Segmentarea Pieței Turistice

Extras din referat Cum descarc?

Segmentarea unei piete reprezinta prima etapa de analiza a marketingului ,,la tinta" si porneste de la premisa ca persoanele cu caracteristici asemanatoare (varsta, venit, educatie, stil de viata, personalitate) au nevoi si dorinte asemanatoare.
Odata cu definirea corecta a segmentelor pietei, vom distinge informatii referitoare la:
- motivatiile unui grup de cumparatori care achizitioneaza un produs turistic;
- dimensiunile acestui grup;
- loialitatea manifestata fata de o anumita destinatie sau agentie;
- sensibilitatea la variatiile preturilor;
- suma pe care sunt dispusi sa o cheltuiasca;
- raspunsul lor la strategiile de marketing.
Misiunea marketerilor este de a adapta oferta fiecarui segment al pietei, in ciuda tendintei managerilor de a o standardiza (oferind astfel aceleasi conditii indiferent de caracteristicile pietei-tinta). Importanta ofertelor diferentiate, personalizate conform caracteristicilor fiecarei categorii de clienti, este importanta, in conditiile concurentei acerbe pe piata produselor turistice.
Segmentarea pietei reprezinta o activitate esentiala in procesul de creare a produsului turistic, in special in ceea ce priveste serviciile de cazare si transport. Atunci cand ne referim la atractiile oferite in cadrul pachetului turistic, importanta segmentarii pietei se manifesta mai putin la formularea produsului si mai mult la elaborarea strategiei promotionale si de distributie adaptate caracteristicilor fiecarui segment in parte. Un obiectiv turistic (castel, muzeu, gradina botanica, etc.) va oferi acelasi ,,produs" tuturor categoriilor de vizitatori, dar nu va avea aceeasi atractie pentru toate segmentele, aceasta diferind in functie de caracteristicile acestora.
O segmentare eficienta presupune ca fiecare segment sa fie utilizabil si operational. Astfel, segmentele de piata trebuie sa fie:
- masurabile - dimensiunea fie este cunoscuta din studiile de piata efectuate, fie poate fi determinata cu cheltuieli rezonabile. Se spune ca daca un segment nu este masurabil, acesta nu exista;
- discret - membrii sai sunt usor identificabili din punct de vedere al scopului calatoriei, venitului, educatiei, ariei de provenienta, etc.;
- viabil - veniturile asigurate de segmentul respectiv trebuie sa fie mai mari decat cheltuielile necesare pentru atragerea consumatorilor;
- substantial - poate asigura profitabilitatea firmei. Uneori, un segment de piata neglijat de firmele mari poate fi profitabil pentru cele mici;
- compatibil cu pozitia pe piata vizata/detinuta de firma.
Este mai dificil de realizat o segmentare a pietei turistice romanesti pe criterii geografice, avand in vedere dimensiunile tarii noastre. Tinand cont de potentialul economic al regiunilor, putem totusi aprecia ca este mai probabil ca locuitorii Munteniei si Ardealului sa fie mai interesati de produsele turistice decat cei din Moldova. 
Segmentarea pietei pe criterii demografice este aproximativ mai usor de realizat, de multe ori datele putand fi obtinute fara un efort prea mare din anuarele statistice si din alte publicatii de acest profil. Utilitatea segmentarii pe criterii demografice se manifesta mai ales in selectarea canalelor de distributie si alegerea mijloacelor publicitare potrivite. Cu toate acestea, doar profilul demografic al unui segment de piata nu poate constitui o baza adecvata pentru o campanie de marketing eficienta. Astfel, chiar daca avem clienti cu caracteristici economice si demografice asemanatoare, putem constata ca acestia sunt diferentiati de comportament, motivatie, dorinte. In cazul in care luam in considerare doar varsta si veniturile a doi clienti, desi aparent acestia se incadreaza in acelasi segment de piata, este foarte posibil ca gusturile si preferintele in ceea ce priveste produsele turistice sa difere datorita profesiilor diferite pe care acestia le practica, situatiei familiale, educatiei sau religiei pe care le au.
Pentru piata turistica putem identifica urmatoarele segmentele de varsta:
- copiii-elevii - tabere;
- adolescentii - excursii ieftine, fara conditii deosebite de confort, drumetii;
- tinerii - excursii care au ca scop cunoasterea spre implinirea personalitatii;
- maturii - sejururi pentru odihna cu inclinatie spre sedentarism;
- varstnicii - turism balnear sau medical.


Fisiere in arhiva (1):

  • Segmentarea Pietei Turistice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!