Psihoprofesiograma

Extras din referat Cum descarc?

DISCIPLINA SPORTIVA: GIMNASTICA ARTISTICA FEMININA
NIVEL VALORIC: PERFORMANTA
1- obiectul , natura si tehnologia profesiunii : descrierea activitatilor de 
munca, operatiile principale, conditiile de munca , materiile prime si auxiliare folosite, utilajele, agregatele, sculele, dispozitivele folosite: 
Gimnastica are ea insasi mai multe ramuri si probe dar poate fi caracterizata, in general, ca un sport individual care solicita aparatul motric al sportivului in mod multilateral, atat datorita structurii variate si complicate a miscarilor, cat si datorita conditiilor de executie a acestora. In gimnastica, sportivul trebuie sa-si stapaneasca foarte bine miscarile corpului, fie in exercitiile libere, fie in legatura cu aparatele, avand de infrant, in special, greutatea proprie in conditiile de deplasare rapida si cu precizie.Adversarul gimnastului lucreaza separat, inainte sau dupa acesta, intrecerea fiind o comparatie a maiestriei apreciata cu note de catre arbitri. Maiestria se dovedeste lucrand cu precizie si frumusete exercitiile invatate pana la automatizare dar cu elemente diferite, ceea ce introduce in executie un anumit coeficient de incertitudine.
In gimnastica artistica, solul se refera la o suprafata special amenajata, considerata un aparat. Un exercitiu la sol in gimnastica feminina dureaza intre 70 si 90 de secunde si este alcatuit din elemente acrobatice si artistice (dans). Gimnastele sunt implicate in alegerea muzicii si in coregrafia exercitiilor; din acest motiv solul este aparatul care permite gimnastelor cea mai mare libertate de expresie. Pe langa dificultatea elementelor tehnice, gimnastele trebuie sa tina cont si de muzica in incercarea de a-si executa exercitiul in ritmul acesteia.La nivel profesionist, coregrafia unui exercitiu este aleasa de gimnasta impreuna cu antrenorii sai.Cele mai multe exercitii sunt compuse din 3-5 linii acrobatice si o serie de elemente artistice, piruete si sarituri. Codul de punctaj prevede obligativitatea existentei elementelor din 5 grupe de elemente diferite. Astfel, un exercitiu trebuie sa contina o intoarcere la cel putin 540 de grade, un salt dublu, o linie acrobatica spre inainte si una spre inapoi.
Notele se acorda in functie de dificultatea exercitiului, de interpretarea artistica, de elementele tehnice impuse si de calitatea programului in ansamblu. In cazul unor executii modeste, al lipsei elementelor obligatorii, al caderilor sau al altor erori, nota finala sufera niste deduceri. Spre deosebire de gimnastica masculina, gimnastelor le este permis sa incheie linia acrobatica intr-o pozitie de fandare. Gimnasta trebuie sa se foloseasca de intreaga suprafata a aparatului, liniile acrobatice urmand a se executa dintr-un colt in celalalt al covorului. Pasirea in afara suprafetei delimitate atrage dupa sine penalizarea sportivei.Gimnastele se pot folosi de creta pentru a spori aderenta mainilor si/sau picioarelor cu aparatul. De asemenea le este permis sa-si protejeze incheieturile. In concursurile junioarelor, arbitri permit utilizarea unei suprafete mai flexibile pentru evitarea unor accidentari grave. In competitiile internationale majore (Olimpiada, Campionat Mondial), precum si in cele nationale de anvergura, aceasta suprafata ajutatoare nu este acceptata.
Barna este unul din cele patru aparate (probe) in gimnastica artistica feminina. Este alcatuit dintr-un cadru metalic pe care este asezata o barna de lemn, acoperita cu piele. Durata unui excercitiu la barna este de un minut si 30 de secunde.
Dimensiunile oficiale ale aparatului sunt publicate de Federatia Internationala de Gimnastica:Inaltime 125 cm , Lungime 5 m , Latime 10 cm 
Barnele moderne sunt montate pe o suspensie speciala care, desi foarte rigida, amortizeaza oarecum socul aterizarilor.Exercitiile la barna sunt punctate pentru atitudine artistica, executie acrobatica si completarea elementelor obligatorii. Regulamentul Federatiei Internationale de Gimnastica impune un numar de elemente obligatorii, printe care o rasucire de 360 de grade, elemente acrobatice pe spate si elemente acrobatice in fata sau laterale. In afara de executia elementelor obligatorii se mai acorda puncte pentru felul in care elementele sunt legate intre ele. Terminarea exercitiului (saritura de pe barna si aterizarea) sunt de asemenea foarte importante. Gimnastele pot sa piarda puncte pentru diverse greseli facute in timpul exercitiului: dezechilibru, tehnica deficienta, ratarea unui element obligatoriu, cadere de pe barna, si altele.
2 - fiziologia muncii profesionale:
Indici somato-functionali:
- talie la nivelul mediu al copiilor din Romania ;
- anvergura cu 5-8 cm mai mare decat talia ;
- tesut adipos 9-11% ;
- diametru biacromial mai mare cu 5-6 cm decat diametrul bitrohanterian ;
- greutatea corporala cu 12-15 kg sub numarul centimetrilor taliei minus 100 ;
- efort in regim energetic mixt cu preponderenta anaerobic ;
- profil neuroendocrin echilibrat 
Calitati motrice de baza:
Viteza: 
- de deplasare ;
- de executie ;
- de reactie 
Indemanare: 
- coordonarea complexa a segmentelor fata de corp ;
- coordonarea complexa a corpului in spatiu ;
- coordonarea complexa a actiunilor fata de aparate 
Rezistenta: 
- musculara locala ;
- la efort anaerob ;
- la efort mixt 
Forta :
- izotonica ;
- izometrica ;
- exploziva 
Mobilitate :
- statica si dinamica la limta maxima naturala in articulatiile coxofemurale, scapulohumerale si ale coloanei vertebrale 
Indici somato-functionali specifici: 
- raport optim talie-greutate ; 
- atitudine corporala estetica ;
- reactivitate motrica ;
- stare functionala optima a sistemelor cardiovascular, respirator, neuromuscular si metabolic 
Calitati motrice specifice:
- viteza de executie a miscarilor singulare si a inlantuirilor de miscari complexe;
- viteza de reactie si de decizie ;
- viteza de rotatie a corpului in jurul axei sale ;
- viteza in regim de coordonare, forta si rezistenta ;
- forta dinamica in regim de cedare si invingere ;
- forta in regim de cedare si invingere ;
- forta exploziva ;
- forta izometrica ;
- forta maxima ;
- rezistenta musculara locala la eforturi dinamice si statice ;
- rezistenta la efort anaerob ;
- rezistenta la efort mixt ;
- rezistenta la eforturi izometrice repetate ;
- rezistenta la stres ;
- coordonare vizual-motrica ;
- coordonare creativa a actiunilor segmentelor si corpului ;
- mobilitate statica si dinamica in regim de


Fisiere in arhiva (1):

  • Psihoprofesiograma.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!