Personalitatea Constructiei Sociale

Extras din referat Cum descarc?

Factori ai dezvoltarii umane in conceptia rogersiana
Teoriile asupra personalitatii sugereaza modalitatile prin care o mare varietate de date privind persoana pot fi puse alaturi si sistematizate pentru a dobandi astfel coerenta si inteligibilitate. 
Personalitatea unui individ este relativ stabila si predictibila. Aceasta nu inseamna ca personalitatea este rigida si neschimbatoare, ea poate, asa cum vom vedea, sa-si releve diferite aspecte in functie de situatie, deci cuvantul personalitate il folosim atunci cand ne referim la caracteristici de durata. Tindem de asemenea sa credem ca personalitatea este unica. Constatam similaritati intre oameni si cu toate acestea sesizam ca indivizii poseda caracteristici speciale sau combinatii de caracteristici care-i disting unii de ceilalti. Ca atare in virtutea experientelor cotidiene avem tendinta sa percepem personalitatea ca un cluster stabil si unic de caracteristici care poate insa suferi modificari ca raspuns la diferite solicitari externe..
Orientarea socio-culturala si antropologica se bazeaza pe ideea ca personalitatea poate fi inteleasa numai luand in considerare si contextul social in care traieste individul, si numai comparand indivizii apartinand unor populatii si culturi diferite (Mead, Linton). 
Procesul de socializare e un proces social prin care individul uman, om, membru activ al societatii, parcurge transformari succesive. Este un proces social continuu de interactiune care da unei fiinte potential sociale posibilitatea sa-si dezvolte o identitate, un ansamblu de idei o gama de deprinderi. Esenta acestui proces este ca societatea incearca sa tranforme individul (viitor actor al societatii) dupa chipul sau, astfel incat sa raspunda normelor, valorilor societatii. Potrivit teoriei rolulilor fiecare dintre noi avem un status social si jucam diferite roluri in functie de cerintele, asteptarile societatii in general.
Carl Rogers este adeptul credintei care sta la baza teoriilor sale precum ca ,,omul traieste esentialmente intr-o lume subiectiva si personala. Activitatile sale, chiar si cele mai inalte obiective - eforturile sale stiintifice, cantitative matematice - reprezinta expresia scopurilor subiective si lucrurilor subiective". Alaturi de acesta conceptie, Carl Rogers considera ca ,,nu exista decat perceptii individuale a ceea ce se manifesta la fiecare dintre noi", iar ideea principala a conceptiei terapeutice este data de ,,capacitatea individului(...) latenta de a se manifesta, de a se intelege pe el insusi si de a-si rezolva problemele suficient pentru satisfacerea si eficacitatea necesara functionarii adecvate". 
Exercitarea unei capacitati optime de intelegere este insotita de incadrarea intr-un context de relatii umane pozitive, favorabile conversatiei si ridicarii ,,Eului", pe cand contextul nefavorabil al rezultantei unei capacitati neadaptative reclama relatii lipsite de amenintare sau de sfidare, provocare cu ideea ca subiectul se amelioreaza el insusi. Conceptia rogersiana considera capacitatea, sub formele sale de integrare ca fiind ,,nimic specializat, nimic special, capacitatea nu este o aptitudine sau trasatura specifica, ci un mod de functionare caracteristic si eminamente uman". La baza intregii capacitati de integrare se afla baza de cunoastere reflexiva, si anume capacitatea nu numai de a sti, ci de a sti ca stii.
Cunoasterea reflexiva face posibila autoevaluarea si autocorectia, operatiuni fundamentale ale capacitatii in chestiune. In ceea ce priveste modul de intelegere trebuie remarcat faptul ca aceasta capacitate de intelegere nu numai completa si corecta trebuie sa aiba un grad de intelegere, imperfect, fara indoiala, dar suficient fiecarui pas al procesului de adaptare umana. Aceasta capacitate de intelegere este o intelegere activa, vitala uneori, orientata mai mult spre actiune si arareori spre conceptualizare. In dezvoltarea spre maturitate orice individ are nevoie de solutii ad-hoc spre continuarea favorabila a procesului de solutionare de probleme, acest aspect vizand capacitatea individului de a rezolva problemele.
Capacitatea individului este manifestarea psihologica ceea ce se numeste mai abstract, tendinta la actualizare a organismului.Tendinta de actualizare a organismului este fundamentala, fiind ,,supervizorul" la exersarea tuturor functiilor, atat fizice cat si experentiale dar constituie si sprijin in dezvoltarea potentialitatilor individului pentru a asigura conversatia si favorizarea dezvoltarii satisfactiei sufletesti tinind cont si de contextul habitational si posibilitatile mediului. 
Tendinta de actualizare se refera si la acea percepere de ridicare de moral, iar in teoria lui Carl Rogers se puncteaza ierarhia de dezvoltare a potentialelor si anume, in ordine genetica - dezvoltare a individului si in ordine psihologica - dezvoltarea speciei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Personalitatea Constructiei Sociale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!