Psihologie și sociologie industrială avansată - Covid 19

Extras din referat Cum descarc?

Actuala situatie in lume datorata de Covid 19 a devenit o amenintare pentru mai multe afaceri. De la pierderea locurilor de munca la lipsa posturilor disponibile pe piata muncii a condus la o stare de anxietate si/sau deperesia a unui numar din ce in ce mai mare. Nesiguranta financiara devenind pionul motivational al angajatiilor de a nu ramane fara loc de munca, motivatie de tip negativ din exterior a crescut performantele angajatilor care nu au fost vizati la procesul de reducere al resursei umane.
Mai mult odata cu aparatia vaccinului impotriva Covid 19, parerile indivizilor s-au impartit in doua: cei care accepta vaccinare si cei care sunt impotriva vaccinarii.
In acest sens mai multe multinationale impun vaccinul, ba chiar au creat un sistem de recompensare, menit sa atraga un numar cat de mare de angajatii care sa faca voluntar acest vaccin.
,,Un angajator poate sa ajunga la concluzia ca daca nu te-ai vaccinat, atunci poate ca trebuie sa respecti anumite restrictii, mai mult decat colegii tai care s-au vaccinat. Acest lucru este posibil", a spus Raed Arafat. Official nu este obligatoriu dar la cum afrima si Raed Arafat, un angajator poate aplica anumite restrictii, masuri speciale care in final pot duce la pierderea locului de munca, lucru considerat incorect. In cazul refuzului unui angajat se pot gasi masuri alternative precum: lucrul de acasa, la cum in timpul pandemiei acesta varianta a fost posibila ba chiar eficienta, poate fi utilizata.
Aceasta obligativitate este o motivatie negativa, care consta in reduceri de salariu, amenzi, retrogradari, amenintari verbale, mustrari. La fel cum am mentionat mai sus, resura umana care refuza vaccinarea va fi susupusa unui nou set de regului. Recompensarea prim bonusuri, prime este in esenta o motivarea pozitiva care sa stimuleze vaccinarea. De mentionat faptul ca acest tip de motivatie este unul pe termen scurt.
In Romania, in urma mai multor studii perspectiva asupra vaccinului impotriva Covid 19 este urmatoarea:
Rezultatele sondajului pot fi usor intelese daca analizam perspectiva generala asupra vaccinurilor in Romania.
Totodata aceasta abordare, considerata de mine agresiva, poate aduce pierderi in cadrul firmelor. Anagatii cheie care din diverse motive precum, religia, frica de a accepta un vaccin creat intr-un timp relativ scurt care prezeinta efecte adverse necunoscute in totalitate, pot decide sa paraseasca acest mediu de lucru. Tinand cont de faptul ca acestea sunt o resursa umana cu experienta, oferta de munca nu constitue un risc major. La fel si pentru ceilalti angajati, forandu-se grupuri, amiciti in cadrul profesional, o plecare in masa poate aduce firma intr-o stare critica. De luat in calcul este desigur si afirmatia facuta publica de catre Raed Arafat conform caruia ,,Dar da, persoanele vaccinate, cel mai probabil, nu numai in Romania, peste tot, se vor bucura, poate, de drepturi suplimentare".
Compania X, activeaza in domeniul medical, pe langa cadrul medical aceasta are un numar semnificativ de pesonal care activeaza in domenii precum:domeniu financiar, resurse umane, IT, parte larg dezolvtata de call-center, management, marketing, acoperind o paleta larga si complexa. Aceasta in mod direct a impus vaccinarea, din persepectiva conduceri alta cale nu exista. Astfel se poate afirma faptul ca modelul aplicat angajatilor le incalca dreptul de a decide pentru sanatatea lor, acest tip de decizie la scara larga aplicat in sectorul public a ajuns in cel privat. Considerand acesta problema una actuala am decis sa o expun dar din lipsa informatiilor gasite sunt nevoita sa continui prin a prezenta o alta problema de psihologie si sociologie industriala pe care deasemnea o cosider interesanta si de actualitate este reprezentata de recunoasterea la locul de munca.
Unul dintre motivele principale pentru care angajatii isi schimba locul de munca este acela ca nu se simt apreciati. Angajatii se asteapta ca locul de munca sa le ofere o experienta productiva, antrenanta, placuta si motivanta dar si ca munca acestora sa fie recunoscuta si apreciata. Mai multe companii precum si compania X mentionata si anterior au realizat cat de importanta este aprecierea si recunoasterea angajatiilor si au implantat diferite modalitati prin care angajati sa beneficieze de ele.
Recunoasterea publica este o modalitate excelenta de a sarbatori o realizare a unui angajat, pentru ca are un impact mai larg asupra afacerilor. Nu numai ca aduce cea mai mare vizibilitate si extinde laudele individului sau echipei, dar poate servi, de asemenea, ca un moment educational pentru informarea angajatilor din intreaga companie despre valoarea muncii depuse. Recunoasterea privata il are in prim plan pe individ.


Fisiere in arhiva (1):

  • Psihologie si sociologie industriala avansata - Covid 19.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/ar-putea-angajatorul-sa-ceara-angajatului-sa-se-vaccineze-anti-covid-pentru-a-veni-la-munca-ce-spune-raed-arafat-1412811
- https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sondaj-doar-30-dintre-romani-vor-sa-se-vaccineze-impotriva-covid-1422303
- Suportul de curs


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!