Politici de Ocupare a Fortei de Munca

Extras din referat Cum descarc?

Calitatea vietii este un concept greu de conturat, posibil de surprins printr-o serie de indicatori, intre care cel ales este ocuparea fortei de munca. In cadrul economiei de piata, in care cererea si oferta de munca se definesc in conditii salariale, ocuparea integrala nu se poate realiza. Neocuparea este un concept care are sfera sa de cuprindere atat somerii, cat si persoanele care nu doresc sau nu sunt apte a indeplini o activitate salariata. Am analizat fenomenul somajului,a delimitarilor sale, a masurilor de contracarare a acestuia in contextul politicilor sociale si, mai precis, al politicilor de ocupare. Apreciem, pe de o parte, ca masurile de ocupare a fortei de munca, finantate actualmente din fonduri publice in Romania, ar necesita, ca alternativa, o initiativa privata mai ampla iar, pe de alta parte, acest domeniu poate deveni cadru propice de implicare activa a specialistilor, inclusiv din universitati, pentru sprijinirea comunitatilor locale, atat a ofertantilor, cat si a solicitantilor pe piata muncii, tocmai pentru imbunatatirea indicatorilor ocuparii.
In ansamblul factorilor de productie, unul dintre cele mai importante elemente il reprezinta omul, baza desfasurarii multor procese socioeconomice. Calitatea vietii sale, a imprejurarilor in care el traieste, prezinta interes deosebit. Lista de indicatori ai calitatii vietii, grupati in 21 de categorii (Marginean, I., 2004), include si ocuparea locului de munca. De aceea, modul de concepere a organizarii diverselor activitati trebuie sa aiba in vedere problema ocuparii, a folosirii mainii de lucru, ea constituind o dimensiune specifica a dezvoltarii. Importanta respectivei notiuni poate fi motivata tocmai prin raportarea la termenul contrar (acela de subocupare), dat fiind ca neutralizarea fortei de munca inseamna, dupa cum stim, nu atat un element in plus pentru raportari statistice, cat mai ales costuri sociale suplimentare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici de Ocupare a Fortei de Munca.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!