Rolul Psihologului de Familie in Programele de Slabit

Extras din referat Cum descarc?

Se stie foarte bine ca fenomenul obezitatii a devenit o problema care afecteaza din ce in ce mai multe persoane. Modul de viata dezorganizat, factorii de stres care sunt din ce in ce mai numerosi, atat la locul de munca, dar si in familie, neajunsurile materiale, dar si timpul liber insuficient sunt factori care contribuie la obezitate.
Factorii etiologici ai obezitatii sunt in ordinea frecventei si importantei urmatorii:
- supraalimentatia;
- reducerea sau lipsa activitatii fizice, raportat la consumul alimentar nemodificat. Profesiunile sedentare, renuntarea la sporturi sau diferite exercitii fizice, comoditatea transportului auto, sunt tot atatia factori care contribuie la obezitate;
- factori psihologici, in sensul refugierii in satisfactia alimentara, pentru o nereusita in viata, diferite deziluzii afective (refulari), etc.;
- alcoolismul;
- mediul urban, unde acesti factori sunt mai evidenti;
- modificari endocrine (cauze endogene), mult mai rare: sarcina, boala Cushing, adenomul Langerhans, sindromul adiposogenital, hipotiroidia etc.
COMPLICATII:
- Diabetul zaharat este o complicatie majora. Peste 80 - 90% dintre diabetici au fost sau sunt obezi. Boala evolueaza progresiv pana la stadiul clinic manifest de diabet.
- Complicatiile cardiovasculare sunt numeroase si severe:
- hipertensiunea arteriala este frecventa, la obezi (peste 50% dintre obezi au si hipertensiune arteriala).
- insuficienta cardiacaaeste la fel de frecvent intalnita la obezi. in aparitia ei joaca rol travaliul crescut impus inimii de obezitate, hipertensiunea arteriala asociata, precum si infiltratia grasa a muschiului cardiac.
- Ateroscleroza apare mai frecvent si mai devreme la bolnavul obez (cu cel putin 10 ani fata de normoponderal). Daca se tine seama de frecventa, severitatea si mortalitatea crescuta prin complicatiile aterosclerozei (infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale), se intelege gravitatea acestei complicatii la obezi.
- Varicele reprezinta una dintre cel mai des intalnite complicatii, localizate la nivelul membrelor inferioare.
- Dintre complicatiile pulmonare: bronsita acuta si cronica, emfizemul pulmo!nar, dispneea de efort datorita scaderii capacitatii vitale, uneori hipertensiunea pulmonara si nu rareori sindromul Pickwick (somnolenta si obezitatea).
- Complicatiile digestive sunt: hipotonia biliara, litiaza biliara, constipatia cro!nica, hepatita cronica prin steatoza hepatica (infiltratie grasa a ficatului).
- Tulburari de statica: cifoza dorsala, lordoza cervicala, picior plat, spondiloze, artroza soldului, poliartroze sau numai durerea articulara semnalata la 70% dintre obezi.
- Complicatii cutanate: intertrigo, piodermite, seboree.
- Complicatii la nivelul sistemului nervos central: cefalee, astenie, vertije, uneori obsesii, anxietate.
- Complicatii ginecologice: amenoree, tulburari de ciclu ovarian.
Din cele prezentate se intelege gravitatea obezitatii. Dupa unele statistici numai 30% dintre obezi ajung la varsta de 70 de ani. Se intelege ca prognosticul formulat dupa cunoscuta expresie populara, ,,cu cat este mai lunga cureaua, cu atat mai scurta este viata", este foarte reala.
Obezitatea are, bineinteles si multe efecte negative din punct de vedere psihologic. Abordarea psihologica sustine ca excesul de greutate este o sursa foarte importanta de insatisfactie, depresie sau frustrare. Un studiu publicat in revista de specialitate Psychology Today, realizat in Stalele Unite ale Americii, arata ca 24% dintre femei si 17% dintre barbati ar renunta la mai bine de trei ani din viata daca asta i-ar face mai slabi. In mod ironic, persoanele obeze isi scurteaza viata tocmai datorita efectelor adverse cauzate de greutatea in exces. 
Oamenii de stiinta au propus mai multe cauze posibile pentru aceasta legatura intre obezitate si depresie, incluzand raspunsul negativ al societaii catre persoanele supraponderale, imaginea corporala negativa, stereotipurile negative, educatia, dietele sau efectele conditiei fizice scazute. 
Cea mai comuna teza legata de legatura dintre depresie si obezitate este aceea ca supraponderalitatea este vazuta intr-o maniera negativa de catre societate, pentru ca apoi sa fie internalizata de catre individ, ducand in cele din urma la auto-respingere. Cu toate acestea, putem spune cu siguranta ca nu toate persoanele obeze sunt depresive sau chiar doar nemultumite de greutatea lor. Femeile in special sunt cunoscute ca fiind nemultumite de greutatea lor, pe cand barbatii sau persoanele mai in varsta, tind sa dea o important mult mai mica acestei probleme. 
Imaginea corporala, sentimentele si atitudinile legate de propriul corp sunt responsabile pentru conditia mentala a unei persoane. O imagine corporala negativa este legata de depresie, respect de sine scazut, o activitate sexuala scazuta si o viata mult mai putin sanatoasa. 
Informatii deosebit de interesante ne prezinta Doctorul Gregory E.Simon, intr-un studiu publicat in revista Archives of General Psychiatry. Acest studiu arata ca persoanele obeze prezinta un risc cu 20% mai mare de a suferi de depresie decat persoanele cu o greutate normala. Pentru persoanele obeze care au absolvit o facultate, riscul aditional de a deveni depresive este cu 44% mai mare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Psihologului de Familie in Programele de Slabit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!