Psihologie transpersonală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Psihologia transpersonala extinde cercetarea psihologica a persoanei pana la dimensiunea spirituala a existentei, punand accent pe studiul "starilor" si pro?ceselor prin care oamenii pot experimenta legaturi profunde cu Sinele , depasind constiinta Eu-lui, trecerea de la Eu-l constient la Sinele ca sinteza a constientului, subconstientului si supraconstientului.

Psihologia transpersonala este considerata cea mai noua ramura a psihologiei universale, a IV-a forta, din punct de vedere istoric, dupa: Behaviorism, Psihanaliza si Psihologia umanista.

Aceasta noua ramura a psihologiei promoveaza exploatarea si dezvoltarea tuturor capacitatilor latente ale fiintei umane, persoana fiind conceputa nu doar ca fiinta sociala, ci si ca fiinta spirituala.

Psihologia transpersonala are doua obiective principale:

1. intelegerea experientelor transpersonale, a nivelelor si "starilor" de constiinta accesibile omului;

2. conducerea procesului de dezvoltare transpersonala a individului prin transformarea permanenta a structurilor psihice si spirituale.

Psihologia transpersonala ia in considerare intregul spectru al experientelor umane, incluzand psihopatologia, psihoterapia, psihologia analitica, mistica, exis?tentialismul si nivelurile spirituale orientale. Modelele si teoretizarile sale nu re?zulta nicidecum din cercetarea bolilor, ci, dimpotriva, evidentiaza experientele omului sanatos si matur, care doreste sa-si activeze si sa-si valorizeze capacitatile latente ale spiritului sau. Astfel, psihologia transpersonala ar putea fi definita ca psihologie a sanatatii si emergentei potentialitatilor umane.

Pentru aceasta noua orientare psihologica, personalitatea nu este un scop in sine, ci o parte insemnata a Fiintei umane care permite manifestarea Sinelui, un intermediar intre spirit si lume. Eu-l constient (Ego-ul), format prin interactiunea cu elementele sociale si culturale, reprezinta doar o manifestare a "ceva" mult mai larg si mai profund care constituie esenta Fiintei umane: oricare ar fi denumirea pe care i-o dam - Sine, Self, Atman - aceasta este sursa si destinatia intregului proces evolutiv al omului.

Psihoterapia transpersonala demonstreaza valentele practice, aplicative si de invigorare a sanatatii mintale ale Psihologiei transpersonale. Aceasta noua metoda psihoterapeutica abordeaza omul integral, luand in considerare toate domeniile activitatii umane: fiziologice, emotionale, cognitive, spirituale etc. Extinderea constiintei dincolo de limitele Eu-lui este considerata fundamentala pentru vindecare. Psihoterapia transpersonala, integrand practicile occidentale cu tehnicile spirituale orientale, favorizeaza evolutia bio-psiho-spirituala si deschide larg portile pentru mani?festarea luciditatii, creativitatii si intuitiei.

Campul tematic al Psihologiei transpersonale studiaza:

- "starile" de constiinta modificata;

- constiinta subliminala si supraliminala;

- constiinta extinsa si multidimensionala;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihologie transpersonala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 548 cuvinte
Nr caractere:
8 758 caractere
Marime:
18.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
psihologie, dezvoltare, persoane, structuri psihice
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!