Relația dintre inteligență și personalitate

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2107
Mărime: 15.61KB (arhivat)
Publicat de: Ilarie Mirea
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Raluca Tomsa

Extras din referat

1.PERSONALITATEA

1.1. Definiţia şi caracterizarea personalităţii

Persoana înseamnă individul uman concret. Personalitatea însă, este o construcţie teoretică elaborată de psihologie, în scopul înţelegerii şi explicării modalităţilor de fiinţare şi funcţionare ce caracterizează organismul psihofiziologic pe care îl numim persoana umană.

Între nenumăratele definiţii ale personalităţii, G. W. Allport dă propria definiţie în lucrarea “Structura şi dezvoltarea personalităţii", încercând cum spune “(...) nu să definim obiectul în funcţie de metodele noastre imperfecte".

“PERSONALITATEA este organizarea dinamică în cadrul individului a acelor sisteme psihofizice care determină gândirea şi comportamentul său caracteristic."

In abordarea problemelor personalitatii se folosesc si alte concepte pe care le numim corelative.Ele trebuie precizate ca sa se poata intelege mai bine insasi definitia personalitatii.Avem in vedere urmatoarele concepte:individ, individualitate, persoana, personaj, rol, statut si, termenul de personalitate.

INDIVIDUL: are un inteles specific pentru stiintele biologice si se refera la totalitatea insusirilor biologice de care dispunde cineva, dar fara nici o alta specificare referitoare la calitatile acestuia.

In ceea ce priveste definirea ca atare a personalitatii, trebuie sa facem precizarea ca fiind o realitate extrem de complexa si difersificata au aparut mari dificultati in definirea ei.

G.W.Allport spunea ca:” Personalitatea este organizarea dinamica in cadrul individului a acelor sisteme psihologice care determina gandirea si comportamentul sau”.

H.J.Eysenk, defineste astfel personalitatea:”este organizarea mai mult sau mai putin durabila a caracterului, temperamentului, inteligentei si fizicului unei persoane care determina adaptarea sa unica la mediu”

PERSONALITATEA este o structura bio-psiho-sociala, un ansamblu de insusiri psihice care exprima orientarile fundamentale ale omului fata de ambianta si sine, patricularitatile fizice si dinamico- energetice ale raspunsurilor la stimularile medicului, posibilitatile de interventie activa si creatoare in mediu toate fiind organizate in mod unitar si original la fiecare.

INDIVIDUALITATE: se refera la organizarea specifica, diferentiata, irepetabila a insusirilor cuiva.Termenul este folosit cu precadere pentru a sublinia diferentele dintre oameni.

PERSOANA: inseamna totalitatea insusirilor care asigura adaptarea la mediul social.Toti oamenii sunt persoane, au deci caracteristicile de baza si commune tuturor celor din aceasta specie.

PERSONAJ: se refera la manifestarea persoanei si personalitatii in diverse situatii concrete in functie de statutul pe care il are si rolul pe care le realizeaza, insa intr-o forma caracteristica fiecaruia.Unul va fi un professor calm, senin, foarte atent cu elevii, incurajandu-I mereu, altul ar putea fi rece, distant, intolerant cu nestiinta si indiscipline, zgarcit cu evaluarile si stimularile.

Ca in cazul oricaror fenomene foarte complexe si in ceea ce priveste personalitatea, definitia trebuie insotita de o caracterizare de ansamblu :

- personalitatea nu este prezenta la nastere, ea se formeaza treptat incepand cu varsta de trei ani, cand se cristalizeaza bazele sale.Treptat, apar de-a lungul celorlalte stadii, diversele ei componente astfel ca in adolescenta se ajunge la o organizare unitara.

- Personalitatea nu este un simplu aspect al vietii psihice a omului ci este o totolitate de componente diverse si foarte numeroase.De aceea cunoasterea deplina a personalitatii cuiva nu este usoara.

- Personalitatea nu este o simpla suma a acestora ci este un intreg si astfel da coerenta conduitelor omului.Le directioneaza si le conduce, atat in raport cu ambianta, cat si cu specificul sau.

- Desi aceasta caracteristica a personalitatii de a fi un intreg este comuna tuturor, organizarea ca atare a elementelor, gradul de dezvoltare a acestora, este diferita de la persoana la persoana si de aceea personalitatea este unica si originala la fiecare.

- Personalitatea este puternic determinata si conitionata de existenta sociala a omului.In afara cadrului socio-cultural ea nu apare cu toate elementele si organizarea ei.

Totodata, personalitatea este influentata determinativ de particularitatile micro-mediului si macro-mediului in care se desfasoara viata fiecaruia.Integrarea in societate si intr-o anume colectivitate uneori genereaza un ansamblu de insusiri relative commune care alcatuiesc personalitatea de baza a fiecaruia, i se poate stabili identitatea de neam si cultura.

Personalitatea este o structura care se dezvolta in timp si care prezinta diferente, de la o persoana la alta, avand in vedere:

- gradul de dezvoltare a componentelor sale, la cineva poate fi dezvoltata bine inteligenta dar mai putin latura caracteriala si persoana respective va fi un om ce va putea face fata unor probleme complexe, profesionale, dar va fi dificil in relatiile cu ceilalti.

- Grad de integrare in intreg a tuturor elementelor personalitatii in sensul ca personalitatile puternice prezinta legaturi stranse intre componente iar unele dintre acestea le integreaza pe toate celelalte.Cineva poate avea un caracter puternic dominat de hotarare si tenacitate si in ansamblu personalitatea lui va fi aceea despre care se spune”un om de nadejde”.

- Stabilirea structurii de personalitate care se obtine catre tinerete si varsta adulta in timp ce la copii aceasta este mai schimbatoare,mai labila.

- Mobilitatea structurii de personalitate, in sensul adaptarii ei usoare la schimbarile mediului.

Preview document

Relația dintre inteligență și personalitate - Pagina 1
Relația dintre inteligență și personalitate - Pagina 2
Relația dintre inteligență și personalitate - Pagina 3
Relația dintre inteligență și personalitate - Pagina 4
Relația dintre inteligență și personalitate - Pagina 5
Relația dintre inteligență și personalitate - Pagina 6
Relația dintre inteligență și personalitate - Pagina 7
Relația dintre inteligență și personalitate - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Relatia Dintre Inteligenta si Personalitate.doc

Alții au mai descărcat și

Percepția

I. Percepţia ca activitate Din perspectiva lui Zlate, percepţia este definită ca reflectare subiectivă nemijlocită, în formă de imagine a...

Dezvoltarea Personală

- personalitatea se referă la un set de calități și însușiri personale, de factură psihică și fizică, ce definesc, individualizează și exprimă...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Suport curs psihologia personalității

1. Conceptul de personalitate Introducere - fenomen complex (componente diferite ca structură, funcționalitate și finalitate biologică,...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Te-ar putea interesa și

Aspirația profesională și sistemul de valori la adolescenți

ARGUMENT Structura si afirmarea personalitatii umane reprezinta un proces amplu, complex, cu numeroase determinari, în care sistemul aspirational...

Aptitudini cognitive statice și dinamice - inteligență vs educabilitatea în predicția succesului academic

INTRODUCERE Personalitatea este unitatea bio- psiho- socială constituită în procesul adaptării individului la mediu şi care determină un mod...

Specificul Dezvoltării Principalelor Trăsături de Personalitate la Puberul cu Deficiență Mintală Comparativ cu Puberul cu Intelect Normal

CUVÂNT ÎNAINTE Problema deficienţei de intelect a prezentat un mare interes pentru mine încă din primii ani de facultate , atunci cand am si luat...

Influența desenelor animate asupra comportamentului agresiv al copiilor

În societatea contemporană copilul preșcolar ia contact tot mai strâns cu mediul de grădiniță, diferit de cel familial și, în același timp ia...

Temperament - Caracter - Aptitudini

1. CARACTERIZARE GENERALA Temperamentul constituie latura dinamico-energetica a P. Dinamica deoarece ne furnizeaza informatii cu privire la cat...

Personalitatea, Temperamentul, Aptitudini, Inteligenta, Creativitate

TEMPERAMENTUL CARACTERIZARE GENERALA Temperamentul constituie latura dinamico-energetica a Personalităţii. Dinamica deoarece ne furnizeaza...

Relația dintre inteligență și personalitate

Termenul “personalitate” isi are originea in cuvantul latin “persona” care inseamna masca.Era vorba despre masca pe care o purtau actorii in...

Formarea Personalitătii Multiple prin Aplicarea Celor 12 Factori FPI

INTRODUCERE De-a lungul anilor si pînă în prezent, personalitatea a constituit temelia de bază a diferentierii indivizilor ca fiinte individuale,...

Ai nevoie de altceva?