Sisteme Mnezice

Extras din referat Cum descarc?

I. Memoria senzoriala (MS)
Notiunea de MS denota persistenta reprezentarii senzoriale a stimulului timp de cateva sutimi de secunda dupa ce acesta a incetat sa actioneze asupra receptorilor. 
Acest tip de memorie este specific fiecarei modalitati senzoriale. Astfel, avem: memorie senzoriala vizuala sau iconica, memorie senzoriala auditiva sau ecoica, memorie tactila etc.
MS a stimulului este automata - nu reclama efort din partea subiectului si este preatentionala - procesele implicate in MS preced initierea celor implicate in atentie.
a) Memoria iconica
(In 1960, Anne Treisman a desfasurat un experiment privitor la volumul memoriei senzoriale vizuale. A prezentat unor subiecti la tahistoscop siruri de litere fara sens cateva miimi de secunde: AXH; LWR; BFM. A cerut ulterior subiectilor sa reactualizeze sirurile. Au fost capabili sa recunoasca 3,4 itemi.
In varianta a doua a experimentului, realizata de Sperling, sirurile de litere erau urmate de un sunet inalt, respectiv un sunet mediu si un sunet jos. Subiectii au retinut 3 itemi din fiecare rand).
Volumul memoriei iconice este in principiu nelimitat, iar durata de retentie este de pana la 100 ms. Ea se realizeaza preatentional, automat si are in principiu o capacitate nelimitata.
Rolul memoriei iconice este de mentinere a reprezentarii senzoriale pana la extragerea contururilor si activarea detectorilor de trasaturi.
b) Memoria ecoica
Rezultatele cercetarilor asupra memoriei ecoice sunt mai putin clare, transante. De exemplu, durata ei s-a stabilit a fi cuprinsa intr-o plaja de valori situata intre 200 ms si 2 secunde. Ca si in cazul memoriei iconice, se presupune ca acest interval este reclamat de detectorii de trasaturi pentru a extrage trasaturile fizice ale stimulilor acustici. (PLOMP, 1964: daca durata dintre 2 sunete este mai mica de 200 ms, subiectii percep un singur sunet, daca distanta dintre ele este mai mare de 200 ms, ei le percep pe ambele).
Persistenta mai indelungata a stimulilor auditivi decat cei vizuali este explicata prin anatomia analizatorului auditiv care permite o receptionare mai lenta a stimulului corespunzator (Allport).
Stimulii auditivi sufera o deteriorare lenta in retinerea lor atunci cand intervalul de timp dintre prezentarea stimulilor auditivi si respectiv a fasciculelor luminoase este de pana la 2 secunde, un interval mai mare ducand la scaderea brusca a performantelor (Treisman -> experiment).
Volumul memoriei ecoice este nelimitat.
In ceea ce priveste MS se pot extrage cateva concluzii:
- MS consta in prelungirea stimulului dupa incetarea actiunii sale asupra receptorului, pentru a permite activarea detectorilor de trasaturi;
- MS este specifica pentru fiecare tip de senzatii;
- MS, indiferent de tipul ei, opereaza cu informatie precategoriala, fiind preatentionala si neinsotita de senzatia de efort (de exemplu, nu retinem semnificatia unui cuvant scris pentru a-l putea categoriza, ci doar contururile lui, nuantele si alte caracteristici de natura fizica (miscare, inclinatie, dimensiuni).
- memoriile senzoriale au o locatie anatomo-fiziologica precisa (s-a constatat ca stimularea anumitor puncte cerebrale cu anumiti biocurenti duce la aparitia in campul constiintei a unor senzatii specifice - Penfield


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Mnezice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!