Repere Teoretice ale Asistentei si Terapiei Familiale

Extras din referat Cum descarc?

,,Viata in familie este prima noastra scoala pentru dobandirea cunoasterii emotionale (si nu numai). In acest mediu intim invatam cum sa simtim in ceea ce ne priveste si cum vor reactiona ceilalti la sentimentele noastre; cum sa gandim aceste sentimente si ce posibilitati de reactie exista. Cum sa ne deslusim si sa ne exprimam sperantele si temerile. Aceste cursuri emotionale nu se predau doar prin spusele si actele parintilor fata de copii, ci si prin intermediul modelelor pe care parintii le ofera, de stapanire a propriilor sentimente si de manifestare a emotiilor sotilor. Unii parinti sunt profesori emotionali foarte talentati, altii sunt groaznici." (D. Goleman, Inteligenta emotionala, 2008, p.24)
1. Delimitari conceptuale
Conceptul de familie, a capatat dealungul istoriei omenirii o larga varietate de intelesuri, odata cu trecerea timpului si evolutia societatii. Iata cateva dintre ele: 
- in Dictionarul de psihologie al lui Paul Popescu-Neveanu, familia este definita ca ,,institutie sociala avand la baza alegerea reciproca a partenerilor maritali" cu rolul de ,,a asigura reproducerea speciei in conditii socioculturale determinate" (P. Popescu-Neveanu, 1978, p.262);
- C. Levi Strauss in ,,Les Structures elementaires de la parente" (1949), spune ca familia este un grup care isi are originea in casatorie, fiind alcatuit din sot, sotie si copiii nascuti din unirea lor - grupului primar i se pot adauga si alte rude - pe toti acestia unindu-i drepturi si obligatii morale, juridice, economice, religioase si sociale, inclusiv drepturi si interdictii sexuale; 
- E. Burgess si H. Locke delimiteaza in cadrul familiei unitatea de interactiuni si intercomunicari personale, cuprinzand rolurile sociale de sot si sotie, mama si tata, fiu si fiica, frate si sora;
- A. Berge, comparand personalitatea individuala cu familia, o defineste pe aceasta din urma ca fiind un fel de personalitate colectiva a carei armonie generala influenteaza armonia fiecareia dintre parti.
In acceptiunea lui Petru Ilut, definitia unei probleme familiale este urmatoarea: ,,la modul general s-ar putea numi problema starea subiectului ce intentioneaza sa realizeze un scop pentru care nu are un raspuns stocat in memorie, nu are inca o solutie." (P. Ilut, 2005, Psihosociologia si antropologia familiei, p.235)
In viata de fiecare zi a membrilor unei familii, intervin deseori situatii delicate, care necesita atentie imediata, solutii si remedii rapide pentru a nu se ajunge la dificultati sau chiar stari conflictuale, care ar putea afecta relatiile interumane din interiorul acesteia.
In cazul in care familia se confrunta cu o problema pe care nu reuseste sa o rezolve, este de dorit sa se ,,apeleze la o instanta exterioara, la asistenta" pentru depasirea ei. (P. Ilut, 2005, p.235). Astfel, arata P. Ilut ,,unul dintre principiile fundamentale ale asistentei si terapiei familiale moderne este de a-i convinge pe membrii grupului familial, ca au resurse interne pentru schimbare si de a-i ajuta sa le descopere. (P. Ilut, 2005, p. 236)
Un prim pas important, este definirea starii de fapt caracterizata ca fiind problematica, urmata de asumarea responsabilitatii acesteia, munca de asistenta si terapie familiala avand ,,ca postulat principal tocmai faptul ca orice (sau aproape orice) problema este rezultatul interactiunii dintre membrii familiei si/sau familie si mediul social in care functioneaza." (P. Ilut, 2005, p. 236)
1.2. Tipuri de probleme
Familiile din societatea post-moderna se confunta cu o varietate de dificultati, chiar daca (sau poate tocmai pentru ca) au disparut delimitarile clare in ceea ce priveste rolurile asumate de catre soti. Fiind vesnic in criza de timp, presati de multitudinea sarcinilor zilnice, care trebuiesc duse la bun sfarsit, in incercarea de a avea o cariera si in acelasi timp si un camin - o familie in adevaratul sens al cuvantului - sotii / partenerii neglijeaza uneori simptome, care agravandu-se pot duce la adevarate drame. Totusi, familiile in care exista o buna comunicare si flexibilitate ajung rar in situatii limita, de criza, sau fara iesire.
Pe de alta parte, in familiile unde situatiile conflictuale sunt tolerate, sau mai rau, privite ca fiind normale - certuri, violenta, alcoolism - se impune interventia din exterior (prin asistenta sociala) pentru a incerca protejarea copiilor, indepartandu-i de acest mediu psihopatogen.
Conform lui Petru Ilut (apud Janzen, Harris, 1980), putem astfel, clasifica problemele familiale dupa cum urmeaza:
a) in functie de sursa dificultatilor deosebim:
- evenimente exterioare - accidente, catastrofe naturale, razboaie
- evenimente intrafamiliale - nasterea unui copil, infidelitati, violente
b) dupa natura dificultatilor avem:
- adaugarea sau pierderea de persoane din familie - nasteri, adoptari, recasatorire, spitalizare indelungata, moarte, plecarea copiilor la scoala in alte localitati, etc.
- evenimente demoralizatoare - pierderea serviciului, infidelitate, alcoolism / alte dependente, delincventa, etc.
- demoralizare si adaugiri sau pierderi - separare / divort, sinucidere, copil ilegitim, inchisoare, etc.
- schimbari relevante de status si rol - trecerea rapida de la bogatie la saracie, sau invers, somaj, schimbari datorate terapiilor medicale si / sau psihologice, etc.
Astfel, de-alungul anilor a aparut si s-a dezvoltat o intreaga literatura specializata in strategii de a face fata stresului - coping - in care se pune accent pe existenta atat a resurselor materiale cat si a grupurilor de suport. Pe de alta parte, constatam uneori cu uimire, ca exista oameni, fara studii de specialitate, care reusesc sa gaseasca solutii ingenioase de a face fata stresului si efectelor sale, ameliorand sau eliminand astfel aparitia crizelor cu costuri psihosociale mari.
Psihoterapia moderna, ne invata ca disfunctionalitatile ce intervin in comunicarea interpersonala in cadrul unei familii, in cazul in care nu sunt depistate si eliminate la timp, pot genera probleme grave in grupul familial. Terapia comunicationala si cognitiva se bazeaza tocmai pe inlaturarea distorsiunilor si dificultatilor in comunicare, ducand astfel, la rezolvarea problemelor si a crizelor familiei, poate chiar la prevenirea acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Repere Teoretice ale Asistentei si Terapiei Familiale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!