Psihologie animala (Mihai Beniuc)

Extras din referat Cum descarc?

Mihai Beniuc a fost un psiholog, poet si prozator roman, nascut la 20 noiembrie 1907, in Sebis, judetul Arad. A fost profesor la Universitatea din Cluj.
Licentiat in psihologie, filozofie si sociologie al Universitatii din Cluj,in 1931. Dupa o specializare la Hamburg cu J. von Uexkull in psihologia animalelor, a parcurs ierarhia universitara de la asistent la profesor universitar. Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, este conferentiar la facultatea de psihologie din Cluj. In 1965 devine profesor de zoopsihologie la Universitatea din Bucuresti. Activitatea de poet s-a bazat pe ideologia socialist-marxista, primele sale scrieri fiind primite de public cu indulgenta caracteristica operei naive. Una dintre cele mai importante opere ale sale este "Steag in zare", dar a scris si romane.
Steag in zare
Care-au putut venira dupa steag,
Era destul de rosu ca sa-l vada,
Iar unii s-au oprit pe cate-un prag
Ramasi nevolniciei proprii prada.
Eu ma mai duc, dar cand nu voi putea
Sa merg nainte-n viata tot navalnic,
Aprinsul steag in zari l-oi arunca,
Asa cum marea rosu soare falnic
In dimineti senine, rumenind
Intinderile verzi si de argint.
Una din operele autorului este si"Psihologie Animala", care se ocupa de generalitatile psihicului si comportamentului animal.
Este o carte bine organizata, structurata in 14 capitole, porneste cu notiunile generale si procesele psihice primare, explicate in detaliu si separat, si se incheie cu unele asocieri intre comportamentul celor mai primitive organisme si comportamentul omului si animalelor.
Cartea este scrisa intr-o maniera ordonata, si totusi este o lectura lejera, datorita limbajului obisnuit folosit , bineinteles, folosindu-se termenii standard , dar si aceia fiind explicati pentru nivelul unui simplu pasionat de domeniu. De asemenea, exista si foarte multe expresii din limbajul popular folosite pentru a descrie cat mai clar anumite idei.
Se observa un sprijin oferit scolii sovietice de psihologie , laudandu-se cu prea mare emotie cercetari si cercetatori care in munca lor trebuie recunoscut, au avut si erori. Se critica insa metodele si scopul behavioristilor, oferindu-se credit acestora doar pentru descoperirile clare, acei pasi inainte in domeniu , ceea ce se explica prin ideologia marxista pe care autorul si-a insusit-o.
In capitolul 12 este folosit un termen care mie, personal, mi-a fost deosebit de folositor in intelegerea si acceptarea legii invatate la Psihologia Comunicarii , anume ca animalele nu comunica. Acel termen este "semnalizare" si a fost folosit in gruparea "animalele semnalizeaza emotii".
Eu fiind un aparator al ideii ca animalele comunica, cel putin in cadrul speciei, am ales acest termen ca varianta de compromis care imi permite sa accept ideea ca animalele nu comunica, dar ca totusi au o modalitate prin care transmit mesaje esentiale , desi neclare. Acea modalitate este semnalizarea.
Cu aceasta ocazie , imi cer scuze doamnei profesoare Livia Durac pentru incapatanarea cu care am insistat in contradictiile cu dumneaei.
Mihai Beniuc- Psihologie animala
Sumarul capitolelor
1. Cuvant introductiv
Principalele descoperiri ale psihologiei animale, care nu mai pot fi contestate, sunt:
a) Prin comportament ereditar si capacitatea de a invata individual, speciile se deosebesc intre ele cel putin la fel de mult ca prin trasaturile lor morfologice si fiziologice.
b) Orizontul biopsihic, pe orice aspect al lui, variaza de la o specie la alta, datorita zestrei filogenetice, de la un individ la altul, in urma experientei proprii.
c) Daca nu putem demonstra o continuitate curbilinie ascendenta in evolutia comportamentului, exista directii total diferite unele de altele.
d) Progresul evolutiv e constituit dintr-o tot mai mare capacitate de informare si raspuns, in situatii din ce in ce mai complexe, si intr-o masiva imbogatire a zestrei biologice . Sursa evolutiei este SNC.
2. Istoricul psihologiei animale
Interesul oamenilor pentru animale, mai ales pentru "sufletul" acestora , provine inca din antichitate, cand marii filosofi au studiat unele animale. In istoria recenta, Pavlovismul merge strict pe linia analizarii si definirii proceselor nervoase superioare, incearca sa explice formarea reflexelor conditionate. Behaviorismul s-a dezvoltat pe baza principiului incercarii si erorii. Ambele se vor dezvolta mult si nu vor ramane in formele lor clasice. Noile directii de cercetare sunt neurofiziologia, biologia moleculara si psihologia comportamentala.
3. Comportamentul
Prin cateva exemple se arata cum comportamentul are trasaturi atat genetice cat si personale.
Dupa aceste trasaturi, poate fi clasificat in:
1. Comportament deschis , spatio temporal, avand subdiviziunile : ereditar,invatat,inteligent.
2. Comportament imaginativ sau ideational, sustras desfasurarii spatio-temporale concrete si petrecut in plan mintal, prin imagini, idei, simboluri, fara a exclude prin definitie elementele comportamentului deschis, adesea presupunand aspecte latente ale lui , din punct de vedere motor. 
4. Bazele organice ale comportamentului 
O discutie larga pe tema instinctelor , si modul lor de transmitere dintr-o generatie in alta, prin ADN.
5. Motivatia
Motivatia are o sursa interna , latenta , dar e nevoie de elemente externe pentru a o trezi. Scopul ei este acela de a asigura supravietuirea individului si perpetuarea speciei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Psihologie animala (Mihai Beniuc).docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!