Recenzie - manifestări timpurii ale personalității și sănătatea adulților

Extras din referat Cum descarc?

RECENZIE
Manifestarile Timpurii ale Personalitatii si Sanatatea Adultilor : O perspectiva asupra cursului vietii
OBIECTIVUL CERCETARII
Scopul acestui studiu este de a investiga daca personalitatea individuala sau calitatile temperamentale care apar precoce si persista de-a lungul vietii, prezic sanatatea adultului de varsta medie. Atributele considerate ca fiind specifice personalitatii copilariei includ predispozitii la stress, inhibarea comportamentului si capacitatea de a ramane concentrat pe o sarcina. Design: datele sunt prelevate de la 569 de persoane, urmarite de la nastere pana la maturitate. Principalele masuri rezultate: rezultatele includ doua masuri diferite de sanatate a adulti: auto-evaluarea sanatatii generale, precum si un numarul de boli la maturitate.
CONCEPTE TEORETICE
Teoreticienii personalitatii au sustinut mult timp ca caracteristicile personalitatii timpurii pot pregati scena pentru dezvoltarea sociala, emotionala si a personalitatii de mai tarziu (Rothbart, Ahadi, si Evans, 2000). Perspectivele teoretice cu privire la cum personalitatea ar putea influenta sanatatea includ un model de comportament pe o durata de viata si modele care considera interactiunea dinamica dintre personalitate si emotie. Indiviziicu anumite personalitati (cum ar fi cei care sunt mai ostili sau mai anxiosi) sunt presupusi a fi vulnerabili la boala deoarece sunt mai putin capabili sa faca fata provocarilor vietii. Acest lucru poate duce la procese care, in timp, afecteaza in mod direct sanatatea, deoarece evoca potentiale procese fiziopatologice (de exemplu, activarea recurenta a sistemului nervos simpatic), si indirect, deoarece influenta comportamentele legate de sanatate si de alte resurse psihologice. De exemplu, un mare organism de cercetare a descoperit dovezi a unei asocieri intre ostilitate si boala coronariana.
Ostilitatea este considerata o trasatura de personalitate care predispune persoanele sa experimenteze mai multe episoade de furie, suspiciune si cinism decat alte persoane (Smith & Frohm, 1985). Persoanele ostile par sa raspunda la factorii de stres cu o activare mai puternica a sistemului nervos simpatic si a axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale, care poate creste riscul de a dezvolta boli cardiace si o slaba ischemie cardiaca, aritmii si brusc moartea cardiaca (Matthews, Gump, Harris, Haney, descult si, 2004). Alte cercetari au legat ostilitatea de modificarile biologice asociate cu dezvoltarea bolilor de inima, incluzand disfunctiile endoteliale, ateroscleroza, si inflamatiile (Suarez, 2004). In plus, e mult mai probabil ca persoanele ostile sa se angajeze in comportamente mai daunatoare sanatatii, fiind mult mai susceptibile de a fi expuse la stresul interpersonal si de a fi lipsite de sprijinul social, factori care au fost in mod constant legati de sanatatea precara (Smith, Glazer, Ruiz, & Gallo, 2004). 
Aceste idei sunt incluse ca parte a unui cadru mai larg dezvoltate de Taylor Lerner, salvie, Lehman si Seeman (2004) care considera modul in care inceputul de familie influenteaza mediul de sanatate. Aceasta perspectiva sugereaza ca dezvoltarea personalitatii si procesele emotionale inrudite din copilaria timpurie sunt deosebit de importante pentru negocierea mediului inconjurator, manuirea amenintarilr, si reglementarea stresului. Raspunsuri inadecvate sau slab reglementate cu privire la stres poate duce la acumularea daunelor biologice si psihologice, in cele din urma si rezultatele slabe ale sanatatii. Astfel, caracteristicile timpurii pot contribui la stabilirea modelelor viitoare de dezvoltare si adaptare, incepind sa se infiinteze traiectoriile de protectie sau cele adverse in legatura cu sanatatea 
Studiile cu privire la procesele de personalitate timpurii in legatura cu sanatatea sunt in mod particular relevante in lumina studiilor epidemiologice care, in mod evident puncteaza importanta influentelor precoce asupra sanatatii vietii adulte. Personalitatea individuala sau calitatile temperamentale care sunt predictive pentru sanatatea de mai tarziu, putand emerge relativ precoce si peristand de-a lungul vietii. Cateva studii au furnizat dovezi de continuitate a personalitatii, raportand ca caracteristicile comportamentale din copilaria timpurie sunt asociate cu personalitatea din perioada adulta Demonstrarea unei legaturi intre trasaturile timpurii de personalitate si sanatatea adultilor ar putea oferi sprijin pentru teoriile despre sanatatea pe tot parcursul vietii (Kuh & Ben-Shlomo, 1997; Repetti et al., 2002), precum si unele introspectii in procesele copilariei care pot influenta ulterior sanatatea.
Dovezi pentru o relatie intre personalitate si sanatate pe parcursul vietii
In timp ce asocierea dintre personalitate si sanatate a fost demonstrata intr-o varietate de studii, majoritatea au fost transversale. Cele mai multe studii prospective au masurat atat de personalitatea cat si sanatatea la maturitate (de exemplu, Aldwin, Spiro, Levenson, & Cupertino, 2001; Shipley, Weiss, Der, Taylor, & Deary, 2007; Weiss & Costa, 2005). O constatare intriganta a venit din partea unui studiu recent pe 9239 oameni care au urmat cursurile Universitati din Glasgow intre 1948 si 1968 (McCarron, Gunnell, Harrison, Okasha, & Davey-Smith, 2003). Masuri de temperament care sa reflecte instabilitatea si stresul la maturitatea tanara (20 ani) au fost asociate cu o crestere semnificativa a mortalitatii premature la peste 41 de ani de urmarire. Numai cercetarile restranse au fost in masura sa examineaza legatura dintre personalitate si sanatate care incepe in copilarie. Acest cadru prospectiv al cursului vietii are mai multe avantaje, in sensul ca pastreaza ordinea temporala intre personalitatea copilariei si sanatatea la maturitate, evita prejudecatile inerente care amintesc de modelele retrospective, si poate, de asemenea, sa identifice mai bine procesele prin care acesti factori timpurii pot exercita influenta lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - Manifestari Timpurii ale Personalitatii si Sanatatea Adultilor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!