Personalitatea Infractorilor

Cuprins referat Cum descarc?

1. Modele ale personalitatii infractoare
2. Teorii ale personalitatii infractoare
3. Detinutii aflati la prima pedeapsa cu inchisoarea si mediul penitenciar
4. Psihologia recidivei
5. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Personalitatea infractorilor
1. Modele ale personalitatii infractoare
Un prim model al personalitatii poate fi repede identificat. In vorbirea de zi cu zi se obisnuieste sa se spuna despre oameni ca sunt agresivi sau neagresivi, stabili ca antonim la nevrotic, ca si cum ei ar fi in permanenta la o extrema sau alta, fara posibilitatea de a se afla undeva mijloc. Un exemplu al acestui model tipologic de personalitate este doctrina celor patru temperamente de baza (coleric, sangvinic, flecmatic si melancolic) promovata de fizicianul grec Galen in secolul al II-lea. A fost abandonat la inceputul cercetarilor moderne privind personalitatea, adica la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Succesorul acestui model a fost modelul dimensional al personalitatii, care sustine ca oamenii nu au un singur tip de personalitate, ci ca ocupa puncte pe dimensiuni continue, cum ar fi extraversiunea si neuroticismul, fiecare pozitie nuantand-o pe urmatoarea. Se presupune ca pozitiile lor sunt relativ constante in timp si ca oameni vor raspunde la situatii noi in moduri care sunt previzibile tinandu-se cont de pozitia care o ocupa pe dimensiunearespectiva. Chestionarele, in special cele auto-administrate, ofera un scor cantitativ pentru fiecare dimensiune. Aceasta abordare prevede comportamentul ca fiind constant in situatii diferite si momente diferite.
Dinpotriva, modelul specificitatii personalitatii, prima data prezentat de Watson (1919), accentueaza faptul ca experientele de invatare si stimulii situationali interactioneaza pentru a produce diferente intre oameni. Pe scurt, acest model atribuie diferentele individuale din arile comportamentale nonintelectuale evenimentelor externe si nu personalitatii. Teoriile behavioriste actuale pun un accent mai mare pe variabile cognitive, in comparatie cu teoriile mai vechi. Controversa intre modelul dimensional si cel al specificitatii in campul infractionalitatii va fi reglat de cat de consecventi sunt oamenii in comportamentul infractional, indiferent de variatiile din trecutul lor de invatare si din situatiile actuale. Daca exista o consecventa mica in comportamentul infractional de-a lungul situatiilor si de-a lungul timpului, atunci nu avem motive sa asteptam masuratori ale personalitatii, bazate pe prezumtia de consecventa, pentru a le corela cu comportamentul infractional, sau pentru a face diferente intre oameni privind frecventa lor de agresare.
Se pare ca exista motive pentru a ne astepta ca unele masuratori ale personalitatii sa coreleze cu comportamentul infractional si sa faca distinctia intre infractor si grupul de control. Vom lua in considerare doua abordari majore, ambele implicand chestionare pentru masurarea personalitatii: inventare multivariate, in care sunt masurate cateva dimensiuni cu acelasi chestionar, si inventare uni variate, care urmaresc o singura dimensiune. In ambele cazuri, oameni se raporteaza la acele arii ale comportamentului propriu reprezentate de itemii chestionarului respectiv. Scorurile chestionarelor sunt totalul cantitativ al idemilor. Ar fi ideal ca acestea sa ramana relativ constante in diferite situatii si de-a lungul timpului. Dar auto-descrierile sunt in mod inevitabil responsabile de experienta de zi cu zi. De exemplu, viata in inchisoare poate afecta raspunsurile la chestionar, astfel ca este imposibil sa stim, de exemplu, daca o asociere aparenta intre scorurile la personalitate si infractionalitate ar fi fost descoperita inainte de intrarea in inchisoare, mai putin in cazul in care sunt disponibile masuratori dinaintea incarcerarii, ceea ce se intampla destul de rar. 
Quay afirma ca in cadrul infractorilor putem distinge patru grupuri de comportamente: 
1. Slab socializati. Acestia sunt grupul cu cele mai multe probleme pentru societate. Cei care fac parte din acest grup sunt cei mai putin supusi schimbarii si au cea mai pesimista prognoza privind adaptarea ca adult.
2. Socializati (sau socializati agresivi). Cunosc persoane din contextul activitatiilor infractionale, cum ar fi furatul si consumul de droguri. Nu este nevoie sa atribuim psihopatologia acestui grup, al carui comportament poate fi un raspuns de adaptare la conditiile de mediu - mediul din interiorul oraselor este plin de oportunitati pentru acte infractionale, acestea fiind intarite de frecventele rezultate incununate de succes.
3. Deficit de atentie. Caracteristicile mentionate par mai putin evident relationate cu infractionalitate, dar paternurile trasaturilor cognitive si comportamentale sunt susceptibile la trasaturile mediului, care conduc la delicventa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Personalitatea Infractorilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!