Reprezentarile

Extras din referat Cum descarc?

1. DEFINITIE
Proces cognitiv-senzorial de semnalizare in forma unor imagini unitare, dar schematice, a insusirilor concrete si caracteristice ale obiectelor si fenomenelor in absenta actiunii directe a acestora asupra analizatorilor.
2. CARACTERIZARE GENERALA
Reprezentarea
o are ca surse informationale fundamentale senzatiile si perceptiile;
o in desfasurarea ei se constata o implicare latenta a analizatorilor (Ex. cand o persoana isi reprezinta anumite miscari s-au putut inregistra, cu ajutorul unor senzori aplicati in diferite zone musculare, micromiscari la nivelul muschilor implicati in sarcina data);
o calitatea lor este conditionata de cea a perceptiilor corespunzatoare si de frecventa contactului direct cu obiectele;
o este mult mai complexa in comparatie cu perceptia;
o este un proces constructiv si reconstructiv pentru ca poate face sa apara in plan mintal, pornind de la diferite elemente semnalizate de perceptie, o imagine unitara si apoi o poate modifica asa cum o cere desfasurarea activitatii mintale si practice;
o atinge un grad avansat de generalitate (Ex. cum sunt schemele figurative ale unor dispozitive tehnice sau asa numitele concepte figurale din geometrie), datorita interactiunii cu nivelul mintal general, cu inteligenta si cu operativitatea gandirii;
o procesarea informationala realizata implica atat analize si sinteze senzoriale (ca cele ale perceptiei), cat si selectii, schematizari, accentuari, estompari, condensari, simplificari, eliminari, dar si generalizari si regrupari ce se apropie de gandire;
o rezultand dintr-un proces complex de reconstructie mintala, imaginile dobandesc un caracter operant specific (se pot integra cu usurinta in diverse desfasurari cognitive, jucand astfel un rol mult mai mare in activitatea mintala a omului);
o in procesul elaborarii imaginii reprezentarii, un rol foarte important il au: 
a) relatia activa cu obiectele care sunt implicate intr-o activitate importanta pentru om
b) scopurile activitatii
c) desfasurarea activitatii
d) mecanismele verbale
In psihologie, termenul semnifica doua realitati: o realitate-proces si o realitate-produs.
In primul caz, reprezentarea este procesul psihic cognitiv de producere si reactualizare a imaginii obiectelor in absenta lor. (Spre deosebire de perceptie care se produce si reflecta obiectele numai in prezenta si sub actiunea directa a acestora).
In al doilea caz, reprezentarea este imaginea sau modelul informational intern actualizat al obiectelor, fenomenelor si situatiilor percepute anterior sau create (generate) de imaginatie.
Din punct de vedere genetic, reprezentarea mijlocita de memorie precede pe cea sustinuta de imaginatie si premisele ei le constituie :
- efectele de urma.
- imaginile consecutive. 
- schema obiectului permanent.
Efectele de urma constau in persistenta, un anumit interval de timp (cateva zecimi sau sutimi de secunda), a excitatiei pe traseele nervoase, dupa incetarea actiunii stimulilor specifici.
Imaginile consecutive sunt expresia efectelor de urma in sfera receptiei formelor sau configuratiilor. Cel mai pregnant, ele se manifesta in cadrul perceptiei vizuale. De exemplu, daca ne fixam privirea asupra unei figuri (cerc alb pe fond negru) timp de 20-30 secunde, iar apoi ne-o deplasam fie pe perete, fie pe un ecran, vom constata ca imaginea va continua sa persiste, dar culorile se vor inversa - cerc negru pe fond alb.Marimea figurii din imaginea consecutiva este invers proportionala cu distanta dintre observator si suprafata pe care este ea proiectata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reprezentarile.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!