Psihologie Aplicata in Domeniul Securitatii Nationale

Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
Managerii moderni investesc astazi din ce in ce mai mult timp si energie in intelegerea cat mai corecta a organizatiei pe care o conduc. Utilitatea acestei intelegeri este eminamente predictiva, ea se circumscrie nevoilor de schimbare, de reconstructie, sau de reactie rapida si corecta la stimulii mediului extra-organizational.
Nevoia operarii coerente cu conceptele organizationale implicate, a generat cu trei decenii in urma o noua categorie profesionala: consultantul organizational.
In Romania eforturile de consultanta organizationala sau "consultanta in management" sunt la moda. Mai degraba din auzite, si uneori fara o intelegere deplina si corecta a tuturor implicatiilor practice, un numar tot mai mare de manageri apeleaza la astfel de servicii.
Comunitatea stiintifica este astazi unanima in a afirma ca nu exista o interventie care sa se constituie in solutia perfecta si universala prin care o organizatie sa scape de probleme. Insa, desi acceptat la nivel declarativ, din pacate acest principiu nu este pus in practica de consultanti. Tradus la nivel faptic el inseamna ca nu putem sa gandim nici un pas privind imbunatatirea situatiei companiei inainte de a cunoaste in detaliu si cat mai exact situatia in care ea se afla la acest moment.
Psihologia organizationala si-a afirmat de-a lungul timpului, in special in ultimele cinci decenii, o personalitate tot mai marcant deosebita de a celorlalte ramuri ale psihologiei. Numita, in diferite ipostaze si momente cronologice, drept "psihologia muncii", "psihologie industriala", "psihologia firmei" etc. (Pitariu, 2000), psihologia organizationala este acea psihologie de ramura ce a rezultat din cea mai pura traditie a utilitarismului american, cu crezul declarat de a optimiza acele organisme sociale in care omul isi petrece cea mai mare parte din viata: organizatiile.
De-a lungul timpului s-a dovedit a fi un instrument cu puternice valente explicative si predictive in ceea ce priveste organizatiile economice, si mare parte din concluziile pertinente privind ceea ce astazi se numeste "management" sunt rezultatul direct al cercetarilor facute de psihologi.
Diagnoza organizationala este un demers analitic, realizat cu metodele stiintelor comportamentale, ce tinde la realizarea unei imagini cat mai clare a realitatii unei organizatii. Astfel, diagnoza organizationala este procesul de intelegere a modului in care organizatia functioneaza in momentul de fata, oferind, in acelasi timp, informatia necesara proiectarii interventiilor destinate schimbarii si dezvoltarii organizationale (Beer, 1985).
Utilitatea diagnozelor si subsecventelor interventii organizationale este in ultima instanta una materiala. Parghiile folosite in interventie nu sunt de obicei parghii financiare ori economice, ci psiho-sociologice (Howard, 1994), si cu toate acestea se ajunge la o crestere a productivitatii muncii, deci a output-ului financiar al companiei. Desigur ca aceasta crestere nu poate fi evaluata decat dupa faza de diagnoza, insa experienta ne indeamna sa spunem ca demersurile de dezvoltare organizationala se soldeaza cu o crestere de cel putin 10-15%, iar in unele cazuri se reuseste chiar dublarea performantelor companiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Psihologie Aplicata in Domeniul Securitatii Nationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!