Relatia Dintre Inteligenta si Personalitate

Extras din referat Cum descarc?

1.PERSONALITATEA
1.1. Definitia si caracterizarea personalitatii
Persoana inseamna individul uman concret. Personalitatea insa, este o constructie teoretica elaborata de psihologie, in scopul intelegerii si explicarii modalitatilor de fiintare si functionare ce caracterizeaza organismul psihofiziologic pe care il numim persoana umana.
Intre nenumaratele definitii ale personalitatii, G. W. Allport da propria definitie in lucrarea "Structura si dezvoltarea personalitatii", incercand cum spune "(...) nu sa definim obiectul in functie de metodele noastre imperfecte".
"PERSONALITATEA este organizarea dinamica in cadrul individului a acelor sisteme psihofizice care determina gandirea si comportamentul sau caracteristic."
In abordarea problemelor personalitatii se folosesc si alte concepte pe care le numim corelative.Ele trebuie precizate ca sa se poata intelege mai bine insasi definitia personalitatii.Avem in vedere urmatoarele concepte:individ, individualitate, persoana, personaj, rol, statut si, termenul de personalitate.
INDIVIDUL: are un inteles specific pentru stiintele biologice si se refera la totalitatea insusirilor biologice de care dispunde cineva, dar fara nici o alta specificare referitoare la calitatile acestuia.
In ceea ce priveste definirea ca atare a personalitatii, trebuie sa facem precizarea ca fiind o realitate extrem de complexa si difersificata au aparut mari dificultati in definirea ei.
G.W.Allport spunea ca:" Personalitatea este organizarea dinamica in cadrul individului a acelor sisteme psihologice care determina gandirea si comportamentul sau".
H.J.Eysenk, defineste astfel personalitatea:"este organizarea mai mult sau mai putin durabila a caracterului, temperamentului, inteligentei si fizicului unei persoane care determina adaptarea sa unica la mediu"
PERSONALITATEA este o structura bio-psiho-sociala, un ansamblu de insusiri psihice care exprima orientarile fundamentale ale omului fata de ambianta si sine, patricularitatile fizice si dinamico- energetice ale raspunsurilor la stimularile medicului, posibilitatile de interventie activa si creatoare in mediu toate fiind organizate in mod unitar si original la fiecare.
INDIVIDUALITATE: se refera la organizarea specifica, diferentiata, irepetabila a insusirilor cuiva.Termenul este folosit cu precadere pentru a sublinia diferentele dintre oameni.
PERSOANA: inseamna totalitatea insusirilor care asigura adaptarea la mediul social.Toti oamenii sunt persoane, au deci caracteristicile de baza si commune tuturor celor din aceasta specie.
PERSONAJ: se refera la manifestarea persoanei si personalitatii in diverse situatii concrete in functie de statutul pe care il are si rolul pe care le realizeaza, insa intr-o forma caracteristica fiecaruia.Unul va fi un professor calm, senin, foarte atent cu elevii, incurajandu-I mereu, altul ar putea fi rece, distant, intolerant cu nestiinta si indiscipline, zgarcit cu evaluarile si stimularile.
Ca in cazul oricaror fenomene foarte complexe si in ceea ce priveste personalitatea, definitia trebuie insotita de o caracterizare de ansamblu :
- personalitatea nu este prezenta la nastere, ea se formeaza treptat incepand cu varsta de trei ani, cand se cristalizeaza bazele sale.Treptat, apar de-a lungul celorlalte stadii, diversele ei componente astfel ca in adolescenta se ajunge la o organizare unitara.
- Personalitatea nu este un simplu aspect al vietii psihice a omului ci este o totolitate de componente diverse si foarte numeroase.De aceea cunoasterea deplina a personalitatii cuiva nu este usoara.
- Personalitatea nu este o simpla suma a acestora ci este un intreg si astfel da coerenta conduitelor omului.Le directioneaza si le conduce, atat in raport cu ambianta, cat si cu specificul sau.
- Desi aceasta caracteristica a personalitatii de a fi un intreg este comuna tuturor, organizarea ca atare a elementelor, gradul de dezvoltare a acestora, este diferita de la persoana la persoana si de aceea personalitatea este unica si originala la fiecare.
- Personalitatea este puternic determinata si conitionata de existenta sociala a omului.In afara cadrului socio-cultural ea nu apare cu toate elementele si organizarea ei. 
Totodata, personalitatea este influentata determinativ de particularitatile micro-mediului si macro-mediului in care se desfasoara viata fiecaruia.Integrarea in societate si intr-o anume colectivitate uneori genereaza un ansamblu de insusiri relative commune care alcatuiesc personalitatea de baza a fiecaruia, i se poate stabili identitatea de neam si cultura.
Personalitatea este o structura care se dezvolta in timp si care prezinta diferente, de la o persoana la alta, avand in vedere:
- gradul de dezvoltare a componentelor sale, la cineva poate fi dezvoltata bine inteligenta dar mai putin latura caracteriala si persoana respective va fi un om ce va putea face fata unor probleme complexe, profesionale, dar va fi dificil in relatiile cu ceilalti.
- Grad de integrare in intreg a tuturor elementelor personalitatii in sensul ca personalitatile puternice prezinta legaturi stranse intre componente iar unele dintre acestea le integreaza pe toate celelalte.Cineva poate avea un caracter puternic dominat de hotarare si tenacitate si in ansamblu personalitatea lui va fi aceea despre care se spune"un om de nadejde".
- Stabilirea structurii de personalitate care se obtine catre tinerete si varsta adulta in timp ce la copii aceasta este mai schimbatoare,mai labila.
- Mobilitatea structurii de personalitate, in sensul adaptarii ei usoare la schimbarile mediului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia Dintre Inteligenta si Personalitate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!