Reflecția personală a grupului privind avantajele si-sau dezavantajele participării tinerilor la consilierea premaritală

Extras din referat Cum descarc?

- Simione de Beauvoir
Consilierea premaritala este un tip de terapie cu ajutorul careia cuplurile invata cum sa se pregateasca pentru casatorie si are ca scop sporirea sanselor fericirii si durabilitatii casniciei. Consilierea premaritala ofera numeroase avantaje si ne este benefica tuturor, indiferent daca suntem intr-o relatie sau nu. In cazul cuplurilor deja existente, beneficiile consilierii se regasesc in multe planuri, incepand de la a-i sprijini in constientizarea a ceea ce sunt ei ca individ si apoi ca si cuplu,identificarea punctelor tari/slabe cu privire la obiectivele pe care le au asupra relatiei lor si identificarea resurselor lor interioare de a duce la indeplinire dorintele. Acestia isi dau seama daca sunt pregatiti pentru a se angaja intr-o relatie si daca ei sunt in concordanta cu sinele lor, cu trecutul, daca nu cumva aduc cu ei in aceasta relatie, un bagaj de traume, limite, prejudecati care sa afecteze inclusiv partenerul. De asemenea, un motiv determinant al participarii la consilierea premaritala poate fi iubirea pe care cei doi parteneri o impartasesc, fapt ce ar trebui sa-i motiveze in a o dezvolta, dedicand efort din partea ambelor parti de a edifica o familie pasionata. De retinut este constientizarea ideei de la care pornesc, temelia pe care acestia isi vor dezvolta relatia, tipul de familie pe care il doresc si cum pot ei contribui la dezvoltarea societatii si mai ales a ceea ce ei spera sa acumuleze in urma timpului lor petrecut impreuna . De asemenea, cei care participa la sedintele de consiliere premaritala vor fi mult mai deschisi sa apeleze la un specialist atunci cand simt ca relatia lor devine instabila.
Nuta (2009) considera ,, daca i-as descrie unui copil experienta indragostirii, ar jura solemn ca mai degraba, cand va fi mare, sa plateasca taxe si impozite social-democrate decat sa se indragosteasca." Cu toate acestea, oamenii manifestat simpatie fata de acest fenomen cand este vorba de experinta lor si aceasta deoarece tine de registrul aspiratiilor umane fundamentale. Este vorba de nevoia general umana de transcendere a limitelor si contopire sau fuziune cu ceea ce este dincolo de EU.
Pentru a intelege cum stau cu adevarat, e necesara o descriere psihologica a ceea ce sa intamplat tare demult, mai precis in primele luni de existenta ale fiecaruia.
Cele mai patrunzatoare analize ale distributiei fortelor inconstiente in relatia de cuplu apartin psihologiei abisale, initiata de Jung si dezvoltata de discipolii sai. Alegerea partenerului este un proces de decizie in care sunt implicati de multe ori factori obiectivabili ca: rasa, varsta, religie, clasa sociala, credinte si interese comune, valori personale etc. Similaritati de ordin fizic si intelectual, asemanari socio-culturale sau socio-economice explica alegerile de cuplu marital sau consensual. Concordanta nivelului de instructie, a profesiunii si apartenenta la un mediu valorizat sunt, acum, criterii recunoscute.
Dar dincolo de toate acestea, o influenta subtila si adesea mult mai puternica o exercita constelarile de energii de pe nivelurile profunde ale psihicului, complexele parentale si nivelul de satisfacere a nevoii de a fi noi insine. Procesul de implinire a acestei nevoi, in care Eul intra in relatie cu Sinele, manifestandu-si originalitatea fara a se rupe de mediul exterior, ba dimpotriva, fiind in comuniune cu tot ce exista, a fost numit de genialul Jung ,,proces de individuatie".
Intelegerea acestui model de organizare i-a permis lui Freud sa afirme ca, pornind de la orice reprezentare mentala, putem ajunge la nucleul de baza care a generat-o. In esenta, toata metodologia psihanalitica se bazeaza pe aceste metoda de investigare a inconstientului, metoda numita ,,asociatie libera". Prin urmare, consilierea premaritala ne ajuta sa intelegem ca fiecare partener are nevoie sa se inteleaga pe sine si sa fie in concordanta cu el insusi, altfel orice partener si-ar alege, problemele sinelui, tot singur si le va rezolva. De aici continuand, conslierea premaritala sprijina constuientizarea diferentei intre dorinta/vise si posibilitati de realizare, intre mit si viata cotidiana, intre prejudecati si realitate, chiar daca suntem indragostiti de partener si acesta pare perfect.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reflectia personala a grupului privind avantajele si-sau dezavantajele participarii tinerilor la consilierea premaritala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Nuta A. (2009). Psihologia relatiei de cuplu si a familie.,Bucuresti: Ed. CREDIS
-  Nastasa, L.E. (coord).(2015). Consilierea familiei aflate in impas
-  o abordare psihologica si educationala. Bucuresti: Ed. Eikon
-  Nuta, A. (2006). Psihologia cuplului. Bucuresti: Ed. Sper
-  Turliuc, M.N. (2004). Psihologia familiei si a cuplului. Iasi: Ed.
Performantica.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!