Selectia Resurselor Umane

Extras din referat Cum descarc?

Selectia personalului
Natura si particularitatile procesului de selectie
Selectia personalului constituie una din activitatile pe care se pune mare accent in managementul oricarei organizatii .Activitatea se desfasoara in cadrul departamentului de resurse umane ,dar ea constituie responsabilitatea tuturor managerilor de pe diferite niveluri ierarhice.
Selectia personalului consta in alegerea in conformitate cu anumite criterii a celui mai potrivit sau mai competitiv candidat pentru ocuparea unui post .
Selectia este realizata dupa ce a fost luata decizia in procesul de recrutare si se face intr-un sector specializat al departamentului de resurse umane, de catre un grup de persoane sau de un singur individ.
Criteriile de selectie sunt urmatoarele:
o Identificarea si alegerea celei mai potrivite persoane pentru postul vizat
o Eficienta si costurile justificate de calitatile si performantele noului angajat
Selectia eficienta se realizeaza prin respectarea criteriilor generale si a valorilor culturale ale organizatiei respective si a cerintelor specifice ale departamentului de care apartine postul si particularitatile acestuia (rezumate in fisa postului).
Strategia de selectie cuprinde:
o Criterii folosite la selectia candidatilor
o Tehnicile sau metodele folosite pentru culegerea informatiilor necesare
o Folosirea informatiilor obtinute in cadrul procesului de selectie
o Evaluarea postului
Responsabilitatea selectiei este cu atat mai mare cu cat se vizeaza ocuparea unei pozitii superioare sau cu pregatire speciala.
Baza procesului de selectie este urmatoarea:
o Specificul /caracteristicile postului 
o Calitatea candidatilor si experienta lor 
o Timpul avut la dispozitie pentru luarea deciziei finale 
o Pregatirea comisiei/persoanelor care se ocupa de selectie 
Atributii si responsabilitati in selectia resurselor umane
Selectia resurselor umane este procesul prin care se aleg, conform unor principii si criterii prestabilite de catre organizatie si aplicate de catre departamentul de resurse umane, cei mai potriviti candidati pentru ocuparea posturilor vacante sau care urmeaza a fi create in vederea dezvoltarii sau reprofilarii organizatiei. Selectia apare ca o activitate periodica integrata managementului resurselor umane si este integrata in procesul mai general prezentat in figura de mai jos.
Pentru organizatiile mari, succesiunea activitatilor trebuie respectata , dar este posibila simplificarea schemei pentru organizatiile de dimensiune mica sau mijlocie.
Marile firme pot suprapune unele activitati sau le pot decala. De exemplu, analiza posturilor, recrutarea si evaluarea personalului pot fi activitati programate simultan cu cele primare (analiza oportunitatilor de dezvoltare, analiza structurii organizatiei, analiza posturilor). In general, analiza posturilor, planificarea resurselor umane si recrutarea sunt premisele derularii selectiei
Selectia personalului:
o Una dintre principalele activitati ale departamentului de resurse umane
o Procesul de selectie poate fi numit concurs
o Selectia urmeaza recrutarii personalului care a permis atragerea unui numar suficient de mare de candidati,cei mai potriviti dintre acestia vor fi alesi pentru posturile scoase la concurs.
Selectia urmareste trierea candidatilor pentru ocuparea unui post pe baza etapelor de verificare si analiza a pregatirii, aptitudinilor profesionale, calitatilor indivizilor si inclusiv a capacitatii de munca.
Desi selectia este activitatea prin care se decide cine va fi angajat, marile firme acorda o importanta deosebita recrutarii si atragerii de candidati pentru ca aria selectiei sa fie suficient de mare astfel incat rata esecurilor profesionale sa fie minima. .
In functie de dimensiunile, oportunitatile si politica organizatiei, selectia poate fi efectuata de catre urmatoarele entitati:
1. Departamentul de resurse umane al organizatiei 
2. Departamentul de resurse umane (prima etapa a selectiei) si reprezentantii departamentelor care au locuri de munca vacante (etapa finala)
3. Departamentul de resurse umane (prima etapa a selectiei) si reprezentanti ai conducerii (etapa finala)
4. Specialisti ai departamentului de resurse umane impreuna cu specialisti din afara organizatiei (prima faza) si reprezentanti ai conducerii (etapa finala)
5. Companii neutre
Atributiile departamentului de resurse umane in procesul de selectie sunt urmatoarele:
o Primirea candidatilor la sediul organizatiei
o Verificarea preliminara a documentelor prezentate de candidati
o Informarea candidatilor asupra obiectivelor, performantelor si structurii organizatiei
o Informarea candidatilor asupra procedurilor care vor fi adoptate pentru selectie
o Efectuarea preselectiei in vederea eliminarii din concurs a candidatilor care nu corespund cerintelor minime impuse posturilor vacante sau care urmeaza a fi create
o Efectuarea testelor medicale si psihologice
o Obtinerea referintelor privind candidatii si verificarea celor prezentate de candidati in dosarele de concurs
o Verificarea cazierului candidatilor


Fisiere in arhiva (1):

  • Selectia Resurselor Umane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!