Rusinea si Vinovatia

Extras din referat Cum descarc?

Ce este atat de special la emotii precum vinovatia sau rusinea astfel incat sa devina subiectul unei cercetari teoretice? Un raspuns este acela ca sentimente moderate de vina si / sau rusine determina indivizii sa aiba un comportament moral, grijuliu, altfel spus sa fim responsabili social. June Price Tangney si Ronda L. Dearing (2002) ne introduc in tematica rusinii si vinei, fara insa a omite importanta acestor emotii pentru indivizi, cat si pentru construirea, mentinerea relatiilor dintre acestia. De fapt in volumul de fata autoarele fac diferenta intre sentimentele de rusine si vinovatie, scotand in prim plan noi puncte distincte intre cele doua, acesta fiind modalitatea lor de a raspunde la intrebarea initiala, si anume daca emotiile puse in discutie sunt sau nu diferite sau doar denumiri diferite ale aceleiasi trairi. Acesta este si motivatia pentru care insist asupra celui de-al doilea capitol care trateaza diferentele dintre rusine si vina, aceasta fiind dealtfel si kintesenta, ideea care transcende din intreaga lucrare.
Rusinea ca si vinovatia sunt sentimente puternice, care nu trebuie neglijate, dar nici confundate; in timp ce vinovatia ne impinge spre a ne indrepta gresala, rusinea ne face sa ne dorim sa fugim, fara a actiona intr-un mod constructiv. Aceste diferente dintre rusine si vina sunt prezentate intr-o forma schematica in tabelul de la sfarsitul acestei sectiuni. June Price Tangney si Ronda L. Dearing (2002) ne prezinta relatia dintre vina, rusine si sentimente precum furia sau mania. Rezulta de aici o noua trasatura distincta a celor doua emotii; astfel persoanele rusinate sunt tentate sa-si exprime furia in moduri neconstructive, in timp ce pesoanele care se simnt vinovate sunt mai motivate sa-si accepte responsabilitatile; cu toate acestea rusinea si vina sunt considerate prin excelenta emotii morale pentru ca presupun sanctiuni interne (la nielul sinelui) ale celor ce performeaza comportamente impotriva normelor sau neacceptate social. Daca pana acum ne-am lamurit intr-o privinta si anume ca vina si rusinea sunt doua emotii diferite urmatorul pas este creionarea evolutiei acestora; astfel rusinea apare prima in jurul varstei de doi ani, in timp ce vina nu se observa de regula la copii mai mici de opt ani, fiind o emotie mai complexa din punct de vedere cognitiv. 
Rusinea si vina nu difera atat in ceea ce priveste continutul sau structura situatiilor in care apar, ci in special in maniera in care oamenii construiesc legaturile cu sinele in ceea ce priveste experientele negative. Spre exemplu (P.Tangney& R.L. Dearing, 2002) in cazul sentimentelor de rusine acentul cade pe sine, pe caracteristicile eului - te gandesti cum ar fi daca ai avea alte caracteristici personale, daca ai fi un alt tip de persoana. De aceea acest gen de sentimente sunt mai dureroase decat cele care apar din sentimente de vinovatie, unde accentual cade pe actiune, pe comportament - iti imaginezi cum ar fi fost daca ai fi actionat intr-un alt fel.
Nu numai manifestarile la nivel individual sunt diferite in cazul celor doua emotii dar si modalitatile de exprimare. Astfel atunci cand vorbim despre rusine, indivizii isi imagineaza cum ar fi putut sa aiba un alt rezultat daca ar avea alte caracteristici personale, iar de aici reiese si tendinta acestor persoane de a se ascunde, de a evada. De cealalta parte avem persoanele care se simnt vinovate; acestea daca ar putea schimba ceva ar fi la nivelul comportamental, probabil de aceea simnt nevoia de a se confensa, de a scuza si de a incerca sa repare gresala facuta. Putem sintetiza totul intr-o fraza si anume daca vina spune ca am facut ceva gresit, rusinea atrage atentia ca este ceva gresit cu mine.
Ca o concluzie, vina si rusinea presupun o implicare personala. Vina se produce daca aduci o ofensa valorilor altei persoane care conteaza pentru tine. Rusinea se produce atunci cand iti lezezi propriile valori, fara a recunoaste cea mai mare valoare pe care o pastrezi. Daca te imaginezi inaintea evenimentului, atunci nu exista vina sau rusine, pentru ca inca nu ai facut fapta respectiva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rusinea si Vinovatia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!