Psihologie Sociala - Violenta in Scoli

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In Romania, nivelul de violenta in unitatile de invatamant preuniversitar a devenit ingrijorator. Concluziile unui studiu realizat de Institutul de Stiinte ale Educatiei "Violenta in scoli" au aratat ca violenta este mai mare in unitatile de invatamant postgimnazial - 80%, si mai redus in cazul scolilor generale -73%, mai ales tineri din mediul urban -82% , fata de tinerii din mediul rural 71%.
Datorita acestor cifre ingrijoratoare oamenii sunt tot mai speriati de violenta din randul adolescentilor manifestata in special in unitatile de invatamant. Tema "violenta in scoli" deja nu mai este una tabu ci una mult prea des intalnita in jurnalele de stiri si in paginile ziarelor.
Citind un articol din ziarul "Libertatea" din data de 24.11.2007 despre actele violente ale elevilor din ultima perioada, am fost determinata sa studiez cauzele acestor comportanente. De asemenea curiozitatea mea a fost daca elevii ce provin din familii destramate sau dezorganizate sunt mai predispusi la acte violente impotriva colegilor sai. 
Obiective
-analiza comportamentului agresiv al elevilor in unitatile de invatamant
-identificarea cauzelor actelor violente din scoli
-determinarea masurii in care comportamentul agresiv al elevilor este influentat de mass-media sau /si de familie
Stabilirea universului de cercetare
Universul cercetarii pe tema violentei in scoli este delimitat de elevi de liceu.Intervalul de varsta incadreaza elevi intre 14 si 18 ani. Aceasta este perioada adolescentei unde cei mai multi incearca sa se faca remarcati, sa se impuna in fata celorlalti.
Documentare prealabila
Pentru realizarea acestei cercetari m-am documentat din diferite carti de specialitate si am urmarit regulat jurnalele de stiri. De asemenea am consultat diferite ziare in paginile carora se regaseau articole despre violenta in scoli si am accesat o serie de site-uri de internet ce tratau tema acestui proiect de cercetare.
Unitatea de analiza si inregistrare
Pentru studiul violentei in scoli unitatea de analiza este elevul.
Cadrul teoretic
Mass-media , cercetarile si statisticile oficiale raporteaza o crestere spectaculoasa a fenomenului in ultimile trei decenii in mai multe tari ale lumii , astfel incat escaladarea violentei in scoala a devenit cea mai vizibila evolutie din campul educatiei formale.Daca, in fazele de inceput ale educatei scolare , predomina violenta profesorului asupra elevilor , democratizarea educatiei a antrenat o depalasare a violentei catre elevi , canalizand-o dinspre elevi spre profesori.Violenta in scoala este o problema careia i s-a facut o publicitate considerabila in multe tari : SUA , Franta , Anglia, etc. si ,din nefericire, aceasta lista s-a completat si cu Romania.Numeroase posturi de televiziune prezinta diverse scene de violenta petrecute in scoala de la cele mai usoare forme de violenta pana la cele mai violente .
Exista numeroase definitii ale violentei.Eric Debarbieux , specialist in problematica violentei in mediul scolar ,ofera o definitie prin care surprinde ansamblul fenomenului violentei : Violenta este dezorganizerea brutala sau continua a unui sistem personal , colectiv sau social si care se traduce printr-o pierdere a integritatii , ce poate fi fizica, materiala sau psihica.Aceasta dezorganizare poate sa opereze prin agresiune , prin utilizarea fortei ,constient sau inconstient , insa poate exista si violenta doar din punctul de vedere al victimei , fara ca agresorul sa aiba intentia de a face rau.Este dificil sa se realizeze discriminari intre cele doua concepte agresivitate si violenta. M.Floro ( 1996; 53 ) incearca o diferentiere in baza a trei criterii : 
1. un criteriu functional: agresivitatea este o potentialitate ce permite dirijarea actiunii ; ea tine mai mult de gandire , de analiza , in timp ce violenta este de ordinul actiunii noastre , o actiune adaptata obiectivului ce trebuie atins.
2. un criteriu de ordin topologic : agresivitatea ar fi mai ales interna , in timp ce violenta e mai ales externa.
3. un criteriu etic : in timp ce agresivitatea , inteleasa ca potentialitate care ii permite individului sa infrunte problemele,poate fi considerata acceptabila, violenta, in calitatea ei de actiune ce produce durere, este inacceptabila. 
Exista trei teorii expilcative ale comportamentului agresiv :
- agresivitatea este inascuta, pozitie sustinuta de autori precum Sigmund Freud si Konard Lorenz.In viziunea lui Freud oamenii se nasc cu instinctul de a agresa si de a fi violenti.
- agresivitatea e un raspuns la frustrare.Cei care sustin aceasta afirmatie pleaca de la convingerea ca agresivitatea este determinata de conditiile externe.Cea mai populara si cea mai cunoscuta este teoria frustrare- agresiune formulata de J.Dollard.Teoria lui Dollard a fost supusa ulterior unor revizii.
- agresivitatea este un comportament social invatat.Aceasta pozitie este legata , in special, de numele lui A.Bandura , care formuleaza teoria invatarii sociale a agresivitatii. Conform acestei teorii , comportamentul agresiv se invata prin mai multe modalitati : direct prin recompensarea sau pedespirea unor comportamente ; prin obervarea unor modele de conduita ale altora, mai ales ale adultilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Psihologie Sociala - Violenta in Scoli.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!