Psihoterapii experentiale

Extras din referat Cum descarc?

Psihoterapia este un proces sistematizat structurat, organizat si planificat ce are la baza un sistem teoretic -  conceptual bine inchegat si validat, condus de catre un psihoterapeut calificat, ce apeleaza la tehnici si metode specifice. Este interventie psihologica in patologie si in optimizarea subiectilor umani sanatosi(ex.profilaxia bolilor, optimizarea performantelor intelectuale,etc.)
Obiectivele psihoterapiei pot fi clasificate in obiective imediate si obiective de perspectiva. Obiectivele imediate sunt orientate asupra ameliorarii starii psihice a clientului, in timp ce obiectivele de perspectiva vizeaza restructurarea personalitatii, modelarea unor comportamente noi, mai eficiente si cresterea capacitatilor de relationare si integrare in mediul intern si in cel extern.
In cursul existentei sale, omul este condus de dorinta de a gasi si a indeplini un sens in cursul existentei sale. Obiectele terapiei sunt intrapersonale si transpersonale. Obiectivul intrapersonal consta in descoperirea Eului propriu, a propriei individualitati, a starilor emotionale proprii si a modului in care acestea se reflecta in corpul fizic. Obiectivul transpersonal se refera la orientarea spirituala, la unitatea omului cu universul, cu planul cosmic, unitate prin care omul reuseste sa depaseasca limitele propriului Eu contopindu-se in constiinta universala.( Iolanda Mitrofan, 2000, pg.49). 
"Psihoterapiile experentiale deschid o poarta catre un mod mai sanatos de a fi si de a actiona al fiintei umane aflate in dificultate, supuse bulversarilor sociale, economice, psihologice, existentiale, ale sfarsitului de mileniu, peste tot in lume si la noi, deopotriva".(Iolanda Mitrofan, 1999).
Psihoterapia experentiala este o cale de redobandire si de pastrare a sanatatii psihice. Se pune accentul pe trairea emotiei si devenirea fiintei umane, pe trairea experientei prezente si permite subiectului sa-si constientizeze propriile perceptii, emotii, ganduri si trairi. In masura in care persoana isi deblocheaza, foloseste creativ si dezvolta resursele propriile resurse, facand fata provocarilor existentei, printr-un proces de evolutie constient, bazat pe libertatea alegerilor si pe asumarea responsabilitatii, se poate vorbi despre adaptare creativa. Procesul de insanatosire este o redescoperire de sine, o reintoarcere la izvoarele proprii.
Metodele si tehnicile experentiale redeschid fiinta umana catre latura sa pozitiva si autotransformativa, prin cunoasterea si acceptarea matura si responsabila a semnificatiilor laturii sale negative, reconectand-o cu Sinele si cu potentialul ei de dezvoltare creatoare si de evolutie spirituala.
In psihoterapia experentiala omul este considerat o entitate activa, cu un potential latent care poate fi valorificat. Cel mai important lucru care trebuie protejat la om este unicitatea sa.
Scopul psihoterapiei il reprezinta constientizarea maximala a propriului Eu sau atingerea unui nivel superior de constiinta prin care omul sa dobandeasca constiinta lumii sale interne si externe si sa fie capabil sa o construiasca. Conceptele de baza in terapiile existentiale sunt autenticitatea si spontaneitatea, instrumentul preferat este autodezvaluirea ca o fiinta omeneasca autentica si afirmarea identitatii unice in confruntarea cu altii. Autenticitatea inseamna informare corecta realista, o dezvoltare reflexiva. Scoala psihoterapeutica experentiala pune accent pe starea emotiilor si experientei prezente. Trairea experientei este un proces personal, subiectiv si inobservabil de catre o alta persoana.
Orientarea experentiala cuprinde mai multe directii: directia filozofica (are la baza filozofia existentialista, tehnica utilizata fiind cea a dialogului mutual pe baza de tehnica verbala), directia psihosomatica(pune mai mare accent pe tehnici non-verbale, unde actualizarea Eului se realizeaza prin concentrarea atentiei asupra corpului propriu, a senzatiilor acestuia si a raspunsurilor senzoriale) si abordarea spirituala (pune accentul pe experienta transpersonala ce implica depasirea nivelului constiintei individuale avand drept ultim scop contopirea acesteia cu constiinta universala - acest scop se realizeaza prin renuntarea la regulile de conduita dictate de Ego-ul individual, prin relaxare, concentrare, autodisciplina, antrenament al vointei si meditatii). 
In cadrul orientarii experientialiste exista o serie de scoli psihoterapeutice diferite.Marea majoritate a acestor scoli pun accentul pe contextul terapeutic si ceea ce este terapeutul. Se ofera pacientului posibilitatea de a-si controla din interior propriul proces de vindecare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Psihoterapii experentiale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Iolanda Mitrofan, Orientarea experietiala in psihoterapie, Devoltare personala, interpersonala, transpersonala, Bucuresti, Editura S.P.E.R, 2000.
Irina Holdevici, Elemente de psihoterapie, Editura All, Bucuresti, 1996
Iolanda Mitrofan, Psihoterapia experientiala. O paradigma a autorestructurarii si dezvoltarii personale, Editura Infomedica, Bucuresti, 1999. 
Carl R.Rogers, Terapia centrata pe client.Practica ei actuala implicatii si teorie, Editura Trei, 2015


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!