Sinuciderea

Extras din referat Cum descarc?

Spre deosebire de animalele necuvantatoare, care se calauzesc dupa nevoile si instinctele lor, omul este inzestrat cu minte, sentimente si vointa libera prin care poate sa-si depaseasca necesitatea biologica si sa lucreze ca persoana stapana asupra sa insasi si asupra vietii sale. Astfel, el este in masura sa cunoasca si sa se integreze in rostul si sensul suprem al vietii sau sa refuze aceasta cunoastere si sa-si traiasca viata dupa cum doreste. Faptul ca omul isi poate determina viata in mod liber sau chiar sa si-o sfarseasca in mod voit, ii confera o imensa responsabilitate in raport cu existenta insasi. 
In decursul istoriei omenirii au existat permanent persoane care au ales sa-si sfarseasca viata in virtutea acestei libertati din diverse cauze sau motive mai mult sau mai putin determinante. Astfel, de la concepte filosofice suicidale elaborate cu mare migala (gen exemplul lui Socrate sau cazul Kirilov, din romanul dostoievskian Demonii), trecand prin dezamagiri de tot felul datorita dificultatilor vietii si pana la sinucideri patologice datorate unor boli psihice, societatea umana a fost confruntata constant cu asemenea situatii in care omul alege moartea in locul vietii. 
Viata este darul cel mai de pret pe care Stapanul universului l-a facut omului din cea mai profunda iubire, pentru ca acesta sa se poata bucura plenar si sa atinga fericirea suprema a vesniciei. A respinge un dar, care ni s-a facut cu dragoste spre binele nostru, este cea mai mare umilinta la care il supunem pe daruitor si semnul supremei rautati. A prefera moartea si consecintele sale in locul vietii si a bucuriilor sale, chiar daca acestea vin uneori cu greu, este nu numai o imensa nesabuinta din partea unui om cu judecata, dar si trasatura profunda a nefericirii si a esecului. 
Mintea si inima omeneasca sunt universuri tainice in care se ascund posibilitati si puteri nebanuite. Uneori, datorita poverilor vietii, in ele se declanseaza miscari uriase ale fortelor irationale, care-l fac pe om capabil de orice fapta necugetata a carei urmari nu mai pot fi reparate. 
Viata este o "jungla", care implica o lupta continua cu greutatile de tot felul, iar datoria omului este de a lupta. "Cei care spun ca sinuciderea este o dovada de curaj, cred ca sunt oameni nebuni...Curaj insemna sa te lupti din toate puterile cu realitatea deosebit de impovaratoare din jur. De altfel, numai astfel se formeaza personalitatea omului. Restul este vorba in vant. Atunci cand nu este rezultatul unei boli psihice, sinuciderea este cea mai mare dovada de lasitate... Tinerii sunt construiti pentru eroism, nu pentru autodistrugere si sinucidere. Tanarul normal lupta pana la capat si, fara indoiala, el va triumfa. Marile greutati si furtuni arata cine sunt marii oameni. (T. Kilifis, Tinerete curata, tinerete frumoasa, p. 112-113). 
Sub aspect etic, de-a lungul istoriei, suicidul a fost interpretat, fie ca lasitate in fata vietii, fie drept curaj in a depasi dezonoarea si umilinta. 
Totusi, in ciuda interpretarilor multiple, sa nu uitam de instictul de conservare, instinct inscris in fiinta omului. La acesta se refera Esop in fabula "Batranul si moartea", in care apare imaginea batranului, care, sleit de puteri, ducea o povara de lemne. La un moment dat, apasat de greutatea lemnelor, arunca povara si cheama moartea. Cand aceasta aparu si intreba de ce a fost chemata, batranul raspunse: "ca sa-mi duci tu povara". Fabula marturiseste o evidenta: viata ne este data spre a fi traita. 
Suicidul a existat din timpuri imemoriale, de cand omul nu si-a mai putut suporta viata, din diferite pricini mai mult sau mai putin intemeiate. Popoarele antice civilizate, precum grecii si romanii, au avut atitudini contradictorii fata de suicid. Era o vreme cand l-au condamnat, neadmitind nici inmormantarea legala a sinucigasului. A urmat apoi o alta mentalitate, potrivit careia suicidul era socotit act de eroism si demnitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sinuciderea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!