Sexualitatea la Adolescenti

Extras din referat Cum descarc?

Adolescenta este perioada de trecere de la copilarie la varsta adulta. Este o perioada de schimbari radicale atat din punct de vedere biologic, cat si social si psihologic. O perioada in care se dezvolta interesul inspre tot ceea ce inseamna relatiile intre cele doua sexe si trebuie acordata o foarte mare atentie mesajelor si informatiilor pe care cei aflati in aceasta perioada a dezvoltarii le primesc si le inregistreaza in acelasi timp.
Relatiile sexual dintre adolescenti au crescut astazi in mod simtitor, comparative cu anii 60, cand 25% dintre baieti si 10% dintre fete aveau relatii sexual pana la 17 ani. Aceste valori sunt astazi de 55% si respective, 40%. 
Frica de celalalt sex dispare, implinirea sexuala si eliberarea psihologica reduc violenta adolescentului. Indivdul nu poate spera sa ajunga la echilibrul maturitatii fara a fi explorat toate aspectele personalitatii sale.
Sexualitatea, inainte de toate, este responsabilitatea de a te comporta astfel incat relatia sexuala sa nu raneasca partenerul. Deci, adolescentii ar trebui sa se simta suficient de maturi pentru a preveni si a-si asuma consecintele relatiei lor: posibilitatea procrearii, riscul bolilor transmisibile sexual, consecintele pe plan afectiv.
Este bine cunoscut faptul ca fetele si baietii nu au acelasi ratiuni atunci cand doresc relatii sexuale. Dorinata care determina fetele si baietii sa se imbratiseze si sa se mangaie nu are aceeasi semnificatie pentru ei, de aceea trebuie sa fie intelese de sexul opus. Astfel, la baieti, instinctul sexual cunoaste de la inceput o mare intensitate, atingand maximum intre 15-20 ani.cea mai mare parte a baietilor au anumite dorinte sexuale, care ii obsedeaza atat timp cat ele nu au fost implinite.
La fata de 14-16 ani, senzualitatea nu are aceleasi exigente, nici aceeasi intensitate. Inainte de toate, pentru ea conteaza dragostea, placearea fizica situandu-se dupa exaltarea spirituala. De la primele intalniri, ea asteapta mai ales cuvinte tandre, atentii care sa o asigure in ceea ce priveste feminitatea si dorinta ei de a place. Chiar daca este libera sa actioneze, ea nu doreste, in general, sa aiba raporturi sexuale timp indelungat. Multe fete accepta relatiile sexuale pentru a fi al fel ,,cu toata lumea", pentru a nu fi tinta bataii de joc a celorlalti, dar implinirea relatiilor nu vine decat mai tarziu. Posibila maturitate, cu toate responsabilitatile ei, va determina tanara fata sa fie constienta de pasul care-l face si s-o protejeze de ea insasi, in timp ce la baieti nu reuseste sa trezeasca responsailitatea. 
Printre adolescentii de astazi se numara unii care au doar initiativa unor relatii sexuale, dar si altii care poarta partenerului o dragoste profunda si autentica. Nici parintii, nici profesori, nici medicul nu pot interzice astazi o relatie sexuala unui adolescent. 
Pana nu demult problemelor de igiena si educatie sexual nu li s-au acordat importanta cuvenita. In ciuda dorintei tineretului de a sti cat mai multe, a fost si mai exista inca o retinere, o jena nejustificata in tratarea problemelorb de igiena si educatie sexual. Astfel de cele mai multe ori parintii paseaza sarcina in grija altcuiva, pentru ca nu-si pot depasi inhibitia legata de sex. Discutiile despre sex cu copilul sunt importante pentru a-l ajuta sa-si dezvolte o atitudine sanatoasa fata de acest comportament si sa adopte responsabilitatea in comportamentul sexual. Unele studii arata ca o discutie deschisa si onesta despre sex, poate preveni sarcinile nedorite la adolescenti sau poate chiar sa intarzie debutul inceperii vietii sexuale. Trebuie subliniat faptul ca principalii transmitatori a educatiei sexuale trebuie sa fie parintii si mai apoi programele scolare si campaniile de sanatate publica. Motivele pentru care educatia sexuala la adolescenti este important sunt: 
- deoarece cuprinde informatii care pot preveni aparitia sarcinilor nedorite la adolescente 
- educatia sexuala accentueaza rolul metodelor de abstinenta si contraceptie (inclusiv utilizarea prezervativelor) 
- posibilitatea aparitiei unei sarcini in perioada adolescentei poate fi atat un pericol pentru sanatatea mamei, cat si a copilului, iar multi dintre adolescenti nu sunt pregatiti mental pentru rolul de parinte, pentru sarcina sau nastere 
- pe masura ce este consolidata educatia sexuala, tinerii vor putea intelege mai bine repercusiunile unei sarcini asupra sanatatii lor, precum si cea a fatului 
- se va accentua importanta ingrijirii prenatale si consecintele destul de grave presupuse de ascunderea unei sarcini 
- educatia sexuala ajuta tinerii sa aprecieze impactul negativ al unei sarcini asupra educatiei lor si chiar a viitorului lor, astfel incat acesta ar fi un motiv in plus sa se evite o sarcina la o varsta nepotrivita 
- initiaza tinerii in lupta cu diverse boli cu transmitere sexuala (SIDA, gonoree, uretrita non-gonoccocica, boala inflamatorie pelvina, sifilis etc.) 
- educatia sexuala ar trebui sa fie in responsabilitatea fiecarui parinte sau profesor, este indicat ca un tanar sa obtina informatii corecte de la persoane informate decat sa fie dezinformati din diverse surse (prieteni, reviste, siteuri etc.) 
- informarea este cea mai buna politica de prevenire si abordare a problemelor de sanatate in dezvoltare la aceasta categorie de varsta. Tinerii trebuie sa inteleaga foarte devreme ca este mai bine sa previna si sa fie in siguranta decat sa trateze sau sa regrete ca nu au prevenit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sexualitatea la Adolescenti.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!