Psihanaliza lui Sigmund Freud

Cuprins referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
2 . ISTORIA PSIHANALIZEI
3 . BIOGRAFIA LUI S. FREUD
4. TEORIILE LUI S.FREUD
4.1.-TEORIA SEDUCTIEI
4.2.- TEORIA INTERPRETARII VISULUI
4.3- TEORIA ASUPRA INCONSTIENTULUI
4.4- TEORIA AMINTIRILOR REFULATE SI RECUPERATE
4.5- TEORIA ASUPRA SEXUALITATII INFANTILE
4.6- TEORIA IMPULSURILOR
4.7- TEORIA DINAMICA A PERSONALITATII UMANE
5 .PRINCIPII ALE PSIHANALIZEI
5.1- PRINCIPIUL (P.)CONSTANTEI
5.2- PRINCIPIUL NIRVANA
5.3- PRINCIPIUL PLACERII-NEPLACERII
5.4- PRINCIPIUL REALITATII
5.5- COMPULSIA LA REPETITIE
6. DESFASURAREA ACTULUI PSIHOTERAPEUTIC IN 
PSIHANALIZA(psihanalistul,clientul,sedinta,relatii terapeutice ,directii terapeutice, eficienta psihanalizei , avantajul si dezavantajul psihoterapiei psihanalitice ,critica psihanalizei).
7. CONCLUZII
8. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1.INTRODUCERE
Orientarea analitica (dinamica) este prima propunere de interventie psihoterapeutica sistematica, ce se dezvolta la inceputul secolului XX din gandirea si practica clinica a lui Sigmund Freud (1856-1939).
Psihoterapia consta intro aplicare metodica a unor tehnici psihologice determinate, pentru restabilirea echilibrului afectiv al unei persoane. (Larousse) 
Freud spunea : ,,psihanaliza este o psihoterapie care se desfasoara in conditii de rezistenta . Modalitatea de a depasi rezistenta este analiza rezistentelor.Referitor la alegerea termenului psihanaliza, Freud il defineste:,,Am numit psihanaliza travaliul prin care aducem in constiinta bolnavului materialul psihic refulat in el."
Psihanaliza clasica studiaza ideile, visele, comportamentele, erorile persoanei, cu scopul de a descoperi semnificatia ascunsa pe care o au acestea pentru individ. Psihanaliza a socat initial prin doua lucruri : conceptul de inconstient si teoria despre sexualitatea infantila .
Freud isi propune sa dezvaluie rolul diverselor niveluri ale psihicului si dinamica raporturilor dintre constient, inconstient, subconstient, afirmand ca dorintele care vin in conflict cu normele sociale si cu principiile morale ale persoanei sunt supuse refularii si alungate in subconstient.. Freud spune ca psihanaliza este un instrument care permite eului sa ajunga la o cucerire progresiva a id-ului; el incearca sa arate cum eul social reuseste sa impuna limite id-ului.
Psihanaliza este in acelasi timp un procedeu de cercetare a proceselor psihice cu scopul de a investiga semnificatia faptelor si reprezentarilor ce au loc in inconstient;o metoda de terapie a tulburarilor psihice, in cadrul careia se tinde la rezolvarea acestora prin aducerea la suprafata si clarificarea semnificatiei rezistentelor, transferurilor si dorintelor ascunse ale pacientilor; un sistem complex de teorii cu privire la efectele proceselor psihice inconstiente asupra trairilor, gandirii si activitatii oamenilor. Elementele acestor teorii deriva din cercetarea proceselor psihice si terapia starilor psihopatologice. .
Psihanaliza a fost dezvoltata de Sigmund Freud la inceputul secolului al XX-lea ca teorie generala a inconstientului. Calea recomandata pentru accesul in inconstient este intelegerea sensului viselor si a actelor ratate (lapsus-uri). 
Semnificatia viselor a reprezentat punctul de plecare al folosirii teoriei psihanalitice ca posibilitate terapeutica. Interpretarea simbolurilor, produse ale fanteziei sau in relatie cu situatii originare, isi aduce contributia la elucidarea etiologiei starilor nevrotice si la interpretarea lapsus-urilor ca substrat logic.
Interpretarea actelor ratate si simptomatice - o alta contributie fundamentala la investigarea proceselor inconstiente semnata de Freud. Pentru cei mai multi dintre noi actele ratate - ca de pilda erorile de lectura sau de scris, uitarile de tot felul, ticurile etc. - nu au nici o semnificatie, pentru ca sint puse pe seama oboselii, nervozitatii, neatentiei etc. Freud este primul care a sesizat logica acestor erori, pornind de la premisa determinismului tuturor manifestarilor noastre psihice.
In general, psihanaliza, presupune ca experientele grave, neprelucrate ale copilariei sunt refulate, pentru ca altfel personalitatea imatura a copilului nu ar putea rezista acestui conflict. Niciun copil nu poate suporta, de exemplu, ca este nedorit de unul din parinti, sau chiar urit. Psihanaliza spera sa obtina o vindecare prin aducerea la suprafata constiintei ,a starilor refulate, sau cum se exprima Freud: "Unde era Sinele, trebuie sa fie Eul").Scopul psihanalizei afirma Freud este sa faca din inconstient constient.
2. ISTORIA PSIHANALIZEI
Pentru ca psihanaliza a inceput nu atat ca o stiinta, ci a inceput ca o experienta empirica, terapeutica, si a fost o intuitie geniala a functionarii umane. Pana la Freud psihologia a identificat viata psihica cu viata constiintei, considerandu-se in sensul acesta ca "orice fenomen psihic se insoteste de constiinta pe care o are despre el" (J.P: Charrier). 
Viata psihica apreciata ca manifestare exterioara pura si exclusiva; aceasta conceptie a fost vehiculata in sec. XIX si XX de teoriile gestaltiste, behavioriste, nervismul pavlovian si neuropsihologie.
Freud a incercat sa o desemneze intr-o teorie stiintifica despre functionarea umana, care se mentine si astazi. Totusi, psihanalistii considera ca in anul 1895, anul aparitiei lucrarii "Studii asupra isteriei", lucrare semnata impreuna cu Josef Breuer, a inceput evolutia psihanalizei .
1890-ideea de psihanaliza a fost dezvoltat de Sigmund Freud la spitalul Salpetriere din Paris.El a aplicat metoda hipnozei si catharsisul pentru a suprima simptomele, intrun experiment asupra pacientilor cu nevroza , sub indrumarea mentorului sau Dr. Josef Breuer. 
1896-Freud isi numeste noul tratament pe care-l foloseste in tratarea pacientilor 
psihanaliza ;
1905-1920-psihanaliza cunoaste o perioada de dezvolatare, perioada in care Freud publica "Introducere in narcisism" (1914), "Complexul lui Odipe" iar in jurul lui se constituie o echipa de tineri specialisti care vor ilustra ulterior domeniul psihiatriei, al psihanalizei si psihoterapiei. Este vorba de E. Bleuer, C.G. Jung (de la Zurich), E. Jones (Londra)
1908- Freud pune bazele Asociatei Vieneze de Psihanaliza 
1912-Ernest Jones propune infiintarea unui "Comitet secret", alcatuit din psihanalistii cei mai fideli si mai apropiati ai lui Freud, comitet care sa aiba misiunea de a veghea asupra psihanalizei, de a o dezvolta si de a o apara de orice posibile deformari si alterari. In legatura cu aceasta asociatie Freud afirma "Imi permit sa spun ca viata si moartea imi vor fi mai usoare, daca stiu ca exista o astfel de asociatie, care sa vegheze asupra creatiei mele."(Jones, 1957, p. 153, ).
1920- asistam la o modificare a teoriei psihanalitice si o extindere a acesteia, operata chiar de catre Freud. Aceste aspecte le regasim in lucrarea "Dincolo de principiul placerii" (1920). in aceasta lucrare, Freud imparte pulsiunile in doua grupe: pulsiuni ale vietii (sexualitate, libido, Eros) si pulsiuni ale mortii si agresivitatii (Thanatos). De aici Freud procedeaza la o reevaluare a organizarii sistemului personalitatii sau a "aparatului psihic" in trei instante: Sinele (sediul pulsiunilor si dorintelor refulate), Eul (cuprinzand preconstientul si cenzura) Supra - Eul (cuprinzand constiinta morala).
1926-Freud a dorit ca teoria si metoda( folosite in psihanaliza) , pe care le crease, sa ocupe un loc special, in cadrul stiintelor generale despre om si sa nu fie puse alaturi de "simple" procedee psihoterapeutice.
1939- Freud se va ocupa de extinderea psihanalizei asupra stiintelor umane: morala, religie, mitologie, societate, familie, cultura, arta, etc. ("Totem si tabu", "Inhibitie, simptom, boala", "Moise si monoteismul", "Malaise de la civilisation
Dupa decesul(1939) lui Freud psihanaliza are o istorie tensionata fiind zguduita de crize interioare determinate de curente desidente. Psihanaliza cunoaste modificari multiple atat in plan doctrinar cat mai cu seama in planul practicii psihoterapeutice si educatiei. Primele si cele mai importante curente desidente sunt cele ale lui A.Adler si cel al lui C.G. Jung.
Constatam ca psihanaliza este inca puternica in anumite tari din Europa Occidentala, dar nu in toate; este foarte puternica si influenta in America de Sud, in Argentina si in Brazilia, in special prin miscarile lacaniene; si se afirma in Europa de Est. In Statele Unite, unde a avut o influenta preponderenta, este intr-un declin accentuat. In Japonia si in India exista nuclee psihanalitice destul de puternice, dar izolate. In restul lumii nu gasim. De pilda, Islamul o respinge aproape total,in parti ale Asiei este absolut absenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Psihanaliza lui Sigmund Freud.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!