Personalități dificile - depresivul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cu personalitatile dificile ne intalnim zilnic: de cele mai multe ori ne sunt

membrii familiei, prietenii apropiati sau colegii.

Reprezinta un procent ridicat din populatia generala si nu sunt considerate ca avand o dominanta patologica marcanta. De altfel, in literatura de specialitate, personalitatile dificile (care se apropie ca sens de personalitatile accentuate) nu sunt considerate ca fiind tulburari sau entitati patologice.

Un individ cu o astfel de personalitate, desi nu este catalogat ca avand probleme psihice, necesita un mod mai specific de relationare iar reactiile sale sunt vazute ca speciale. Cei din jurul sau sunt nevoiti uneori sa depuna eforturi pentru a se intelege cu el sau pentru a-i intra in gratii.

De multe ori, chiar posesorul unei astfel de personalitati recunoaste ca are unele dificultati de relationare si, chiar mai mult, simte ca este mai deosebit decat cei din jurul sau. Important de stiut este faptul ca fiecare dintre noi suntem posesorii unor astfel de trasaturi de personalitati dificile. Dar devenim o personalitate dificila doar atunci cand marea majoritate a reactiilor si conduitelor noastre se subsumeaza unui astfel de mod specific, care poate fi usor regasit si descoperit de catre ceilalti si doar atunci cand o buna parte din relatiile noastre familiale, profesionale, sociale sunt afectate de acest "pattern" de relationare.

Sunt multe tipuri de personalitati dificile si multe criterii dupa care pot fi clasificate.

Am ales sa descriu personalitatea depresiva deoarece, spre deosebire de ceilalti indivizi cu personalitati dificile, cei care au o asemenea personalitate ii influenteaza, predominant inconstient, pe cei din jurul lor; prin limbaj, gesturi sau chiar simpla prezenta. Sunt de parere ca acest tip de personalitate se contureaza din ce in ce mai mult in societatea actuala datorita traumelor si suprasolicitarile la care suntem supusi inca de mici, lipsa de activitati recreative, lipsa de organizare a timpului, stress, zgomot, poluare, alimentatie dezechilibrata, lipsa de modele etc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Personalitati Dificile - Depresivul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
974 cuvinte
Nr caractere:
5 472 caractere
Marime:
8.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
personalitate, temperament
Predat:
la liceu
Profesorului:
Albu Emilia, Farcas Andrei
Sus!