiecare sistem cortical este conectat cu sistemul lui limbic. Sistemul limbic stang are o influenta preponderenta atunci cand este dominant sistemul cortical stang (planifica, organizeaza, structureaza, controleaza). Sistemul limbic drept, se afla in legatura mai directa cu sistemul cortical drept fiind sursa activitatii afective, actionand cu preponderenta atunci cand ne aflam in relatie cu ceilalti. Acest model de functionare a crerierului, realizeaza o sinteza intre specializarea pe orizontala si cea pe verticala, putand sa explice varietatea comportamentelor umane prin combinari intre cele patru specializari cerebrale.
Sectorul cortical stang - cand acest sector este activat, persoana considera lucrurile sau ideile prin componentele lor (sectorul avand ca element predominant analiza), preferand sa utilizeze un rationament logic, intelegand usor conceptiile tehnice si stiintifice, percepand si intelegand cifrele, manipulandu-le cu usurinta (simt matematic). Ea de asemenea are gust pentru gandirea riguroasa si precisa, adunand toate faptele inainte de a decide, analizand toate posibilitatile si tinand seama de aspectele financiare.
- Sectorul limbic stang - activarea acestui sector face ca persoana sa aibe grija emotiilor sale, aceasta avand tendinta de autocontrol afectiv exagerat, tendinta de a se stapani, din teama ca nu cumva sa transpara mai mult din comportamentul afectiv. De asemenea, persoana are tendinta de a urma obisnuintele pentru a avea siguranta, altfel ar fi dezorientata. Ea planifica, organizeaza, aranjeaza, ordoneaza, clasifica tot pentru a fi coerent avand grija detaliilor, organizand totul pana la cele mai mici amanunte. Persoanei nu-i place schimbarea cautand sa se mentina pe locul pe care il ocupa.


Fisiere in arhiva (1):

 • Sistemul limbic.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. http://www.consultanta-psihologica.com/neuropsihologia-proceselor-afective/
2. https://ro.scribd.com/doc/16455206/neuropsihologia-proceselor-afective
3. https://www.slideshare.net/AnamariaG10/afectivitatea-53845252
4. https://biblioteca.regielive.ro/referate/psihologie/neuropsihologie-frica-168504.html
5. Suportul de curs - Neuropshilogie, Stoomff Mihaela
6. https://ro.scribd.com/presentation/389726644/Sistemul-Limbic
7. https://ro.scribd.com/upload-document?archive_doc=207826299&escape=false&metadata=%7B%22context%22%3A%22archive_view_restricted%22%2C%22page%22%3A%22read%22%2C%22action%22%3A%22download%22%2C%22logged_in%22%3Atrue%2C%22platform%22%3A%22web%22%7D


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!