Senzatii si Perceptii

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Senzatiile 3
Clasificarea senzatiilor 4
1. Senzatiile interoceptive 4
2. Senzatiile proprioceptive 4
3. Senzatiile exteroceptive 5
3.1. Senzatiile tactile 5
3.2. Senzatiile gustative 6
3.3. Mirosul. 6
3.4. Auzul. 6
3.5. Vazul. 7
Sensibilitatea. 7
Perceptia 9
4. Legile perceptiei 9
4.1. Raportul fond-forma 9
4.2. Similaritate si proximitate 10
4.3. Principilu inchiderii 10
5. Tipuri de perceptie 11
6. Etapele perceptiei 11
Concluzie 13 
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Introducere.
Psihicul reprezinta o organizare sistemica, ce include patru mari categorii de mecanisme psihice: mecanismele informational-operationale, mecanismele psihice stimulator-energizante, mecanismele psihice reglatorii si mecanismele psihice integratoare.
Traind intr-un mediu informational, omul are nevoie de o serie de instrumente care sa-i permita operarea adecvata cu informatii. Unele dintre aceste instrumente sunt mecanismele psihice de prelucrare a informatiilor. Prin toate, el prelucreaza informatiile, dar fiecare o face in felul sau, dispunand de functii specifice. 
Prin senzatii, omul capteaza, inregistreaza si efectueaza o prelucrare initiala destul de simpla a informatiilor. La nivelul lor, nu-i sunt accesibile decat insusirile concrete simple, izolate ale obiectelor si fenomenelor, care sunt insa insuficiente pentru adaptarea rapida la mediu.
De aceea el recurge la perceptii, ca mecanisme psihice de prelucrare aprofundata nu a insusirilor, ci a obiectelor luate ca intreguri distincte, ca trasaturi ce contin elemente inter-relationale. La acest nivel omului ii este accesibila semnificatia obiectelor in virtutea careia, acestea capata valoare adaptativa. Perceptia este legata ,,de aici si acum" de ceea ce se intampla in prezent. 
Senzatiile.
Senzatiile sunt procesele psihice cele mai simple prin care omul primeste informatii din realitatea inconjuratoare sau despre propriul sau organism. Sunt procesele prin care se reflecta la nivelul creierului insusirile concrete, simple ale obiectelor si fenomenelor, insusiri izolate, luate separat, numai in prezent, adica in momentul actiunii lor asupra organelor noastre de simt.
Andrei Cosmovici defineste senzatia ca fiind: ,,cunoasterea unei insusiri separate a unui obiect sau fenomen, in momentul cand acesta actioneaza asupra unui organ senzorial". In realitate, senzatia presupune nu doar un organ senzorial, ci un intreg aparat, denumit I.P.Pavlov ,,analizator". Acesta se compune din organul senzorial, nervul aferent si o regiune corespunzatoare din scoarta cerebrala.
Clasificarea senzatiilor.
O clasificare cuprinzatoare imparte senzatiile in trei grupe:
1. Interoceptive- furnizeaza informatii cu privire la starea interna a corpului;
2. Proprioceptive- furnizeaza informatii referitoare la miscarea si pozitia corpului.
3. Exteroceptive- cele care furnizeaza informatii cu privire la obiectele exterioare noua;
1. Senzatiile interoceptive sunt clasificate in patru categorii:
a. Senzatii traducand trebuinte de functionare a organelor interne: foamea, setea, sufocarea. 
b. Senzatiile legate de functionarea organelor sunt senzatii discrete, pe care le simtim cand respiram sau cand suntem atenti la bataile inimii. 
c. Senzatii provocate de excese: impresia de imbuibare, greata, oboseala.
d. Senzatii cauzate de stari patologice, de imbolnaviri, dureri interne.
Numai anumiti excitanti provoaca durere. Spre exemplu unele leziuni ale inimii nu sunt insotite de durere, in schimb o crestere brusca a fluxului de sange poate provoca dureri foarte mari. Plamanii sau ficatul nu dau semnale senzoriale in cazul presiunii cauzate de o tumoare, din aceasta cauza cancerul pulmonar ori cel de ficat poate fi observat foarte tarziu. In schimb tulburarile in circulatia fierii sunt foarte dureroase.
2. Senzatiile proprioceptive pot fi impartite in trei categorii:
a. Somatoestezia (cunoasterea pozitiei membrelor) -se datoreaza unor organe senzoriale existente in muschi, tendoane si ligamente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Senzatii si Perceptii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!