Psihologia Transpersonala

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
1. Ce este psihologia transpersonala
2. Obiectul de studiu al psihologiei transpersonale
3. Istoric, fondatori
4. Pareri contra


Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
Psihologia transpersonala reprezinta un subiect destul de controversat si contestat din cauza laturii sale mistice. Obiectul sau de studiu il reprezinta eul superior, starile de constiinta modificata; constiinta subliminala si supraliminala; constiinta extinsa si multidimensionala; evolutia atat a subconstientului, cat si a supraconstientului; familiarizarea cu practici si experiente din religiile occidentale (extaz mistic si revelatie) si orientale (meditatia transcendentala); experientele arhetipale; psihologia concentrarii si meditatiei; procesul de implinire a Sinelui. Toate aceste conceptii sunt lipsite de obiectivitate si nu au tangente cu latura stiintifica. Ele par sa impinga psihologia transpersonala catre astrologie, magie si alte domenii ce tin de mistic nu de stiinta.
Psihologia transpersonala deriva din psihologia umanista, dar conttine si elemente de psihanaliza si behaviorism.
Fondatorul psihologiei transpersonale este considerat a fi Abraham Maslow. In 1969 el a pus bazele Asociatiei Americane de Psihologie Transpersonala.
Psihologia transpersonala a fost adesea criticata. M. Zlate considera ca nu isi are locul printre ramurile psihologiei ca stiinta deoarece nu este de folos nici omului normal si nu aduce nici un plus psihologiei ca stiinta, ba dimpotriva.
1. Ce este psihologia transpersonala
Psihologia transpersonala este o extindere a cercetarii psihologice catre aria spirituala a existentei, reprezentand o ramura ce s-a desprins din psihologia umanista ce adopta si cateva elemente din psihanaliza si behaviorism.
Psihologia transpersonala reprezinta o scoala care studiaza aspectele spirituale, transcndente ale experientei umane. Cuvantul "transpersonal" semnifica dincolo de persoana sau deasupra persoanei. Aceasta ramura a psihologiei se ocupa cu studiul potentialului cel mai inalt al umanitatii, cu recunoasterea si intelegerea starilor transcendente si spirituale ale constiintei (Journal of Transpersonal Psychology, Lajoie and Shapiro).
O alta modalitate de explicare a transpersonalului este definirea prin negare.
- Transpersonalul nu este extrapersonal. Extrapersonal se refera la stari extraordinare ale constiintei (perceptiile extra-senzoriale, experiente in afara corpului, paranormal in general), pe cand transpersonalul se refera la sinele superior.
- Transpersonalul nu este acelasi lucru cu emisfera dreapta a creierului-mintea nevorbitoare sau emisfera tacerii (Manzat I,. Tanase M., 2002, Psihologia tacerii).
- Transpersonalul nu este miscarea New Age - gruparile new age au caracteristicile sectelor relicioase, imbina crestinismul cu religiile orientale.
- Psihologia transpersonala nu este religie, desi studiaza experienta spirituala, nu se ocupa cu studiul religiei.
Psihologia transpersonala ia in considerare intreg spectrul experientelor umane, incluzand psihopatologia, existentialismul si nivelurile spirituale. Modelele si teoriile sale nu rezulta din cercetarea bolilor psihice, ci pun accent pe experientele omului sanatos, matur, care doreste sa isi activeze toate capacitatile latente ale fiintei sale. Astfel, psihologia transpersonala este cel mai bine definita ca o psihologie a sanatatii si potentialitatilor umane. Pentru aceasta orientare psihologica, personalitatea umana nu este un scop in sine, ci o parte a fiintei umane care permite manifestarea Sinelui, un intermediar intre spirit si lume. Cu alte cuvinte, personalitatea este cea care mediaza intre personal si transpersonal. Eul obisnuit, format prin interactiunea cu elementele sociale si culturale reprezinta pentru psihologia transpersonala doar o manifestare a ceva mult mai larg si profund, care constituie de fapt esenta fiintei umane.
2. Obiectul de studiu al psihologiei transpersonale
Psihologia transpersonala studiaza: starile de constiinta modificata; constiinta subliminala si supraliminala; constiinta extinsa si multidimensionala; evolutia atat a subconstientului, cat si a supraconstientului (constiinta cosmica); familiarizarea cu practici si experiente din religiile occidentale (extaz mistic si revelatie) si orientale (meditatia transcendentala); experientele arhetipale; psihologia concentrarii si meditatiei; "peak experience" si "plateau experience" (A. Maslow); procesul de implinire a Sinelui ("Selfactualization"); noile ipostaze transpersonale ale Sinelui: Sinele total, Sinele adanc si Sinele transcendent; optimizarea dimensiunilor spirituale ale omului prin transcendere si cosmizare, centrare si sinergizare; dezvoltarea si implinirea metanevoilor; sacralizarea vietii cotidiene; realizarea si autorealizarea transpersonala (Selftranscenderea); arta transpersonala (simboluri si arhetipuri transpersonale) etc; Cele mai multe din aceste teme sunt enumerate de catre R. N. Walsh si F. Vaughan.


Fisiere in arhiva (1):

  • Psihologia Transpersonala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!