Privarea Somnului si Efectele Acesteia

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
Abstract 2
Introducere 4
Metoda 7
Concluzii 12
Limite 12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

Abstract
De-a lungul timpului s-au facut o serie de experimente asupra deprivarii de somn, iar rezultatele au fost controversate.Unii subiecti au prezentat efecte destul de grave asupra organismului cum ar fi pierderi de memorie sau halucinatii, pe cand la altii nu le-a fost afectata prea mult starea generala, acestia prezentand doar schimbari usoare la nivelul temperamentului asociate cu oboseala.
In urma acestui studiu, am verificat si am observat mai multti parametri cum ar fi: pulsul, capacitatea de atentie, viteza de reactie, dexteritatea si memorarea la doi indivizi de sex feminin, respectiv masculin in varsta de 19 si 20 de ani, in urma unei deprivari de somn de 38 de ore, acestia fiind ajutati de diferite metode cum ar fi cafeaua, iar activitatea acestora s-a desfasurat normal pe parcursul acestor ore.
Acest studiu a dezvaluit ca, in cazul de fata, deprivarea de somn nu a avut nici un efect fiziologic grav, fiind prezente doar mici scaderi ale atentiei, dexteritatii si a memoriei.
Introducere
De-a lungul timpului s-au facut o serie de experimente asupra deprivarii de somn, iar rezultatele au fost controversate.Unii subiecti au prezentat efecte destul de grave asupra organismului cum ar fi pierderi de memorie sau halucinatii, pe cand la altii nu le-a fost afectata prea mult starea generala, acestia prezentand doar schimbari usoare la nivelul temperamentului asociate cu oboseala.
Somnul este o stare fiziologica periodica si reversibila, caracterizata prin suprimarea temporara a constientei, prin abolirea partiala a sensibilitatii si incetinirea functiilor vietii organice (ritm respirator, ritm cardiac, relaxare musculara, scaderea temperaturii cu aproximativ 0,5 grade C, scaderea functiilor secretorii).In timpul somnului gandim, dupa cum ne arata visele, desi tipul de gandire in vise se abate pe diferite cai de la gandirea pe care o avem cand suntem trezi. Somnul joaca un rol vital pentru o stare buna de sanatate. Acesta ajuta la protejarea sanatatii mintale, fizice si creste calitatea vietii.
Deprivarea somnului este o tulburare a somnului caracterizata prin insuficienta perioadelor de somn sau absenta lor. Poate fi cronica sau acuta Absenta completa a somnului este imposibila, scurte episoade de microsleep neputind fi evitate.Efectele fiziologice care sunt in general asociate cu deprivarea somnului sunt: cresterea tensiunii arteriale, iritabilitate, pierderi de memorie, dureri de cap si migrene, ameteala si greata, dureri musculare, halucinatii, etc. De asemenea reduce atentia si capacitatea de concentrare - un studiu recent arata ca persoanele care nu au dormit 19 ore obtin punctaje mai mici la teste de atentie decat persoane cu alcoolemie 0,08%. Este evident ca aceste persoane sunt mai predispuse la accidentari, atat in viata de zi cu zi, cat si la antrenamente, unde nu mai sunt capabili sa manevreze in siguranta greutatile sau isi pot pierde echilibrul.
Daca deprivarea de somn se deruleaza pe o perioada mai lunga de timp, creierul functioneaza in stare de avarie. Astfel, neuronii nu se mai regenereaza, nu mai sunt produse conexiuni sinaptice, iar informatiile noi nu mai sunt retinute pentru ca nu se mai formeaza memorie noua. De asemenea, activitatea din lobul temporal, zona responsabila de procesarea limbajului, dispare, aceasta actiune fiind preluata de lobul parietal, dar cu un randament scazut, de aici si lentoarea in vorbire.
Si procesul de invatare se desfasoara sub influenta somnului, iar noile abilitati deprinse peste zi au nevoie de minim opt ore de somn pentru a fi retinute. Pe parcursul ciclului de somn, creste productia de proteine care ajuta la regenerarea neuronilor si crearea sinapselor. Doar astfel putem invata lucruri noi, pe care sa le folosim ori de cate ori avem nevoie.
Toleranta alterata la glucoza - in lipsa somnului, sistemul nervos central devine hiperactiv, iar unul dintre efecte este inhibitia functiei pancreasului si astfel se produce mai putina insulina, hormonul necesar pentru ca glucoza sa intre in celule. Un studiu realizat de catre dr. Van Cuater de la Universitatea Ontario, SUA, care a urmarit efectele deprivarii de somn, arata ca dupa cateva zile de nesomn, un barbat tanar si sanatos, fara nici un factor de risc, poate ajunge sa dezvolte toleranta alterata la glucoza, iar cu asta, diabetul zaharat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Privarea Somnului si Efectele Acesteia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!