Psihoterapie

Extras din referat Cum descarc?

1.ROLUL EMPATIEI IN DEMERSUL TERAPEUTIC
Empatia este abilitatea de a recunoaste si de a se lega de emotiile si gandurile altor oameni.. Gandirea empatica este deseori caracterizata ca dorinta si capacitatea de a se pozitiona in situatia unei alte persoane, de a simti sentimentele unei alte persoane sau de a recunoaste ca o alta persoana ar putea sa experimenteze sentimente in acelasi mod ca si sine. Empatia din partea terapeutului pentru cei aflati in terapie este de asemenea o caracteristica importanta a relatiilor terapeutice
INTELEGEREA EMPATIEI
Empatia este distincta de simpatie, care este abilitatea de a ingriji si de a recunoaste sentimentele unei alte persoane. Este, de asemenea, distinct de compasiune, o trasatura care combina elemente atat de empatie cat si de simpatie. Empatia permite compasiune, precum si acte de caritate, dar nu este o conditie necesara pentru nici una; oamenii se pot comporta cu bunavointa din mai multe motive, dintre care multe nu sunt legate de empatie.
Altruismul sau comportamentul neegoist care ii ajuta pe altii este strans legat de empatie. Actele altruiste indica, in general, ca o persoana are un nivel ridicat de compasiune pentru ceilalti. Studiile arata ca multe alte animale decat oamenii, cum ar fi primatele si ursii, sunt capabile de comportament altruist.
EMPATIE SI PSIHOLOGIE
Persoanele care inregistreaza un nivel ridicat al empatiei raporteaza, in general, cercuri sociale mai mari si relatii mai satisfacatoare, deoarece empatia joaca un rol esential in relatiile personale: Parintii in consiliere sunt deseori sfatuiti sa lucreze la dezvoltarea empatiei unul pentru celalalt. Empatia nu este doar esentiala in relatia cu cei dragi, ci si in anticiparea motivelor, convingerea altora si lucrul cu colegii si angajatorii.
Lipsa de empatie joaca un rol important in mai multe conditii de sanatate mintala, in special in ceea ce priveste personalitatea antisocciala, ceea ce determina un model de exploatarea relatiilor cu altii pe termen lung, comportament sociopatic si incalcarea drepturilor altora. Un diagnostic al anumitor conditii de sanatate mintala, cum ar fi personalitatea narcisista, poate de asemenea sa indice o lipsa de empatie sau de dificultate de a simti sau de a-i exprima.
ROLUL EMPATIEI IN TERAPIE
Empatia este considerata esentiala pentru terapie, deoarece pentru orice tactica terapeutica de a lucra, terapeutul trebuie sa faca persoana in tratament sa se simta inteleasa. Pentru a face acest lucru, terapeutul trebuie sa inteleaga nu numai ceea ce spune o persoana intr-o sesiune de terapie, ci sa inteleaga si ceea ce persoana nu spune si comunica aceasta intelegere. Terapeutii care sunt foarte empatici pot ajuta persoanele care traiesc in tratament sa se confrunte cu experientele trecute si sa obtina o mai buna intelegere a experientei si a sentimentelor care o inconjoara.
Empatia este diferita de simpatia, care poate implica mila, iar transpunerea empatiei nu este, de asemenea, un proces pasiv. Un bun terapeut va fi, in general, capabil sa simta emotia altei persoane prin concentrare si ascultare activa, insa procesul presupune un angajament continuu. Deoarece empatia poate fi exprimata in mai multe moduri, mai ales in terapie, nu exista nici o cale "corecta" pentru ca un terapeut sa demonstreze intelegerea si acceptarea celor tratati.
SCALE DE MASURARE A EMPATIEI
S-au dezvoltat mai multe scale pentru a masura empatia. De exemplu, testul "Empatie Quotient" poate masura cat de usor se surprinde sentimentele altora si cat de mult este afectat de aceste sentimente. Acest test arata ca femeile au in mod obisnuit o empatie mai mare decat barbatii si ca cei cu autism Asperger sau cu functionare inalta demonstreaza de obicei o capacitate mai mica de empatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Psihoterapie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Dr. Chrys Ghiraldini, D.C., a fost in practica de peste 10 ani si a folosit Nutritia si Medicina de Energie in abordarea ei de sanatate. In prezent, utilizeaza EFT (tehnici de libertate emotionala) si Matrix ReImprinting pentru pacientii ei. Locuieste si practica in New York
. (Danziger, Prkachin, & Willer, 2006, p. 2494). (Registrul bazei de date PsycINFO (c) 2016 APA, 
Leslie S. Greenberg si Shari M. Geller


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!