Psihologie militară

Extras din referat

I. Specificul psihologiei in mediul militar
1. Definire-Psihologia militara reprezinta aplicarea principiilor si teoriilor psihologice in mediul militar. Chiacchia (2001), apreciaza ca psihologia militara se ocupa cu studiul organizatiei si vietii militare, precum si a operatiunilor de lupta. Modalitatile concrete prin care se realizeaza acest lucru pot fi foarte variate, de la studii si cercetari, pana la evaluari de tip psihodiagnostic sau interventie de natura clinica.
Mediul militar:
- Autoritate, structura formala, rigida
- Exigente mari cu privire la performanta, eficienta
- Conditii extreme, adesea la limita capacitatii umane de adaptare
- Reglementari specifice (de ex., secretul)
Exista diferente intre arme si specialitati militare, dar exista si elemente comune. Exista domenii si specialitati psihologice (sociala, clinica, a dezvoltarii, experimentala etc.). Multe din problemele psihologiei militare sunt comune cu cele intalnite in situatii de munca din mediul civil. 
2. Domeniile aplicative ale psihologiei militare- principale aplicatii ale psihologiei militare sunt:
- selectia personalului, 
- evaluarea testarea si instruirea, 
- evaluarea moralului, 
- analizarea performantei profesionale, 
- studiul interactiunilor sociale la nivelul trupelor 
- explorarea psihologica a situatiilor de lupta.
A.Domenii majore ale psihologiei militare (Chiacchia (2001): 
a) Psihologia organizatiei militare, a carei orientare clasica implica selectia aptitudinala si instruirea recrutilor, cu scopul optimizarii performantelor profesionale ale acestora, in conditii operationale. 
b)Psihologia vietii militare, vizeaza o serie de aspecte care decurg din natura specifica a mediului militar: riscul de fi ranit sau ucis, program prelungit, separare familiala, mobilitate profesionala ridicata etc. 
c) Psihologia luptei acopera exigentele impuse de operatiunile militare combatante. 
B.Directii principale ale psihologiei militare:
1) Selectia si clasificarea-reprezinta evaluarea si selectia personalului la admiterea in institutia militara, cu scopul clasificarii si repartitiei corespunzatoare pe specialitati. Se acorda atentie cu precadere posturilor care implica abilitati speciale, cum ar fi, de exemplu piloti, controlori de trafic aerian. 
Tendintele moderne in aceasta arie sunt dictate de evolutia tehnologica (utilizarea calculatoarelor si simulatoarelor in evaluarea si selectia psihologica) precum si evaluarea potentialului non-cognitiv (abilitati sociale, motivatie, sistemul de valori).
2) Instruirea- vizeaza dezvoltarea celor mai eficiente metode de antrenament a militarilor, astfel incat sa se atinga cat mai rapid nivelul optim al capacitatilor operationale. 
Cele mai importante dintre aspectele urmarite sunt: abilitatile cognitive de baza (atunci cand personalul angajat nu dispune de un fundament cultural optim); abilitati militare specifice (infanterist, marinar etc.); abilitati tehnice (electronica, limbi straine); abilitati specializate (pilotaj, demolare subacvatica etc.). 
3) Ingineria factorilor umani- vizeaza optimizarea relatiei om-masina in mediul militar. 
4) Stresul ambiental- efortul prelungit, privarea de somn, noxele extreme de mediu (zgomot, caldura, frig, altitudini ridicate etc nu au doar efecte somatice ci si, in egala masura, efecte de ordin psihic, care se manifesta, fie in plan emotional, fi in planul performantei si eficientei militare.. 
5) Conducerea si eficienta grupurilor- toate procesele care contribuie la functionalitatea acestora sunt relevante pentru psihologia militara, fie ca este vorba de problematica conducerii, fie ca se refera la relatiile interpersonale. 
6) Comportamentul individual si de grup- dezvoltarea carierei, relatia de familie, comportamentele dezadaptative si indepartarea din serviciu, reactiile psihice la stresul de lupta, angajamentul organizational, abuzul de substante etc. 
7) Aplicatii clinice- orientarea clinica isi pune tehnicile de interventie si suport la dispozitia militarilor care se afla in dificultate psihica, cu scopul de a preveni manifestarile de decompensare, de a diminua amploarea acestora si, in ultima instanta, de a favoriza recuperarea capacitatii de lupta, daca acest lucru este posibil. 8) 8)Cercetarile pe baza de sondaj- cunoasterea opiniilor, starii de spirit si problemelor militarilor au devenit informatii cheie in sprijinul deciziilor de comanda. 
9) Situatii si subiecte special- necesitatea de a indeplini misiuni unice in felul lor, genereaza o diversitate de situatii speciale in care suportul psihologic este necesar si poate contribui la succesul misiunilor. 
3. Istoria psihologiei militare - se ingemaneaza cu insasi istoria psihologiei; prezenta psihologiei in mediul militar s-a impus ca o necesitate, fiind de la bun inceput resimtita de catre comandanti cu deschidere intelectuala; nasterea si dezvoltarea psihologiei militare la noi urmeaza acelasi tipar ca si in celelalte tari.


Fisiere in arhiva (1):

 • Psihologie militara.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!