Psihologia in era informatiei

Extras din referat Cum descarc?

Dezvoltarea exceptionala a tehnologiilor informationale a schimbat modul in care oamenii interactioneaza cu computerul. [1] Avansarea tehnologica a comutat atentia de la computer la faptul ce pot realiza oamenii prin intermediul acestor masini. Cel mai evident semn in ceea ce inseamna aceasta schimbare o reprezinta dezvoltarea retelei Internet.
Evolutia tehnologica ne lasa sa credem ca Internet-ul poate deveni in viitorul apropiat mediul dominant de comunicare, o interfata utilizata in relatiile interpersonale si managementul informatiei. Succesul lui creeaza un nou spatiu psihosocial ce reprezinta un teren fertil pentru relatiile si rolurile sociale, pentru un sens a identitatii. [2] Dupa cum subliniaza Sherry Turkle [3] de la Massachusetts Institute of Technology, "Reteaua Internet este o tehnologie a identitatii - multe din cele facute de oameni pe Internet reprezinta o auto- descriere si prezentare, de la cautarea de informatie si comunicarea prin e-mail, pana la comunicarea prin chat sau crearea de pagini personale".
"Reteaua Internet este un loc sigur pentru a incerca diferite identitati, voci si roluri", afirma John Suler [3], psiholog si cercetator de la Rider University.
Rezultatul acestor noi identitati este un nou sens pe care il capata spatiul fluid numit in mod uzual spatiu virtual, realitate virtuala sau ciberspatiu [4]. Acest spatiu este un univers cu lucruri care pot fi vazute si auzite, dar care nu sunt obiecte fizice si nici nu sunt neaparat reprezentari ale unor obiecte fizice. Aceste lucruri sunt construite din informatia provenita din lumea fizica, dar si din acumularile si schimburile de cunoastere initiate de oameni in domeniul culturii, stiintei, artei etc. In acest sens, scopul major al psihologiei este sa mediteze ce pot face pentru ca oamenii sa faca o conexiune mai buna intre ciberspatiu si viata lor. [5] Daca acceptam definitia retelei Internet ca interfata generala de comunicare, apare o intrebare importanta privind forma acestei comunicari si, mult mai important, cum ne va afecta pe ea pe noi? Aceasta ne face sa ne intrebam ce fel de realitate este Internet-ul. [6]
Internet-ul este un mediu care poate fi experimentat in mai multe feluri. Cu toate ca computerul si tastiera sunt in mod uzual mediatorii experientei noastre pe Internet, exista diferite modalitati in care utilizatorii pot explora reteaua globala, se pot auto-prezenta si pot comunica utilizandu-le.


Fisiere in arhiva (1):

  • Psihologia in era informatiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!