Psihoterapii Cognitive - Tehnici de Consiliere Behavioriste

Extras din referat Cum descarc?

Tehnici de consiliere behavioriste
Psihoterapiile cognitive si comportamentale (CBT) sunt abordari psihologice bazate pe principii stiintifice, pe care studiile de specialitate le-au indicat ca fiind eficiente pentru o gama larga de probleme. 
In cadrul interventiei de tip CBT, clientii impreuna cu terapeutii conlucreaza pentru a identifica si intelege problemele, vazute ca relatie dintre ganduri, emotii si comportamente. 
De regula, abordarea se centreaza pe dificultatile intampinate de client in prezent si se bazeaza pe perspectiva comuna pe care terapeutul si clientul o au asupra problemelor clientului. Aceasta duce in continuare la identificarea unor scopuri si strategii terapeutice precise, monitorizate si evaluate in permanenta, specifice psihoterapiilor de scurta durata. 
Psihoterapeutii specializati in psihoterapiile cognitive si comportamentale lucreaza atat cu individul, cat si cu grupul sau cu familia. Interventia de tip CBT poate fi utilizata pentru a ajuta orice persoana, indiferent de abilitatile, nivelul educational, etnia, rasa, sexul, sau preferintele sexuale ale acesteia.
De regula, ca formare profesionala de baza, psihoterapeutii cognitiv-comportamentali sunt specialisti in sanatate: asistente medicale, psihologi, medici, asistenti sociali, consilieri psihologici etc.
Desi toti psihoterapeutii cognitiv-comportamentali se ghideaza dupa principiile prezentate anterior, in practica acestia pot fi intalniti cu titulaturi diverse, indicandu-i ca specialisti in: psihoterapie cognitiva, psihoterapie comportamentala, psihoterapie cognitiv-comportamentala sau psihoterapie rational-emotiva si comportamentala. 
Aceste titulaturi diverse reflecta adesea preferintele si formarea diferitilor psihoterapeuti in utilizarea unor tehnici si strategii care tintesc in mod direct (1) schimbarea gandurilor dezadaptative, a asumptiilor si credintelor persoanei (psihoterapie cognitiva), (2) schimbarea comportamentelor dezadaptative (psihoterapie comportamentala), (3) schimbarea credintelor si a comportamentelor dezadaptative (psihoterapie cognitiv-comportamentala; psihoterapie rational-emotiva si comportamentala). 
Indiferent de denumirea particulara utilizata, abordarea este cunoscuta ca interventie psihoterapeutica cognitiva si comportamentala (CBT). 
Scopul principal al tuturor psihoterapeutilor cognitiv-comportamentalisti este sa isi ajute clientii sa faca schimbarile dorite in felul in care gandesc, simt si se comporta. 
In cadrul psihoterapiilor cognitive si comportamentale, terapeutul si clientul conlucreaza pentru a:
- contura o perspectiva comuna asupra problemelor clientului; 
- identifica modul in care acestea afecteaza gandurile, comportamentele, emotiile si functionarea zilnica a persoanei. 
Pornind de la intelegerea problemelor specifice fiecarui client in parte, terapeutul va colabora cu acesta pentru a stabili scopuri terapeutice si a elabora de comun acord planul de tratament. 
Interventia isi propune sa il ajute pe client sa gaseasca pentru problemele sale solutii mai eficiente decat modalitatile de adaptare folosite pana in acel moment.
Aceasta presupune implicarea clientului in exersarea a noi modalitati de coping in timpul dintre sedintele de psihoterapie. 
Terapeutul si clientul stabilesc de comun acord numarul de intalniri necesare. Numarul sedintelor difera in functie de natura si severitatea problemelor clientului. De regula, interventia de tip CBT presupune o intalnire de aproximativ 60 de minute in fiecare saptamana, pe o durata de 10-15 saptamani, perioada care se poate scurta sau lungi, dupa caz. 
Dupa incheierea tratamentului, terapeutul stabileste impreuna cu clientul cateva intalniri pentru urmarirea si mentinerea progreselor inregistrate.
Pana in prezent, psihoterapiile cognitive si comportamentale au constituit obiectul a numeroase studii vizand eficienta si eficacitatea teoriilor si a pachetelor de interventie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Psihoterapii Cognitive - Tehnici de Consiliere Behavioriste.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!