Psihologie - Perceptiile - Gandirea

Cuprins referat Cum descarc?

1.comentati afirmatia  "perceptia este un proces psihic superior senzatiilor"
2.realizati o analiza comparativa intre perceptii si reprezentarea mentala(def si caract,continut si etape, relatii si interactiuni)
3.folosind cunostiintele referitoare la procesele cognitive superioare descrieti in limbaj psihologic adecvat rolul acestor procese in activ de invatare implicata 
4.comentati afirmatia "Nimic nu exista in intelect daca nu a trecut mai intai prin simturi intr-o ora de curs"


Extras din referat Cum descarc?

1.	Prin definitia perceptiilor intelegem procese senzoriale care, desi se bazeaza pe senzatii nu reprezinta o simpla insumare a acestora si un process calitativ superior. Psihologii germane afirmau ca : "omul nu traieste intr-o lume a obiectelor si fenomenelor percepute". Perceptiilor pot fi analizate ca proces psihic(desfasurare in timp) si ca produs psihic(percept).
"Perceptia este punctul de plecare al oricarei activitati umane, inclusiv al constructiei unei civilizatii." (Streri, 1998, p.94-95)
Perceptia este un proces psihic, prin care obiectele si fenomenele din lumea obiectiva, care actioneaza nemijlocit asupra organelor de simt, sunt reflectate in totalitatea lor, ca un intreg unitar; imaginea rezultata in urma acestei reflectari.
Sau altfel spus ,din perspectiva lui Zlate, perceptia este definita ca reflectare subiectiva nemijlocita, in forma de imagine a obiectelor si fenomenelor externe, ce actioneaza in momentul dat, asupra noastra, prin ansamblul insusirilor si componentelor lor. Din aceasta definitie a perceptiei, se observa deosebirea ei de senzatie, definita ca reflectare de tip secvential- unidimensional, a unor insusiri singulare ale obiectului. Se subliniaza de asemenea , prezenta si actiunea directa a stimulului complex asupra analizatorilor. Reflectand obiectul in unitatea insusirilor sale componente, perceptia constituie un nivel calitativ superior de realizare a cunoasterii senzoriale, care permite nu numai simple discriminari, ci si operatii mai complexe de identificare si clasificare. 
Perceptia este un proces constient orientat si organizat, care implica actiuni cu obiectele si care se formeaza, se construieste, se corecteaza si se verifica prin actiune.
In psihologia cognitiva, perceptia este tratata in termenii procesarii sau tratarii informatiei.
Perceptia ocupa locul central in cadrul mecanismelor psihice informational- operationale de prelucrare primara a informatilor, si aceasta deoarece senzatii in stare pura nu prea exista, iar reprezentarile care urmeaza in ordine ontogenetica dupa ele, nu sunt, in extremis, decat tot perceptii trecute, reactualizate si refolosite in functie de necesitatile prezentului. Gandirea, memoria, imaginatia sunt greu de conceput in afara perceptiei. Trecand dincolo de sfera mecanismelor psihice si intrand in cea a activitatii psihice, este aproape imposibil sa desfasuram o activitate psihica, oricat ar fi ea de simpla


Fisiere in arhiva (1):

  • Psihologie - Perceptiile - Gandirea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!