Psihologie Experimentala

Extras din referat Cum descarc?

Fechner, Gustav Theodor (1801-1887), psiholog german, a fost matematician si fizician, deopotriva filozof, autor al mai multor lucrari, unul dintre intemeietorii psihologiei experimentale. 
A studiat la universitatea din Leipzig. Inca la 21 ani a scris satire sub pseudonimul "Dr. Misses". Intre timp s-a specializat in matematica si fizica, apoi a intrat ca lector la universitate. In 1831 a publicat un interesant studio asupra legii lui Ohm. 
A inceput, in perioada imediat urmatoare, sa lucreze in domeniul psihologiei senzoriale. 
A lucrat intai in domeniul senzatiilor vizuale, dar, bolnav el insusi de ochi ( a devenit partial orb), a avut si o cadere nervoasa ceea ce l-a determinat sa paraseasca temporar munca universitara (1839-1846). 
Intre anii 1838-1879 a elaborate sapte volume in care si-a dezvoltat teoria panapsihismului filozofic. Lucrarile sale in psihofizica pornesc de la idea ca procesele mintale trebuie sa fie raportate intotdeauna la fapte materiale. 
Lucrarea cea mai remarcabila este Elemente der Psychophysik (1860), prima opera consistenta de psihologie experimentala, in care s-a studiat relatia dintre intensitatea stimulilor si intensitatea reactiilor, modificarile acestora din urma sub influenta modificarilor stimulatiei. A doua lucrare importanta a sa a fost Vorschule der Aesthetik (Introducere in estetica 1876), lucrare in care a folosit printer altele si metoda denumita " a impresiilor". A prezentat figuri geometrice de diferite marimi intreband care este mai placuta. Aceasta metoda adaptata a fost utilizata de Dan Mihailescu in studiul sau cu privire la Limbajul culorilor si formelor (1980). Lucrarile sale nu au avut prea mare success in timpul vietii sale. 
A ramas unul din intemeietorii psihofizicii si ai esteticii experimentale, domenii deosebit de importante in zilele noastre, estetica industriala si psihologia artei. 
In cadrul lucrarilor sale abordeaza, printer altele, relatia materie-suflet. O alta ecuatie i-a permis trecerea dintr-un domeniu intr-altul si posibilitatea de a sustine ca daca constiinta este difuza in Univers, atunci sufletul este etern,nu mpoare niciodata. Dar, relatia cautata de el era cea care s-ar stabili intre excitantul fizic al ananlizatorului - lumina, sunetu, greutatea - din ordinal materiei si senzatia produsa ca rezultat al excitantului din ordinal sufletului. Masura senzatiei o realizeaza pornind de la rezultatul lui E.H. Weber (1795-1878) al carui elev a fost. Acestuia I se atribuie descoperirea si operarea notiunii de prag diferential si legea care-I poarta numele;pentru un continuum sensorial dat, raportul diferential si valoarea stimului etalon ramane constant. In 1831, el a verificat, prin cantariri si greutati, ca pragul diferential relative numit si fractia lui Weber este acelasi pentru diferite greutati: .
Aceasta relatie exprima raportul W intre pragul diferential (pd) si valoarea stimulului etalon (S) exprimat in procente. Ulterior (1876), rezultatul va fi implicat in noua lege cunoscuta de noi ca legea lui Weber-Fechner. Problema ce si-o punea Fechner viza gasirea unei formule care sa explice legea cresterii senzatiei de cresterea excitatiei. Folosindu-se de rezultatele lui Weber, el ajunge sa exprime acest raport printr-o formula matematica. Astfel, daca reprezentam prin Y senzatia si prin dy cresterea senzatiei, prin ? excitatia si prin d? cresterea excitatiei, obtinem formula:


Fisiere in arhiva (1):

  • Psihologie Experimentala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!